Opráší United zašlou slávu, nebo zůstanou ve stínu městského rivala? Napoví budoucnost Paula Pogby

píše Pavel Pubal

Nadcházející ročník anglické nejvyšší soutěže začne ve velkém stylu! Hned v polovině srpna hostí Manchester United v prvním kole londýnskou Chelsea, která se bude muset obejít bez Edena Hazarda. Už nyní pro Vás chystáme zájezdy na Old Trafford a jako první se podíváme právě pod pokličku United, kteří prožili další nepovedenou sezonu a navíc se skloňuje nejistá budoucnost jejich opor.

Spirála problémů a další zpackaná sezona

Rudí ďáblové zakončili uplynulý ročník Premier League až šestí. Tým norského trenéra Ole Gunnara Solskjaera tak čeká v nadcházející sezoně jen Evropská liga. Klub s bohatou historií, ale velmi slabými výsledky z posledních let, čeká na titul od sezony 2012–13 a za posledních sedm let se de facto nikam neposunul. Proč zrovna sedm let? Tehdy totiž skončila slavná éra manažera Sira Alexe Fergusona, od té doby se na Old Trafford stále točí ve spirále stejných chyb, mění se trenéři i hráči, ale výkony zůstávají za očekáváním a problémy se neustále prohlubují. Spásou se nakonec, zdá se, nestal ani norský trenér Ole Gunnar Solskjaer.

Když bývalý „zlatý náhradník“ a miláček fanoušků dorazil na Old Trafford, měl to být jen dočasný záskok. Nicméně výsledky i předváděná hra Rudých ďáblů se rázem po odchodu Josého Mourinha zlepšily jako mávnutím kouzelného proutku. Solskjaer se stal pro fanoušky Bohem a rázem dostal od vedení klubu dlouhodobější kontrakt. Po opojných prvních měsících se ale všechno vrátilo do starých kolejí a během dubna dokonce United prožili sérii, kdy prohráli šest z osmi ligových zápasů… Také na Norovu hlavu se tak logicky snesla kritika.

Přesto United stále patří k nejbohatším a historicky nejrespektovanějším klubům planety. Obrovským lákadlem pro fanoušky je pak stadion Old Trafford, který pojme přes 75 tisíc diváků z takzvané Red Army. Dříve nedobytná pevnost, které se přezdívá i Divadlo snů, už sice nezažívá tolik radosti jako pod Sirem Fergusonem, ale stále na ní můžete zažít neopakovatelnou atmosféru a historie klubu na vás dýchá doslova z každého koutu stařičkého stánku.

Zbožná přání fanoušků a „fotbalový Bolt“ na Old Trafford

Zatímco do ofenzívy mají Red Devils dostatek talentu, jmenovat můžeme Rashforda, Lingarda, Martiala, Lukaka nebo třeba i Alexise Sanchéze, který se ještě může probudit v barvách chilské reprezentace na právě probíhající Copa Americe, obrovským problémem United v uplynulém ročníku byla defenzivní hra. Rudí ďáblové měli dokonce nejhorší obranu v novodobé historii, když inkasovali celkem 54 gólů, více jich obdrželi naposledy v sezoně 1978–79. Zejména na hlavy stoperů Phila Jonese nebo Chrise Smallinga se často snášela obrovská a často i oprávněná kritika. Není tedy divu, že fanoušci i média spekulují hlavně o posilách do obranných řad. Na vrcholu žebříčku potenciálních posil by měli být de Ligt, Škriniar a Maguire.

Dále se hovoří o tom, že by Manchester ve svém dresu rád viděl i Joao Felixe, Tielemanse, Rabiota nebo na hostování Balea, ale je těžké odhadovat, jaké spekulace se vůbec zakládají na pravdě, protože co se United v posledních letech potápějí v krizi, stále se spekuluje o tom, koho přivedou a nepřivedou. Většinou se však spekulace ukáží spíše jen jako zbožná přání fanoušků… Zatím jedinou oficiálně potvrzenou posilou je tak Daniel James z druholigového Swansea, jedenadvacetiletý ofenzivní záložník, který dal v uplynulé Championschip čtyři branky a na krajích hřiště svou obrovskou rychlostí deptal obránce. Jen pro zajímavost, Jamesovi byla v poslední sezoně naměřena rychlost sprintu 36 kilometrů za hodinu, zatímco rekord Premier League drží Leroy Sané za 35,48 kilometrů za hodinu. Také v Premier League se tak máme na co těšit.

Pogba by rád do Realu. Rudí ďáblové o jeho odchodu nechtějí ani slyšet

Co by to bylo za léto, kdyby se netočilo kolem Manchesteru United a Realu Madrid. Španělský královský klub už získal do svých řad Edena Hazarda a nyní údajně zacílilo na další hvězdu Premier League Paula Pogbu. Vysoký francouzský středopolař navíc spekulace ještě přiživil, když před novináři na dovolené Tokiu pronesl: „Jsem v Manchesteru tři roky a prožil jsem tam pěkné i zlé momenty, jako každý. Myslím, že nastal dobrý čas na novou výzvu někde jinde.“ Tímto prohlášením proti sobě logicky popudil fanoušky z rudé části Manchesteru, kde jeho problémy začaly už hádkami s tehdejším trenérem Mourinhem a poté následovaly i přestřelky s fanoušky. Také vzhledem k tomu, že je excentrický záložník velkým oblíbencem a zároveň odmala fanouškem dalšího Francouze Zinedina Zidaneho, který sedí na lavičce Realu, přestup by dával z mnoha úhlů pohledu smysl. Pogba by se mohl stát dalším dílkem do mozaiky „nového Realu“, který prochází po poslední zpackané sezoně velkými změnami, navíc by si opět zahrál Ligy mistrů. United ale zatím o Pogbově odchodu nechtějí ani slyšet. Aby toho nebylo málo, o konci u United prý přemýšlí také Pogbův kamarád a belgický reprezentační forvard Romelu Lukaku, kterému se nedostává takové herní vytížení, které by si představoval a tlačit na něho začíná i kouč národního týmu. Naopak už nyní by mělo být jasné, že smlouvu opět prodlouží nevysoký španělský šikula Juan Mata, pro kterého bude právě první kolo proti Chelsea, kde v minulosti působil, jistě velmi prestižní bitvou.

Vystoupí ze stínu Citizens?

Historicky jsou United bezpochyby úspěšnějším klubem než jejich městský rival, ale v posledních letech se dívají Citizens jen na záda. Už šestkrát po sobě se museli v konečném zúčtování Premier League sklonit před modrou polovinou Manchesteru. Naposledy se lépe vedlo United ve zmíněné sezoně 2012–13, kdy slavili poslední titul, City tehdy skončilo druhé.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zájezdů na nejzajímavější duely nadcházejícího ročníku Premier League. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!