Pomůže Hazard Bílému baletu zpět na evropský trůn?

píše Pavel Pubal

Za krizi nemůže můj syn, ale Peréz. Okradl jej o 50 gólů,“ stěžoval si na dálku otec tehdejšího trenéra Julena Lopeteguiho po odvolání svého syna z lavičky Bílého baletu po pár měsících ve funkci. Narážel tím pochopitelně na odchod Cristiana Ronalda do Juventusu, když za fenomenálního Portugalce nedorazila žádná hvězdná náhrada do ofenzívy.

Šéf Realu se tehdy do mediální přestřelky nepustil, ale nyní, po pár měsících a na poměry královského klubu po totálně zpackané sezoně, by mu asi musel dát za pravdu. Na lavičce po Lopeteguim neuspěl ani Santiago Solari a výsledkové zlepšení nepřinesl ani brzký návrat Zinedina Zidana. Problém Realu se ukázal být hlubší, než se na první pohled zdálo, a tak Peréz chtě nechtě musel sáhnout do peněženky – a přivedl eso z největších, belgickou hvězdu londýnské Chelsea Edena Hazarda!

Unavení, bez motivace, přesycení úspěchem…

V uplynulém ročníku španělské ligy skončil Real Madrid až třetí za suverénní Barcelonou a městským rivalem Atléticem. Konec úchvatné série tří titulů z Ligy mistrů pak zapříčil hned zkraje vyřazovací části pozdější semifinalista Ajax. A nutno podotknout, že problém nebyl jen v odchodech Ronalda se Zidanem před začátkem sezony. Není náhodou, že se výsledky ani výkony nezlepšovaly pod žádným ze tří koučů, co se během sezony na Bernabéu objevili. Mnozí hráči se po náročných minulých sezonách, které si ještě zpravidla prodlužovali na reprezentačních akcích, zdáli být unavení a možná až přesycení úspěchy. Jakoby jim najednou bez hecíře Ronalda chyběla větší motivace, jiskra a touha přidávat další trofeje. Nároční fanoušci navíc tým také příliš nepodpořili a naopak nešetřili kritikou Garetha Balea nebo Thibaulta Courtoise, když nemohli často skousnout, že Belgičan dostává přednost před jejich miláčkem a strůjcem úspěchů z let minulých Keylorem Navasem. Také proto dochází nyní k přestavbě.

Čerstvý vánek na Bernabéu a probuzený Benzema

Na druhou stranu může mít v dlouhodobém horizontu paradoxně i uplynulá sezona pro Real svá pozitiva. Díky nepřesvědčivé formě stálic a častému rotování sestavy dostávali mladí hráči více prostoru, než bylo dříve v Bílém baletu zvykem. Solidní výkony předváděli třeba krajní obránci Alvaro Odriozola (23 let) a Sergio Reguilon (22), záložníci Marcos Llorente (24) a Federico Valverde (20) nebo útočník Vinicius (18), zejména první čtyři jmenovaní před sezonou nepatřili do hledáčku širší fotbalové veřejnosti.

Roli lídra týmu pak převzal Karim Benzema. Zkušený francouzský forvard byl v minulých sezonách často terčem kritiky a hlavně ve stínu Ronalda nebo Balea, ale v uplynulém ročníku ožil, předváděl velmi dobré výkony, svými góly táhl Madridské a vyprofiloval se v hlavní ofenzivní zbraň svého manšaftu. Prožil dost možná svou nejplodnější sezonu ve španělském velkoklubu a je otázkou, jak si bude počínat po boku Edena Hazarda. Bude zpátky v jeho stínu, jako tomu bylo v minulosti s Ronaldem, nebo půjdou jeho výkony po boku skvělého dribléra ještě vzhůru? To ukáže až čas, ale tím už se plynule dostáváme k nové hvězdě Chelsea…

Napodobí Hazard fenomenálního Portugalce?

Eden Hazard. Tohle jméno asi není třeba dlouze představovat. Vzrůstem nevysoký, ale fotbalově nesmírně nadaný lajnový hráč z Belgie prožil sedm krásných let v londýnské Chelsea, se kterou se rozloučil ziskem Evropské ligy z května letošního roku. Už poslední dva, tři roky se ale spekulovalo o tom, že právě Bílý balet by byl pro osmadvacetiletého křídelníka velkou výzvou a splněným snem. Přestupu nahrával i fakt, že jej o rok předběhl jeho zmíněný kamarád z belgické reprezentace Courtois. Nakonec došlo k očekávané dohodě 7. června 2019, Hazard vyšel Peréze na 100 milionů euro a podepsal smlouvu na pět let. Na Bernabéu si od něho slibují mnohé. Těžko nahradí fenomenálního Ronalda v jeho vrcholné formě, ale přesto může dokázat ve svém novém působišti mnohé. Je v ideálním fotbalovém věku a může se zařadit mezi ikony novodobého Realu, stane se hlavní tváří doby „po Cristianovi“.

Hazard – Benzema – Jovič?

Posilování Realu ale příchodem Hazarda ani nezačalo a dost možná ani neskončilo. Dalším potvrzeným hráčem, kdo má nahradit Ronaldovy góly, aby měl otec Julena Lopeteguiho konečně klidné spaní, má být objev sezony Luka Jovič z Frankfurtu, jeden z nejlepších střelců německé Bundesligy i Evropské ligy ještě v barvách Frankfurtu. Ofenzivní trojlístek Hazard – Benzema – Jovič? To už naskýtá mnohé možnosti a obrany ve španělské lize se musejí mít na pozoru. Po Viniciusovi navíc dorazil do Madridu další brazilský ofenzivní drahokam Rodrygo nebo stoper Éder Militao z Porta, který by měl vyztužit naopak defenzivní linii. Spekuluje se ještě o příchodu hráče do středové řady. Dočkáme se další přestupové bomby a přivede si Zidane třeba svého krajana Paula Pogbu, nebo si nakonec poradí se stávajícím kádrem? To ukáží až následující měsíce.

Už nyní je ale jasné, že Real Madrid bude v nové sezoně zase poutat pozornost. Ještě před sezonou navíc zavítá Bílý balet na Audi cup do nedalekého Mnichova. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!