Old Trafford: Stadion bombardován nejen střelami

Napsat článek o stadionu, o kterém vyšla v roce 2011 272stránková kniha, je podobně jednoduché, jak si olíznout svůj vlastní loket. Ale zkusíme to.

Únor 1910, Old Trafford je dokončen a může se na něm hrát. Akorát včas, protože jen pár dní předtím vichřice zničila dosavadní stadion Manchesteru United Bank Street. No premiéra v novém se velmi nevydařila, United podlehli svému velkému rivalovi z Liverpoolu 3: 4 av sezóně 1909/10 obsadili páté místo. o rok později však slavili svůj první titul na Old Trafford. Co byste ještě o divadle snů„, jak nazval tento stadion Sir Bobby Charlton, měli vědět?

old-trafford-1

Místo 100 tisíc, pouze 80 tisíc
Na původním stadionu Bank Street byla kapacita pro 50 tisíc diváků. Tehdejší prezident, John Henry Davies, nebyl minimalista. Už tehdy znal sílu značky Manchester United a chtěl stadion s dvojnásobnou kapacitou, vždyť diváci se jistě najdou. Co se však nenašlo, byly peníze. Protože 80tisícový stadion stál v době 60 000 liber a 100tisícový by stál ještě o polovinu více. Dnes je 90 000 liber přibližně třetina Rooneyho platu.

Zajímavostí je, že nejvyšší návštěva, která byla na Old Trafford kdy zaznamenaná, nebyla v zápase Manchesteru United. Na zápas semifinále FA Cupu mezi Wolverhamptonem Wanderers a Grimsby Town si v roce 1939 našlo cestu 76 962 diváků. To je jen o kousek víc, než je dnešní kapacita 75 635 míst, takže momentálně nehrozí, že by diváci tento rekord překonali.

Využijte nabídku zájezdů na Manchester United

United zde zažili nejen hezké chvíle
Tato nedílná součást fotbalového Anglie vzešla z pera Archibalda Leitche, v té době dvorního architekta anglických stadionů. Na Ostrovech jich měl na svědomí přibližně 40. Navrhl stánky pro Arsenal, Chelsea, ale i pro úhlavní rivaly Manchesteru United – Leeds a Liverpool. Možná právě to sem vlilo kapku prokletí ai proto byl Old Trafford v sezóně 1973/74 svědkem sestupu „rudých ďáblů“ do druhé ligy. To však nebylo nic oproti tomu, co se událo 32 let předtím. Během druhé světové války byl stadion vybombardován německým letectvem. Ne proto, že Anglie je kolébkou fotbalu a nacisté chtěli zasáhnout jeho citlivé místo, ale proto, že stál a také stojí v průmyslové čtvrti. Kvůli těžké poválečné situaci, trvalo 8 let, než stadion opravili. I proto United do roku 1949 hrávali na Maine Road. Můžete si tipnout, komu tento stadion patřil. Byl to domov konkurenčního Manchesteru City, ale po válce šla rivalita stranou.

Mimofotbalové rány dokáží být silnější než ty v zápase (zdroj: photobucket.com)

Old Trafford

Divadlo snů právem
Busby babes, bílá partička hráčů, kteří byli v United vychováni a ke klubu měli speciální vztah. Speciální byly i jejich výsledky, když vv sezónách 1955/56 a 56/57 dokázali vyhrát titul s průměrným věkem 21 let. Ve fotbalové Evropě nadělili například Anderlechtu Brusel desítku a odešli s čistým kontem. Další výjimečná éra United začala s příchodem Sira Alexe Fergusona, ačkoli to tak zpočátku vůbec nevypadalo. Ten na Old Trafford přišel v roce 1986 a vydržel neuvěřitelných 26 let. A co se mu za ten čas s United podařilo dosáhnout? 38 různých trofejí, z nichž bylo 13 ligových titulů, dvakrát vítězství v Lize mistrů a pětkrát získal FA Cup.

Alex Ferguson sleduje v Oxfordu svůj první zápas a zároveň porážku na lavičce United (zdroj: dailymail.co.uk)
Alex Ferguson

Za Fergusonová éry na Old Trafford běhali, někteří více, jiní méně, hráči jako Schmeichel, Giggs, Scholes, Cantona, Roy Keane, Beckham či Cristiano Ronaldo. Ačkoli všichni tito fotbalisté jsou minulostí, divadlo snů se vyplatí navštívit bez ohledu na to, jaká základní jedenáctka v červeném na trávník nastoupí.

Chcete důkaz? Old Trafford a jedno z největších vítězství: United vyhráli nad Arsenalem 8: 2

https://www.youtube.com/watch?v=hgNbKgwujLo

Využijte nabídku zájezdů na Manchester United

Autor: Tomáš Turek