Ovládne znovu Real Madrid Ligu mistrů, nebo jeho éra definitivně skončila?

píše Jiří Vokřál

 Nejprestižnější klubová soutěž světa má jasného krále. Real Madrid. Tým ze španělské metropole vyhrál Ligu mistrů už třináctkrát, poslední čtyři tituly navíc zaznamenal v posledních pěti letech. Hráči samotní říkají, že ještě nemají dost a chtěli by v této nadvládě dále pokračovat. Oproti minulým sezónám jim ale chybí dva muži, kteří tým výrazně táhli za úspěchy. Cristiano Ronaldo a Zinédine Zidane.

La Liga není všechno

Ačkoliv se Realu v nedávných letech na evropské úrovni velmi dařilo, v domácí soutěži to tak slavné nebylo. Za stejnou dobu, za kterou čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů, zvítězil v lize pouze jednou. Dvakrát byl Real dokonce až třetí a titul vyhrála buď Barcelona, nebo Atlético Madrid. Pouze v rekordní sezóně 16/17 bral „Bílý balet“ jak trofej Ligy mistrů, tak tu ligovou.

Ani v této sezóně se „Los Merengues“ v lize nedaří, letošní čísla jsou však ještě mnohem horší, než tomu bylo dříve. Po 14 kolech se Real krčí až na pátém místě tabulky s pětibodovým mankem na první Barcelonu. Před „Bílým baletem“ je ještě Sevilla, Atlético a překvapení soutěže Alaves. Zatímco Zidane hlavně díky triumfům v Lize mistrů vždy měl podporu vedení, jeho nástupce Julen Lopetegui se musel z lavičky velmi rychle poroučet. Nahradil ho jiný bývalý hráč Realu, Santiago Solari. Stejně jako za doby Zidana ale Real dominuje v Lize mistrů. Po dvou výhrách s AS Řím a Plzní si hráči Realu určitě zahrají také v jarní části, ve které bývají v posledních letech velmi silní. Varováním je však prohra s CSKA Moskva 1:0 v prvním vzájemném zápase.

Vyzyvatelé silnější než kdy dřív

Trnem v oku je madridský úspěch hlavně pro fotbalisty Barcelony. Barca sice v poslední době častěji vítězí v La Lize, Ligu mistrů však „Blaugranas“ vyhráli naposledy v roce 2015, poté přišel do té doby nevídaný hattrick Realu. Tým okolo kapitána Lionela Messiho si vytyčil pro letošní rok jasný cíl: ovládnout nejprestižnější klubovou soutěž na světě. Katalánský tým ale není jediným velkým favoritem. Fantastickou formu si drží také několikanásobný mistr italské Serie A, Juventus Turín. Právě do „Staré dámy“ před sezónou zamířil Cristiano Ronaldo a jeho vliv na hru je velmi znát. A to jak v Realu Madrid, kterému hvězdný Portugalec evidentně chybí, tak v Juventusu. Skvělou hrou se prezentuje také anglický mistr Manchester City, který válí v Premier League. V Lize mistrů si „Citizens“ připsali překvapivou porážku s Basilejí, pro Guardiolovům tým to byla zatím jediná prohra v celé letošní sezóně. Úspěch v Lize mistrů si dlouhodobě přejí také bohatí majitelé PSG, kteří kvůli tomuto cíli přivedli Neymara a Mbappého. Po vítězství touží také Bayern Mnichov. Bavorskému celku se stejně jako Realu v domácí soutěže nedaří tak jako dříve, v Lize mistrů však Bayern dominuje. Speciální motivaci má vítěz loňského ročníku Evropské ligy, Atlético Madrid. „Ušatý pohár“ totiž letos zvedne nad hlavu vítěz na Wanda Metropolitano, novém stadionu „Los Indios“. Diego Simeone proto bude chtít dojít se svým týmem co nejdál.

Faktor Ronaldo

Všichni vědí, že tým nikdy nestojí jen na jednom hráči. Občas se ale najde hráč, který zbytek spoluhráčů převyšuje a dokáže celý tým povznést. Někdo, kdo skóruje v každém zápase. Někdo, kdo rozhoduje důležité zápasy. Tímto hráčem byl pro Real Madrid Cristiano Ronaldo. Hvězdný Portugalec se po čtvrtém triumfu v Lize mistrů za Bílý balet rozhodl z klubu odejít. „Roky v Madridu byly nejšťastnější v mém životě, ale myslím, že přišel čas na změnu,“ prohlásil majitel pěti Zlatých míčů a zamířil do Juventusu. Real citelně pociťuje Ronaldovu absenci v domácí lize, v Lize mistrů může tento čas přijít také velmi brzy. Ani Mariano, ani Vinícius Jr. zatím nejsou schopni dosáhnout Portugalcovi kvality a plnohodnotně ho nahradit. Naopak Juventus ze stabilní formy Ronalda těží.

Každý velký tým potřebuje k vítězství v Lize mistrů nejen kvalitní tým, ale také hvězdnou individualitu, na kterou se může spolehnout. Ronaldova absence může být hlavní faktor případného neúspěchu Realu. Konkurenti jsou navíc hladovější než kdy dřív.