Old Firm derby – více než jen fotbalový zápas

píše Jiří Vokřál

 Říká se, že je to největší rivalita na světě. Vinou finančního bankrotu jednoho z týmů byli fotbaloví fandové několik posledních let ochuzeni o bitvu s více než stoletou historií. Souboj klubů, které sdílejí jedno město a dohromady vyhráli už více než sto ligových titulů. Derby, které si v minulosti vyžádalo několik životů v řadách fanoušků. To je zápas mezi Celticem a Rangers.

Boj o město Glasgow

Svět zná mnoho fotbalových rivalit. Čím je tedy Old Firm derby výjimečné? Tento zápas totiž ovlivňuje dění v celé zemi, a to nejen ze sportovního hlediska, ale také politicky, sociálně a nábožensky. Skotsko má ve Velké Británii speciální postavení, které bylo značně ovlivněno silnou migrací Irů v průběhu hladomoru v jejich zemi. Irská menšina je silně katolická, Skotsko je jinak spíše protestantské. Ačkoliv to může působit neuvěřitelným dojmem, i po stovkách let společného soužití panují mezi zdejšími obyvateli vyhrocené poměry právě kvůli víře. Hanlivá poučka zní: pokud fandíte Celticu, milujete papeže a podporujete teroristickou organizaci IRA. Jestliže jste fanouškem Rangers, jste pravděpodobně pravicový protestant, který se usmívá jen v případě, že vidí královnu Alžbětu.

Doby, kdy kvůli výtržnostem fanoušků těchto týmů umírali lidé, patří dnes už minulosti. Velmi známý je případ patnáctiletého fanouška Celticu Thomase McFaddena, který zemřel po finále skotského poháru v roce 1999 po potyčce se dvěma fandy Rangers. Pokud se v samotném Glasgow zeptáte některého skalního příznivce jednoho z týmů, zda má nějaké přátele, kteří podporují rivala, pravděpodobně vám řekne, že žádného. Rivalita dvou klubů rozděluje nejen město, ale i celou zemi. Více vypjatou atmosféru než na Old Firm derby budete na celé planetě hledat velmi těžko. V posledních letech se tento slavný duel nehrál, v Rangers řešili obrovské finanční problémy a tým se musel vyškrábat na vrchol až ze čtvrté nejvyšší soutěže.

Zpět na vrcholu

Nejen skotští fanoušci se po letech naprosté dominance Celticu opět těší z vyrovnaného boje o titul mezi dvěma odvěkými rivaly. Na pikantnosti souboje přidává také spojení obou trenérů. Brendan Rodgers, kouč Celticu, dříve působil v Liverpoolu. A kapitán jeho tehdejšího týmu? Ano, legendární Steven Gerrard, který nyní trénuje právě Rangers. Ten přebral „The Gers“ loni na jaře a začal velmi úspěšně, sérii 12 zápasů bez porážky utnulo až Old Firm derby. Titul už posedmé v řadě brali suverénní „The Bhoys“, kteří navíc svého největšího rivala Rangers ve vzájemném zápase doslova zničili 5:0. Odplata za potupnou porážku přišla na konci minulého roku, když Rangers porazili Celtic na domácím Ibrox Stadium 1:0 a radovali se tak z první výhry po návratu zpět mezi elitu. Mimochodem, když byl slavný klub v insolvenčním řízení a Old Firm derby se nemohlo hrát, bylo to poprvé po 120 letech, kdy se fotablový svět musel obejít bez tohoto souboje. Oběma týmům patří nejvyšší příčky v ligové tabulce, v příštím vzájemném duelu tak bude ve hře pověstných 6 bodů. Ve Skotsku se podobně jako v Česku hraje také nadstavbová část o titul, body proti přímým soupeřům tak mají skutečně obrovskou hodnotu. Rangers budou spoléhat hlavně na duo Morelos-Tavernier, na druhé straně Celtic se může opřít o forvardy Edouarda a Forresta.

Celtic už za několik posledních let málem zapomněl, jaké to je Old Firm derby prohrát. Tým Stevena Gerrarda mu to na konci roku 2018 připomněl, což přímo vybízí k odvetě. V tomto zápase ale nejde jen o výsledek. Jde o celé směřování Skotska jako takového, o jeho každodenní život. Něco, co si fanoušek fotbalu opravdu musí alespoň jednou v životě zkusit.

*Letecký zájezd na toto Derby*