Odešel král agentů. Mino Raiola v 54 letech podlehl nemoci

2 minuty čtení
píše David Zlomek

V životě žádný tým netrénoval, ani v něm nehrál, i tak ale patřil ke klíčovým postavám světového fotbalového dění. Pod svými křídly měl jako agent ty největší hvězdy. Teď se fotbalový svět s Minou Raiolou loučí.

Narodil se v roce 1967, zemřel tak v 54 letech. Vyrůstal však v Nizozemsku, kam se svými rodiči odešel, když mu byl rok. Vždy mu záleželo na vzdělání, důkazem budiž dva roky na právnické fakultě či znalost sedmi světových jazyků.

Jakožto fotbalista se neprosadil, avšak zůstal v jeho prostředí a po krátké anabázi v agentské společnosti se vydal na dráhu agenta sám.

Nedvěd jako první velký zářez

Jeho první velký přestup, který sám řídil, byl transfer Pavla Nedvěda ze Sparty do Lazia.

To byl však pouze začátek. Postupem času se vypracoval do pozice jednoho z nejvlivnějších agentů v celém fotbale, a to i díky svému charakteristickému chování. Pro své klienty chtěl vždy to nejlepší a málokdy kývnul na kompromis, i proto ho spousta klubových činovníků nikdy nemusela.

Jelikož měl ale pod palcem ty největší hvězdy, kluby s ním spolupracovat musely. A to kupříkladu v roce 2016, kdy sestrojil do té doby největší přestup v dějinách. Návrat Paula Pogby do Manchesteru United byl jeho majstrštykem.

Mezi jeho věrné klienty patří kromě Pogby kupříkladu Zlatan Ibrahimovič, který se několikrát zmínil, že na Raiolu nedá dopustit. Do jeho stáje patří také fotbalisté budoucnosti jako Gianluigi Donnarumma nebo Matthijs de Ligt.

Letos v létě měl zkonstruovat další mega přestup, zastupoval totiž také Erlinga Haalanda, na něhož se těší v Manchesteru City.

Mina Raioly byly plné noviny už v lednu, kdy byl v Miláně hospitalizován za účelem neodkladné operace. Příčina tehdy nebyla zmíněna, nicméně už teď je jasné, že operace měla co dočinění s úmrtím.