Pod pokličkou nejšílenějšího přestupového okna všech dob

6 minut čtení

Je za námi nejšílenější přestupové období fotbalové historie. Během jediného transferového okna změnili svůj dres dva nejlepší fotbalisté poslední dekády, možná i celé fotbalové historie. Pojďme se podívat do zákulisí největších přestupů.

Soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Cristiano Ronaldo už byl podle spekulací jednou nohou v Manchesteru City, nakonec ale zůstal věrný klubu svého srdce a zamířil zpátky po dvanácti letech do červené části Manchesteru. „Každý, kdo mě zná, ví, že Manchester United miluji. Můj první titul, můj první pohár, první pozvánka do portugalské reprezentace, první triumf v Lize mistrů, první Zlatá kopačka a první Zlatý míč, to všechno vzešlo z mého výjimečného spojení s Rudými ďábly,“ uvedl po přestupu Ronaldo.

Nakonec bude hrát s oblíbenou sedmičkou a značka CR7 tak běží dál, čísla se vzdal ve prospěch portugalského fenoména další útočník United Edison Cavani.

Nový dres v Premier League obléknou také Jack Grealish, který zamířil po povedené sezoně v Aston Ville a barvách anglické reprezentace do kádru obhájce titulu Manchesteru City, nebo Romelu Lukaku. Belgický tank s neskutečným gólovým potenciálem se z Interu vrací oklikou do londýnské Chelsea. Po loňském trápení fanoušků s gólovou impotencí Timo Wernera mají konečně vytouženého střelce. Ale pozor, také Werner se může po boku Lukaka výrazně probudit!

KRIZOVÝ MANAGEMENT LAPORTY

Největší přestup posledních let se ale udál na trase Barcelona – Paris St. Germain. Fanoušci katalánského klubu doufali, že k ničemu podobnému nikdy nedojde. Nakonec ale jejich Král Leo Messi v slzách opustil svůj milovaný klub. Důvodem byly, jak jinak, finanční problémy a důrazné varování od La Ligy.

Ostatně staronový prezident Barcelony Joan Laporta už prohlásil, že si moc dobře uvědomuje, že jeho druhé prezidentské období nebude ověnčeno takovými úspěchy, jako když vedl Blaugranas poprvé. Už krátce po svém zvolení přiznal, že finanční problémy klubu jsou ještě větší, než při kandidatuře očekával. Nyní přichází na řadu krizový management, který má zabránit ještě větším problémům.

Legendy klubu jako Pique, Busquets či Alba si nechaly snížit platy, aby klub vůbec mohl zaregistrovat nové posily Sergia Agüera či Memphise Depaye. Navíc si vedení na poslední chvíli ulevilo hostováním Antoine Griezmanna do Atlética Madrid, které převzalo jeho astronomický plat.

NOVÝ FAVORIT LIGY MISTRŮ NA SÍLU UDRŽEL I MBAPPÉHO

Vítězem celé přestupové ságy je nicméně bezesporu Paris St. Germain. Pařížané s bohatým investorem v zádech přivedli světové hvězdy první kategorie (Messi, Donnarumma, Ramos, Wijnaldum, Hakimi) a jako bonus ještě možná až oproti očekávání udrželi Kyliana Mbappého. Ten se několikrát vyjádřil v tom smyslu, že přestoupit do Realu je jeho dětský sen a odmítl několik nabídek PSG na prodloužení smlouvy.

Přestupové tahanice trvaly několik týdnů. Přestože Mbappému po sezoně skončí smlouva a bude moct (pravděpodobně právě do Bílého baletu) odejít zadarmo, Pařížané rezolutně odmítli postupně tři astronomické nabídky. Francouzský velkoklub evidentně sází na jedinou a dost riskantní kartu – chtějí vyhrát stůj co stůj Ligu mistrů a třeba během roku přesvědčit francouzského supertalenta k podpisu nové smlouvy. Kdo ví, třeba se Kylian zamiluje do souhry s Lionelem Messim a touha zamířit do španělského královského klubu bude pryč. Na druhou stranu kdo jiný by si mohl podobný risk dovolit, když ne prezident PSG Nasser Al-Khelaifi.

NEJVÍCE UTRÁCEL PARADOXNĚ ARSENAL…

Paradoxem pak je, že i když třeba Manchester United přivedl božského Cristiana Ronalda, supertalentovaného Jadona Sancha a z Realu Madrid trofejemi ověšeného Raphaela Varaneho, tak nejhlouběji do kapsy sáhli v Premier League majitelé Arsenalu…

Vysoké částky utratili zejména za Martina Odegaarda, který už loni na Emirates hostoval, a za dva mladé členy anglické reprezentace – brankář Aaron Ramsdale a stoper Ben White tak jen potvrdili pravidlo, že přestupy anglických hráčů v rámci Premier League bývají vzhledem k nutnosti národních kvót docela výrazně předražené. Až budoucnost ukáže, jestli Kanonýrům sázka na tuto kartu vyjde, ale začátek sezony je zastihl v hlubokém marastu.

DEADLINE DAY

Přestupové šílenství neutichlo ani poslední přestupový den. Už zmíněný Antoine Griezmann zamířil na hostování zpátky do Atlética Madrid, odkud do Barcelony šel podle svých slov „vyhrávat trofeje“. Dočkal se ale jen jednoho španělského poháru Copa del Rey a míří zpátky do klubu, který jej vystřelil k výšinám. Opačným směrem zamířil o poznání lacinější Luuk de Jong.

Dále poslední den okna zamířil Saúl Ñíguez ze zmíněného Atlética do Chelsea, Héctor Bellerín z Arsenalu do Betisu Sevilla nebo Eduardo Camavinga z Rennes do Realu Madrid.

ČESKÁ KOLONIE VE WEST HAMU

Na deadline day bylo rušno i kolem českých hráčů a klubů – Alex Král zamířil na hostování s opcí ze Spartaku Moskva do West Hamu United, kde rozšířil české řady po boku Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. Stoper David Zima odešel na přestup do italského FC Turín a africký poklad z Edenu Abdallah Sima, jehož forma šla ale v posledních měsících strmě dolů, odešel ze Slavie do anglického Brightonu. Ten jej obratem poslal na hostování do druholigového Stoke.

Spousta ligových soutěží a týmů dostává po přestupovém šílenství úplně nový rozměr. Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu