Poprvé s našimi fanoušky v zádech! V osmifinále vyzveme Nizozemsko v Budapešti

5 minut čtení

Až poslední hrací den rozhodl o soupeři naší reprezentace v osmifinále mistrovství Evropy. Nakonec se utkáme k radosti našich fanoušků v Maďarsku s Holandskem! Už nyní pro vás chystáme zájezdy i vstupenky do Budapešti, proto pozorně sledujte náš webový portál. Vše o Euru sledujte také na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Po úterní prohře s Anglií (0:1) a zároveň v souběžně hraném utkání po výhře Chorvatska o více než jeden gól nad Skotskem (3:1) jsme se nakonec propadli až na třetí místo základní skupiny D.

Splněné přání trenéra Jaroslava Šilhavého

Před středečním závěrečným dnem základních skupin tak už zbyly jen dvě varianty – Holandsko v Budapešti nebo vítěz skupiny E (Španělsko, Švédsko, Slovensko, Polsko – nakonec Švédsko) v Glasgow. Z hlediska českých fanoušků byla příhodnější samozřejmě Budapešť, kde může chodit na fotbal plná kapacita stadionu a také podmínky vstupu do země jsou velmi benevolentní. „Koho bych si přál? Asi kvůli našim fanouškům Budapešť, aby za námi mohli přicestovat a povzbudit nás,“ zmínil se také trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý.

Nakonec tedy vyzveme k radosti naší i trenéra Šilhavého právě Holandsko v Budapešti – zápas je na programu v neděli 27. června od 18 hodin.

Hvězda soupeře Memphis Depay: Jednou nohou v Barceloně

Tým trenéra Franka de Boera, který doslova štve nizozemské fanoušky odkloněním od historicky zažitého rozestavení holandského fotbalu 4–3–3, si i přes výtky fanoušků počíná stoprocentně. Mimo pětiminutového výpadku s Ukrajinou, kterou Holanďani stejně porazili 3:2, si počínali v základní skupině naprosto s přehledem. Rakousko udolali 2:0 a na závěr první fáze turnaje 3:0 Severní Makedonii.

Letošní holandský výběr má hvězdy v každé řadě – obranu řídí Matthijs de Ligt, motory zálohy jsou Frenkie de Jong s kapitánem Georginio Wijnaldumem a ofenzívu má v malíku zejména Memphis Depay. Ten by měl po sezoně posílit španělskou Barcelonu. Na šampionátu zatím dva góly dal a na dva přihrál. Bude se radovat on, nebo třígólový Patrik Schick?

Legendární otočka z Eura 2004

Vzájemné zápasy české a holandské reprezentace mají bohatou historii. Určitě si vzpomeneme zejména na utkání ze základní skupiny Eura 2004 v Portugalsku. Tehdy jsme v 19. minutě po brankách Boumy a van Nistelrooye prohrávali 0:2 a vypadalo to na debakl.

Trenér Bruckner ale už v první půli udělal ofenzivní střídání – obránce Grygeru nahradil útočně laděný záložník Šmicer a začaly se dít věci. Po gólech Kollera, Baroše a Šmicera se zrodilo legendární a dodneška asi nejslavnější vítězství české reprezentace na závěrečných velkých turnajích od rozdělení federace – 3:2.

Tehdy velmi silný tým kolem kapitána Pavla Nedvěda zastavili až v prodloužení semifinále pozdější mistři Evropy z Řecka.

Naposledy se oba týmy potkaly v roce 2015 v kvalifikaci o evropský šampionát o rok později ve Francii. Tehdy jsme v Amsterdamu na stadionu Johana Cruijffa zvítězili rovněž 3:2 po gólech Pavla Kadeřábka, Josefa Šurala a vlastní brance Robina van Persieho.

Tentokrát je favorit jasný, ale doufejme, že Češi ještě nevytáhli všechny své trumfy z rukávu. Maďarsko bylo pár minut od postupu ze skupiny smrti, tak proč bychom nemohli sahat po senzaci i my… Pojďme udělat i Šurymu radost do fotbalového nebe!

Program osmifinále Euro 2020

Belgie – Portugalsko, Itálie – Rakousko, Francie – Švýcarsko, Chorvatsko – Španělsko, Švédsko – Ukrajina, Anglie – Německo, Nizozemsko – Česká republika, Wales – Dánsko.

Vítěz našeho osmifinále ve čtvrtfinále narazí na postupujícího z dvojice Wales – Dánsko.

Zájezdy na mistrovství Evropy najdete ZDE!

Máte zájem o nezapomenutelné sportovní zážitky?