Odměna za vysvědčení aneb Kam s dětmi přes prázdniny

Děti se na to těší deset měsíců a před rodiči se najednou objeví otázka navíc …

Řešení hádanky? Přece letní prázdniny.

Poslední den školního roku zaklepal na dveře, předaly se knihy, vysvědčení jsou již nachystaná a ratolesti se těší na dva měsíce nicnedělání a výjimečnou odměnu za rok plný zlomků, geografických objevů a tisíc slov v cizím jazyce. Tak co, milí rodiče, máte už nápad?

Souboj těžkých kalibrů a okouzlující příroda

Máme pro vás velké pokušení, kterým je zápas mezi Bayernem Mnichov a PSG. Letní souboj nejlepších týmů z Německa a Francie se odehraje rakouském v Klagenfurtu. Pokud si vaše děťátka věší plakáty Müllera či Cavaniho, dopřejte jim vidět hvězdy živě.

I toto městečko – jinak hlavní město rakouského spolkového státu Korutany – je přímo stvořené na nezapomenutelný výlet pro vás a děti za celoroční úsilí ve škole. Pocit dospěláky si užijí v Minimundus – v parku s miniaturami všech známých světových budov, na které si jen vzpomenete. Dopřejte dětem nejrychlejší cestu kolem světa v měřítku 1:25 a autentické prostředí díky 11 000 různobarevným květem, keřům, pouštím či palmám. Tvůrci si dali opravdu záležet.

Z Klagenfurtu pochází sportovkyně Stephy Grafová, spisovatelka Ingeborg Bachmannová nebo skladatel Udo Jürgens a je to cíl asi všech světoznámých fotografů. Město se může pochlubit několika oceněními Europa Nostra za krásu, a proto si nezapomeňte přibalit foťák.

Děti jistě okouzlí odpočinek u jezera Worthersee, kde se schází „smetánka“ z celého světa a možnost, že zde na někoho známého narazíte, je dost vysoká. V létě je to velmi vyhledávané místo vodních sportů a koupání.

Nezapomeňte na návštěvu Wörthersee Mandl, který je místním maskotem a podle legendy vytvořil jezero Wörthersee. Jeho socha je dalším z mimořádně oblíbených symbolů tohoto města. Mimochodem, stejný název nese i stadion v Klagenfurtu – Wörthersee Stadium.

Bavorský šlágr

Pokud úpěnlivě přemýšlíte a máte doma malého fotbalistu či fotbalistka, pojďte si s námi užít letní souboj fotbalových velikánů. Bayern Mnichov a Manchester United v obnovené Allianz Areně strčí do kapsy všechny videohry, počítače či smartphony. Dopřejte sobě i své ratolesti souboj Bavorů a Rudých ďáblů, na který se jen tak nezapomíná.

Děti budou nadšené, když budou sledovat fotbalové idoly živě a za takovou odměnu bude to další vysvědčení ještě lépe. Minimálně sloh na začátku nového školního roku o nejlepší zážitek prázdnin.

Obligátní prohlídku města a starých budov, která dětem dětem nic neřekne a nářky typu „bolí mě nohy“ nechte na jiných a využijte množství zábavných atrakcí, které Mnichov nabízí. Vaše ratolesti se určitě nechají přemluvit k skvostné muzeum BMW, které se pyšní všemi modely vyrobenými na této půdě.

Pokud jste si dosud mysleli, že safari je možné zažít pouze v Africe – omyl, i Mnichov má to své. Sní děti o hlazení divokých zvířat? Mnichovská ZOO přizpůsobila výběhy zvířat jejich přirozenému životnímu prostředí, a tak o živý kontakt s nimi nebude nouze. Po adrenalinovém zážitku ještě seběhněte do Olympijského parku, který byl vybudován pro šampionát v roce 1972 a zkuste si trasu vítězů.

Aby si na své přišli i dospělí, nezapomeňte se zastavit v pivním sklepě, kde můžete ochutnat všelijaké pivní moky. Děti si pochutnají na tradičních preclíkách a zážitek z mnichovské kultury bude nepopsatelný a zasytí.

Pokud tedy zvažujete, jak překvapit své ratolesti a hledáte odměnu za školní rok, pojďte s námi na výlet. Darujte jim to nejcennější – nové dobrodružství a možnost poznat jinou kulturu.