Pohádkový scénář dopsán! Bývalí slávisté se střetnou v Edenu

3 minuty čtení

Úplně dokonalá pohádka s dojemným koncem z toho nebude. Slavia totiž v ročníku Evropské konferenční ligy, který vyvrcholí u ní doma v Edenu, skončila už na podzim. Dojem ale napravují její bývalí hráči. Ať už ve finále zvítězí kdokoliv, trofej si potěžká slávista. Skvělá vizitka pro sešívané!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

WEST HAM PŘEPISUJE HISTORII

Nebylo to nic lehkého, ale povedlo se. West Ham přešel i přes Alkmaar a Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem zamíří do Edenu. Už to samo o sobě bude v našich končinách velkou věcí.

V Londýně však řeší historické přepisy. West Ham totiž nezískal žádnou velkou trofej od roku 1980, kdy Hammers porazili Arsenal ve finále FA Cupu. V roce 2006 byli ve stejné soutěži blízko, ale prohráli po penaltách s Liverpoolem.

Evropská konferenční liga je jim ale souzená. Nemají konkurenci. West Ham v této sezóně vyhrál 13 ze 14 zápasů v této soutěži a ve finále bude favoritem.

„Přepsali jsme historii. Je to poprvé po 47 letech, co je West Ham v evropském finále,“ jásal záložník Declan Rice.

Kromě toho překazili Hammers hezkou bilanci Alkmaaru, který byl v posledních 25 domácích zápasech v Evropě neporažen.

POZOR NA FIALKY

Soupeř ve finále ale nebude lehký. A to i přes to, že prochází podobným osudem jako West Ham. Super jízda v Evropě, ale v lize to mohlo být lepší.

Cestu do finále měly Fialky dramatičtější, jelikož v semifinále muselo proti Basileji rozhodnout prodloužení. Do konce utkání zbývalo jen několik vteřin a Antonín Barák, někdejší hráč Slavie, se dostal k hlavičce Luky Joviče a rozhodl o vítězství. Jeho vlnu euforie ani nejde popsat slovy.

Není se co divit, i Fioretina čeká na evropské finále dlouho. Přesněji od roku 1990, kdy prohrála ve finále Poháru UEFA s Juventusem.

Na rozdíl od West Hamu ale Fialky trofej z Evropy mají, i když už pořádně zaprášenou. Jejich jediný evropský triumf přišel v Poháru vítězů pohárů v roce 1961.

CO OD FINÁLE ČEKAT?

Těžko se to predikuje. Nicméně jedno je jasné. Jde o skvělou odměnu nejen pro Slavii, ale také celý český fotbal.

Eden je krásným stadionem pro fotbal. Hraje tam své nejlepší zápasy národní tým, Slavia ho pravidelně předvádí v evropských pohárech, nicméně v době, kdy Plzeň teprve vzkvétala, hrála zápasy proti AC Milán či Barceloně. Mimochodem, vršovický stadion hostil i Superpohár UEFA.

👉 Přečtěte si: Fortuna Arena. Fotbalový ráj v Edenu aneb dějiště letošního finále Konferenční ligy

Bylo tak otázkou času, kdy se zde odehraje další velký zápas. Slavii sice cesta do finále nevyšla, ale o to lepší je, že uvidíme českého vítěze. Zatímco ve West Hamu válčí Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem, tedy ikony nejslavnější éry Slavie v posledních letech, ve Fiorentině Antonín Barák.

Ten pro změnu strávil ve Slavii jen pár let, v zimě 2017 totiž zamířil do italského Udinese. I tak ale vztah ke Slavii má – stejně jako mistrovský titul.

Finálové zápasy jako vrchol sezony i od každého něco

S námi nemusíte zažít jen fotbal, ale i mnohé další sportovní nebo jiné kulturní akce. Podívejte se na naši nabídku finálových zápasů jako vrcholů sezony a další plánované akce.