Posune Nicolas Pepe Arsenal do Ligy mistrů?

Píše Pavel Pubal

 Arsenal Londýn za sebou má první sezonu nové éry. Éry po Arsénu Wengerovi, kterého na lavičce Kanonýrů vystřídal po 22 letech uznávaný španělský stratég Unai Emery. Gunners byli pod jeho vedením dlouho na hraně Ligy mistrů, nakonec skončili v Premier League o bod za svým nenáviděným severolondýnským rivalem Tottenhamem pátí.

 Přesto do posledního utkání sezony bojovali o návrat do nejprestižnější klubové soutěže světa Champions League alespoň skrz vítězství ve druhé nejprestižnější pohárové soutěži. Protože ale Emeryho tým podlehl ve finále Evropské ligy v londýnském finále Chelsea, musí si fanoušci kanonýrů ještě minimálně rok počkat. Prolomí Arsenal své tříleté čekání po příchodu vytouženého útočníka z Lille Nicolase Pepeho? Buďte s námi u toho!

Napodobí Aubameyang, Lacazette a Pepe obávané liverpoolské trio?

Přestup, na který čekali fanoušci Arsenalu takřka celé léto, je konečně naplněn. Šikovný levonohý a skvěle rychlostně vybavený driblér Nicolas Pepe z Pobřeží slonoviny se stal historicky nejdražší posilou klubu. Mnozí fotbaloví odborníci možná ani nevěřili, že by hráč takového kalibru mohl skončit právě v Arsenalu, ale stalo se tak. Čtyřiadvacetiletý ofenzivní univerzál, který řádil poslední dvě sezony v barvách francouzského Lille, tedy doplní už tak obávané útočné duo LacazetteAubameyang, které nahánělo anglickým obranám strach již v minulé sezoně. Pepe v uplynulém ročníku posbíral ve 41 zápasech fantastických 23 gólů a 12 asistencí. Je přesně tím hráčem, který může tým z Emirates posunout o level výše. Zda bude moci konkurovat útočný trojzubec AubameyangLacazettePepe třeba i ofenzívě Liverpoolu ve složení ManéFirminoSalah, to ukáží až následující měsíce, ale fanoušci Arsenalu se mají jistě na co těšit. Další posílení ofenzívy zajistili také šikovní záložníci Dani Ceballos, který přišel na hostování z Realu Madrid, a osmnáctiletý Brazilec Martinelli, se kterým se ale počítá spíše do budoucna a dost možná ještě nebude patřit do kádru A týmu. Minimálně co se týče základní sestavy, má tedy Arsenal útočnou fázi fantasticky pokrytou.

Kapitán na odchodu. Kdo zlepší defenzívu Kanonýrů?

Pokud mají fanoušci Kanonýrů z ofenzívy svého týmu úsměv od ucha k uchu, opačné pocity u nich vyvolává defenzíva. Právě obrana je několik posledních let největší slabinou Arsenalu a výrazné zlepšení nepřinesli ve své první sezoně na ostrovech ani stoper Sokratis nebo brankář Leno. Na druhou stranu ale rozhodně nezklamali a Emery na nich klidně může dál stavět. To však nic nemění na faktu, že Arsenalu dlouhodobě chybí lídr defenzívy, kterým byl před svým vážným zraněním dnes už za zenitem hrající kapitán Koscielny. Znát navíc v uplynulém ročníku bylo, že se rychle a na dlouhou dobu zranili stoper Holding a krajní bek Bellerín, kteří klidně mohou patřit od nové sezony k oporám. Naopak se hovoří o konci nepřesvědčivě hrajícího Mustafiho nebo zmíněného Koscielnyho, který pro údajné spory ani neodcestoval na zámořské předsezonní turné a chtěl by kariéru dohrát doma ve Francii. Se třiatřicetiletým stoperem tak už asi Emery počítat nemůže. Minimálně pro příští sezonu ještě nemůže počítat ani s jedním z nejtalentovanějších stoperů současného fotbalu Williamem Salibou. Arsenal sice vyhrál souboj na dálku o osmnáctiletého Francouze s Tottenhamem, ale Saliba ještě zůstane příští ročník na hostování v Saint-Étienne. Spekuluje se o možném příchodu Ruganiho z Juventusu, který by asi ve Staré dámě po nákupu De Ligta příliš prostoru na hřišti nedostával.

Zároveň ale musí Arsenal počítat i ztráty, tou nejvýraznější je Aaron Ramsey, který zamířil po skončení smlouvy do Juventusu, kde doplní už tak velmi silný tým, který chce s Cristianem Ronaldem v čele zaútočit na titul v Lize mistrů. Dále po skončení smlouvy odešli z Emirates také Danny Welbeck a po jediném roce i Stephan Lichtsteiner.

S Kolašinacem si raději nezahrávat…

Během letní přípravy se Arsenal dostal na titulní stránky médií po celém světě také díky nepříjemné události, kdy se neznámí útočníci na motorkách pokusili napadnout auto, ve kterém jeli Mesut Özil a Sead Kolašinac se svými manželkami. Nesmlouvavý obránce Kolašinac, často trefně přezdívaný také jako „tank“, se ale rozhodl situaci vyřešit po svém, vystoupil z auta a začal útočníky tak dlouho nahánět, až raději zase nasedli na motorky a z místa pláchli. Inu, pokud se bude rvát bosenský levý bek podobně i za Arsenal, půjde defenzíva Kanonýrů jen stěží překonat. Možná si teď Kane, Salah či Agüero rozmyslí, jestli na Emirates skutečně útočit po levé straně domácích…

Kolem a kolem, ať už bude hrát Arsenal o titul nebo ne, minimálně návštěva Emirates Stadium rozhodně stojí za to. Za pouhých 23 liber si můžete zakoupit online či přímo na místě také prohlídku krásného svatostánku i přilehlého muzea – Arsenal Stadium Tour, kde na vás doslova dýchne historie tohoto slavného velkoklubu, ve kterém zanechali výraznou stopu také Petr Čech a hlavně Tomáš Rosický. I oni si jistě přejí, aby se Arsenal zase vrátil do nejužší světové špičky a v co možná nejbližší době se na Emirates opět slavil mistrovský titul, na který Gunners čekají od sezony 2003–04.

Ať už dopadne Arsenal jakkoliv, Premier League jistě nabídne famózní podívanou, a třeba návštěva Emirates jistě bude stát za to. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!