Osmifinále Ligy mistrů ve znamení obratů. Favorité i obhájce posledních titulů z kola ven!

píše Pavel Pubal

Osmifinálové bitvy Ligy mistrů jsou za námi a hned první kolo vyřazovací části si přichystalo pro fanoušky fotbalu nezapomenutelné příběhy.

 Dramatické bitvy gigantů a obraty, při kterých měli fotbaloví fajnšmekři husí kůži – takové bylo osmifinále letošního ročníku nejprestižnější klubové soutěže. Hned ve čtyřech případech, tedy v polovině duelů, se poroučel z kola ven tým, který první zápas vyhrál. Takový vývoj Liga mistrů v posledních letech nepamatuje. Hned osmifinálové duely byly pohřebištěm favoritů, kteří určitě pošilhávali i po zisku ušatého poháru. Z kola ven už jsou třeba Paris Saint-Germain včetně Mbappého a Neymara, Bayern Mnichov a hlavně Real Madrid, který po třech triumfálních ročnících za sebou přenechá nejcennější klubovou trofej a vládu nad evropským klubovým fotbalem zase někomu jiného.

Angličané proti zbytku Evropy

 Totální nadvládu nad evropských fotbalem zatím přebírají Angličané, kteří budou mít mezi poslední osmičkou hned čtyři své zástupce – Tottenham, Liverpool a oba kluby z Manchesteru. Je tedy velmi pravděpodobné, že los určí i některé výhradně anglické čtvrtfinále. Mezi Liverpoolem a Manchesterem City, dvěma vládci letošní anglické Premier League, tak pokračuje bitva na dvou frontách. Bylo by velmi zajímavé, kdyby na sebe narazili ještě na evropské pohárové scéně. Anglické kvarteto pak doplní po jednom týmu z každé země – Barcelona (Španělsko), Juventus Turín (Itálie), Ajax Amsterdam (Holandsko) a Porto (Portugalsko). Smutní se zejména u našich západních sousedů v Německu. Právě Němci totiž jasně vyhořeli a museli se sklonit ve třech osmifinálových bitvách nad svými anglickými protivníky – Dortmund vypadl s Tottenhamem, Schalke s Manchesterem City a Bayern v bitvě gigantů s Liverpoolem. Bavorský velkoklub nechyběl ve čtvrtfinále posledních sedm ročníků. Až letos se tomuto osudu nevyhne. Naopak Liverpool na půdě nejúspěšnějšího německého klubu poprvé v historii zvítězil.

 Už nyní je jasné, že ani pod letošním titulem nebude podepsán žádný český hráč, protože AS Řím s Patrikem Schickem v prodloužení nestačil na Porto. Nečekané vyřazení stálo místo kouče Di Francesca a Schickův tým hned převzal Claudio Ranieri. Zkušený italský lodivod už se na Schickovu adresu okamžitě vyjádřil v superlativech, tak doufejme, že touto změnou na trenérském postu alespoň získá jednička českého reprezentačního útoku větší minutáž na hřišti. Ale pokud byste přece jen chtěli jako správní patrioti přát i ve čtvrtfinále Ligy mistrů českému jménu, nezapomínejme na Pavla Nedvěda, viceprezidenta Juventusu!

Konec jedné velké éry

 Právě v letošním osmifinále skončila jedna velká éra, která v historii fotbalu nemá obdoby. Real Madrid opanoval poslední tři ročníky Ligy mistrů. Ať už se mu postavil do cesty kdokoliv, vždycky skončil ušatý pohár v rukou Sergia Ramose a jeho spoluhráčů. Španělský královský klub si prostě nejprestižnější klubovou soutěž v posledních letech dokonale podmanil. Letos už Real nepůsobil tak dominantně, naopak prožívá na své poměry strašidelnou sezonu a možná se dalo očekávat, že čtvrtý korálek na vítěznou šňůru bez Ronalda nepřidá. Konec nadějí ale přišel ještě mnohem dříve, než se čekalo – hned v osmifinále na Ajaxu Amsterdam. Vyřazení bylo o to šokující, když Solariho tým vyhrál v Amsterdamu 2:1. Následnou ostudnou, leč naprosto zaslouženou domácí porážku 1:4 už celkem logicky kouč Solari neustál. Hodně překvapivý návrat po necelém roce oznámil strůjce tří zmíněných titulů Zinedine Zidane. Letošní zpackaný ročník už sice na Bernabéu milovaný Francouz nezachrání, minimálně na evropské klubové scéně určitě ne, ale fandům Bílého baletu po protrpěných měsících zase alespoň vysvitlo světlo na konci tunelu.

Fenomén Ronaldo

Nejvíce nastřílených gólů v Lize mistrů. Nejvíce domácích gólů v Lize mistrů. Nejvíce venkovních gólů v Lize mistrů. Nejvíce gólů ve skupině. Nejvíce gólů ve vyřazovací části. Nejvíce gólů ve finále. Nejvíce gólů z přímých kopů. Nejvíce gólů z penalt. Nejvíce gólů hlavou. To všechno je Cristiano Ronaldo. Fenomén Ronaldo. Faktor X. A tak bychom mohli pokračovat dál. Právě Ronaldo byl v poslední dekádě tím, kdo často překlopil misky vah na stranu Realu Madrid. A to samé prokazuje i po svém přestupu do Juventusu. Nemá cenu si nic nalhávat – právě kvůli těmto bitvám v Lize mistrů jej Turínští přiváděli, domácí ligu by pravděpodobně vyhráli i bez jeho pomoci. Když se ale Ronaldo k prvnímu osmifinále vrátil do Madridu – na stadion svého letitého rivala z Atlética – nedopadlo to slavně. Španělé vyhráli 2:0 a zdálo se, že stejně jako Real bez Ronaldo už není tím Realem, tak Ronaldo bez Realu není tím Ronaldem. Portugalský fenomén ale opět zabral, jak je jeho dobrým zvykem, v pravý čas. Celému světu ukázal, že je i ve svých 34 letech stále naprostou světovou extratřídou, osmým hattrickem v Lize mistrů prakticky sám zařídil domácí vítězství 3:0 a famózním obratem vyprovodil Simeonovu družinu z letošního ročníku nejprestižnější klubové soutěže pryč.

Zopakují si vládci Premier League loňský souboj?

Los čtvrtfinále Ligy mistrů, ke kterému budou vzhlížet oči všech fotbalových fajnšmekrů, je na programu už tento pátek. Z loňských čtvrtfinalistů se mezi nejlepší osmičku opět probojovali fotbalisté Liverpoolu, Manchesteru City a Barcelony. Katalánci loni ve čtvrtfinále nečekaně vypadli s římskými AS a Angličané, kteří momentálně na dálku bojují o domácí titul, na sebe narazili právě ve čtvrtfinále. Tehdy se radoval Kloppův tým, který to dotáhl až do finále. Tam mu vystavil stopku Real Madrid. Bílý balet už se letos Liverpoolu ani nikomu jinému do cesty nepostaví, ale takový Cristiano Ronaldo zase může…

Ať už dopadne páteční los jakkoliv, můžete si být jisti, že pro Vás přichystáme mnoho zajímavých zájezdů, abyste mohli i na vlastní oči sledovat, kdo převezme vládu nad evropským fotbalem po Bílém baletu.