Osmifinále Ligy mistrů a třaskavé bitvy gigantů, ozdobou návrat Kloppa do Německa a Ronalda do Madridu

píše Pavel Pubal

 Posledních šestnáct týmů, které postoupily ze základních skupin do vyřazovacích bojů UEFA Champions League, znají své soupeře pro únorový start vyřazovacích bojů.

 Nejprestižnější klubová soutěž na starém kontinentu bude bavit i na jaře! Hitem osmifinále je jistě třaskavá bitva dvou historicky úspěšných celků mezi Liverpoolem a Bayernem, nebo třeba velkolepý mač trenérů stratégů a ofenzivních hvězd mezi Atléticem Madrid a Juventusem Turín.

Liverpool – Bayern. Tohle utkání snad ani nepotřebuje komentář. Dva historicky úspěšné týmy a jedni z největších favoritů na zisk ušatého poháru na sebe narazí hned v prvním kole vyřazovací části. Trenér Jürgen Klopp se tak po čase vrátí do rodného Německa a bude chtít vyřadit Bayern Mnichov, se kterým sváděl třaskavé bitvy ještě jako trenér Dortmundu. Tým z Bavorska sice prožívá po šesti vyhraných titulech za sebou v Bundeslize nejslabší sezonu za poslední roky, ale svou kůži proti týmu v čele s Mo Salahem určité neprodá lacino. Jak známo, Němci se vždycky dokáží výborně a hlavně precizně připravit na klíčové duely. Tady se máme opravdu na co těšit!

Schickův Řím jde na nejlepší tým základních skupin, Černého Ajax čeká obhájce

Poslední dva české zástupce v elitní soutěži Patrika Schicka (AS Řím) a Václava Černého (Ajax) rovněž nečeká jednoduchá šichta. Římané budou ve dvojzápase proti Portu určitě favorizováni, ale pozor! Porto v základní skupině Ligy mistrů posbíralo nejvíce bodů ze všech týmů soutěže – 16, když v konkurenci Schalke, Galatasaraye a moskevského Lokomotivu pětkrát vyhrálo a jednou remizovalo. Vlci tak nebudou mít na růžích ustláno! Ještě těžší zkouška pak čeká Černého Ajax. Druhý tým základní skupiny E vyzve giganta z největších. Královskému klubu z Madridu se sice v aktuální sezoně zatím příliš nedaří a už si prošel i výměnou trenéra, ale nezapomeňme, že na mezinárodním poli tým kolem kapitána Sergia Ramose na jaře každoročně ožívá. Aktuálně drží v rukou poslední tři triumfy v Lize mistrů. Naváže na nevídané úspěchy i bez Cristiana Ronalda?

Ronaldo opět v Madridu!

Portugalský fenomenální útočník už sice nepomůže Realu Madrid, kde rozdával fotbalovou radost a genialitu devět let, než na začátku letošního ročníku vyměnil dres, ale se svým novým zaměstnavatelem se do hlavního města Španělska vrátí. Italský Juventus a neohrožený lídr Seria A cílí na Atlético Madrid a Ronaldo si tak jistě vzpomene na madridská derby, která proti Atléticu sehrál ještě v dresu Bílého baletu. Propracované defenzívy, trenérští stratégové, ale i zabijáci v ofenzívě jako Griezmann, Costa, Mandžukič nebo právě zmíněný Ronaldo. To všechno nabídne další z osmifinálových šlágrů mezi Atléticem Madrid a Juventusem Turín.

Jak si poradí děravá obrana United s Neymarem a spol.?

Tým trenéra José Mourinha sklízí v posledních měsících spíše posměch a teď ho čeká velká zkouška proti dost možná nejlepší ofenzivní trojici na světě. Na Old Trafford přijede Paris Saint-Germain a jeho útočná formace Neymar, Cavani, Mbappé! Barcelona s famózním Lionelem Messim bude jasným favoritem ve dvojzápase s Lyonem, který postoupil do osmifinále s těžko uvěřitelnou bilancí jedné výhry a pěti remíz. Podcenění by neměli dopustit ani fotbalisté Manchesteru City, kteří vyzvou pod Guardiolovým vedením německé Schalke 04. Naopak zajímavé, vyrovnané a ofenzivně laděné zápasy určitě uvidíme v osmifinále mezi Tottenhamem a Dortmundem. Oba týmy se spoléhají na útočný fotbal, tak se těšme, co nám Kane, Lucas Moura, Son, Eriksen nebo na druhé straně Sancho, Pulišič či Reus ukáží!

Osmifinálové bitvy vypuknou a slavná hymna Ligy mistrů se zase rozezní v polovině února. Hned od prvního kola vyřazovací části, kam postoupilo 16 nejlepších mužstev starého kontinentu pro letošní sezonu, bude ve hře také systém videorozhodčích VAR. Doma začínají druhé týmy základních skupin, odvety se hrají na hřištích nasazených vítězů. Finále letošní Champions League proběhne na novém stadionu Atlética Madrid.

Los osmifinále UEFA Champions League: FC Schalke 04 – Manchester City FC, Manchester United FC – Paris Saint-Germain FC, Liverpool FC – FC Bayern Mnichov, Tottenham Hotspur FC – Borussia Dortmund, Atlético Madrid – Juventus FC, Olympique Lyon – FC Barcelona, FC Ajax – Real Madrid, AS Řím – FC Porto.

Cestujte s námi za nejlepším evropským fotbalem!