Plzeň proti Slavii? Historie je delší, než se zdá

5 minut čtení
píše Ladislav Harsányi

Posledních osm let dominovala nejvyšší české fotbalové lize Slavia Praha nebo Viktoria Plzeň, oba kluby získaly v tomto období čtyři tituly. A tak je prakticky každé jejich vzájemné střetnutí zároveň bojem o titul. Také v sobotu 11. března se ve Fortuna aréně od 18 hodin utkají o nejvyšší příčky sešívání a viktoriáni.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Od sezony 2010/2011, kdy Viktoria získala svůj první titul, nabylo derby mezi Slavií a Viktorií nebývalé intenzity, rivalita mezi oběma fanouškovskými tábory se mnohonásobně zvýšila a přerostla v nevraživost. Pojďme se tedy blíže podívat na to, jak se to všechno vyvíjelo. Začněme však od samého počátku existence vzájemných zápasů těchto týmů mezi československou elitou.

Když si pokladník mnul ruce

Viktoria Plzeň se v nejvyšší soutěži poprvé představila v sezoně 1931/1932 a tehdy se také dvakrát střetla s pražskou Slavií: v Praze s ní prohrála ve 3. kole 1:4 a doma ve 12. kole remizovala 0:0. Slavia získala v lize stříbro, Viktoria skončila čtvrtá.

V následující sezoně 1932/1933 Viktoria konkurovala pražským „S“ v boji o mistrovský titul, a přestože v 1. kole podlehla Slavii 2:8, doma remizovala 1:1– z titulu se radovali hosté, z bronzu domácí.

Zápas sledoval beznadějně vyprodaný stadion v Luční ulici (část tribuny byla již zakrytá) s 12 tisíci diváky, další asi tři tisíce neplatících diváků sedělo na vyvýšených místech kolem stadionu. Pokladník si mnul ruce, protože podle oficiálních stránek plzeňského klubu s odvoláním na historické prameny „bylo na vstupném vybráno 61 816 korun, a protože náklady na zápas byly asi třetinové, inkasoval každý klub více než 20 tisíc čistého, neboť v té době se čistý zisk dělil mezi oba soupeře“.

Slavia měla v sestavě taková esa jako Plánička, Ženíšek, Kopecký a Puč a také Slováka Štefana Čambalu, který byl nejlepším hráčem hostů a autorem jejich branky.

František Plánička, zdroj: slavia.cz

Na první ligové vítězství nad Slavií si Viktoria musela počkat až do sezony 1935/1936, kdy doma vyhrála 2:0. Nejvyšší prohry si připsali v sezonách 1937/1938 (0:7) a 1945/1946 (1:8).

Když oba týmy spadly

Zajímavé okolnosti provázely vzájemná střetnutí v sezoně 1962/1963. Oba kluby měly odlišné názvy: Spartak LZ Plzeň a Dynamo Praha. Ve Štruncových sadech zvítězili domácí 2:1. V odvetném utkání Dynamo oplatilo prohru a porazilo Plzeň 4:0. Za hosty nastoupil i hokejový reprezentant Stanislav Sventek – deník Rudé právo ho za jeho výkon kritizoval a označil ho za jednoho z nejslabších na hřišti: „Dal si vlastní gól a v dalším měl prsty“.

Dynamu však výhra příliš nepomohla, z ligy sestoupilo z posledního místa a do nižší soutěže ho z předposlední příčky vyprovodila Plzeň. V následující sezoně bojovali o návrat do ligy proti sobě, ale postoupila jen Slavia, která soutěž vyhrála se čtyřbodovým náskokem před Plzní.

Superderby české ligy

Od sezony 2010/2011, kdy Viktoria zahájila honbu za českými mistrovskými tituly a od té doby jich dokázala získat šest (Slavia za stejné období dosáhla čtyř), získaly zápasy mezi těmito týmy nebývalý náboj.

V podzimní části sezony 2010/2011 si Plzeň odvezla z trávníku soupeře tři body po výhře 1:0 a na jaře doma ještě v 87. minutě vyhrávala 2:0, aby Kisel a Černý stanovili konečný výsledek na 2:2. Plzeň se obávala, zda jí ztracené dva body budou stačit na titul, ale nakonec se z něj radovala o bod před Spartou.

Na cestě za titulem v sezoně 2012/2013 si zopakovala podzimní vítězství 1:0 nad Slavií, kdy po centru Pavla Horvátha hlavičkoval obránce Slavie David Hubáček do vlastní sítě. Rozhodčí rozdal 10 žlutých karet, 7:3 z pohledu domácích. Na jaře Slavia vrátila stejnou mincí, přestože Viktoria hrála od 19. minuty přesilovku po vyloučení Slováka Martina Juhara za úder do Pavla Horvátha. Ani tentokrát však Viktoria o titul nepřišla – v tabulce měla po posledním kole o dva body více než Sparta.

Když 14. května 2016 přijela Viktoria do Prahy ke střetnutí posledního kola proti Slavii, ta ji o titul připravit nemohla. A tak jim alespoň zkazila mistrovské oslavy pětigólovým debaklem.

Od sezony 2016/2017 se s výjimkou ročníku 2020/2021 o první dvě příčky perou pouze Slavia a Plzeň. V 19. kole sezony 2016/2017 Slavia porazila svého soupeře 1:0 gólem z 89. minuty, ujala se vedení v tabulce a na jaře si došla pro titul.

V květnu 2018 porazila Slavia ve 27. kole Viktorii 2:0 a snížila její náskok na šest bodů, přesto si dokráčela pro mistrovský titul se sedmi body navíc než její soupeř.

V 7. kole sezony 2018/2019 cestovala Plzeň na Slavii s plným počtem bodů po šesti kolech, ale ta jí uštědřila porážku 0:4. Na jaře sice Viktorii prohru vrátila (2:0), ale ve 32. kole Pražané opět zvítězili (3:1) a s pětibodovým náskokem se snadno stali mistry.

V sezoně 2019/2020 vyhráli dva zápasy 1:0 a jeden zápas skončil bez branek. O titulu se rozhodlo v 32. kole právě po vítězství nad Viktorií, když před ní měli tři kola před koncem nedostižný devítibodový náskok, který si udrželi i po posledním kole.

Viktorii se v derby proti Slavii dlouho nedařilo. Například od května 2019 ze sedmi po sobě jdoucích ligových zápasů šest prohrála a jeden remizovala. Vyhrála až na desátý pokus (mezitím prohrála i jeden zápas v domácím poháru), když předtím dvakrát remizovala. Slavia vyhrála 26 z 53 zápasů v české lize, Plzeň 14. Třináct duelů nemělo vítěze. Celková bilance z pohledu Slavie (včetně nejvyšší československé ligy): 115 zápasů, 63 výher, 25 remíz, 27 proher.

Za pár dní se tyto dva týmy střetnou opět. A opět půjde o titul. Buďte u toho s námi!

👉 Slavia Praha – Viktoria Plzeň (vstupenka s ubytováním)
👉 finále Evropské konferenční ligy 2023 v Praze
👉 kompletní nabídka fotbalových zájezdů