Nemilosrdný los evropského šampionátu pro českou reprezentaci! Vyrazte s námi za atraktivními duely na Britské ostrovy

píše  Pavel Pubal

Je rozhodnuto, českou reprezentaci čeká na nadcházejícím Mistrovství Evropy těžká šichta. Poslední listopadový den přiřadil los v rumunské Bukurešti Českou republiku do skupiny D, která se odehraje v anglickém Londýně a skotském Glasgow. Stejně jako v kvalifikaci tak naši narazí na jeden z nejlepších reprezentačních týmů současnosti Anglii a opět se bude hrát ve slavném Wembley. Tam tehdy Šilhavého družina utrpěla na úvod nakonec úspěšné kvalifikace výprask. V Glasgow zase vyzveme aktuální vicemistry světa z Chorvatska a zároveň soupeře z posledního Mistrovství Evropy. Právě proti Chorvatům odehrál před necelými čtyřmi roky svůj 105. a nakonec i poslední zápas za reprezentaci Tomáš Rosický. Třetím soupeřem (pro nás ale prvním) ve skupině D bude vítěz play off Ligy národů C a dozvíme se jej až na konci března. Bude to jeden ze čtveřice Skotsko, Norsko, Izrael a Srbsko. S tímto sokem se utkáme na úvod skupiny v Glasgow, takže by bylo velmi zajímavé, kdyby se na šampionát dostali Skotové a my hráli na EURU hned dvakrát už ve skupině proti domácím. I takové zápletky může přinést nový systém kontinentálního mistrovství. Pojeďte s námi na Britské ostrovy za nejlepším evropským fotbalem!

Podaří se zopakovat skalp Anglie i v kolébce fotbalu?

Reprezentaci Anglie asi není třeba blíže představovat. Albion zažívá pod vedením Garetha Southgatea, který ho převzal roku 2016, plodné období. Zejména v kvalifikacích si počíná naprosto suverénně a až do nečekané porážky právě s českou reprezentací ve druhé polovině kvalifikace, kdy rozhodl střídající objev Zdeněk Ondrášek, držel nekonečnou sérii bez porážky. Češi tak vědí, jak na Harryho Kanea a spol., ale rozhodně nás nečeká nic jednoduchého. V živé paměti jistě máme první zápas kvalifikace, ve kterém jsme právě na Wembley podlehli Albionu 5:0 a čeští obránci se chvílemi cítili jako na kolotoči. Teď je možná čeká malé déja vu.

Na posledním mistrovství Evropy sice Anglie senzačně vypadla už v osmifinále s Islandem, ale od té doby ušla Southgateova družina hodně cesty. Zlepšení přišlo už na posledním mistrovství světa v Rusku, kde Angličané do posledních chvil bojovali o medaili. Nakonec skončili čtvrtí po smolné prohře s Belgií v utkání o bronz. Pokud bychom měli vyjmenovat silné stránky anglické sestavy, museli bychom zmínit takřka celou základní jedenáctku. Po dlouhých letech má Albion kvalitního gólmana v Jordanu Pickfordovi, středu obrany šéfuje Harry Maguire a od pravé postranní čáry zásobuje své spoluhráče přesnými centry dost možná nejlepší krajní bek současnosti Trent Alexander-Arnold. Motorem záložní formace jsou pak Jordan Henderson nebo Dele Alli a o útočné výpady se starají ofenzivní hvězdy současného světového fotbalu Harry Kane s Raheemem Sterlingem nebo vycházející star Jadon Sancho. A o své místo už se hlásí také benjamínci z Chelsea Mason Mount a Tammy Abraham. Česká obrana v čele s gólmanem Tomášem Vaclíkem se má zkrátka na co těšit.

Chorvatsko? Vicemistři světa s Lukou Modrićem v čele

Kromě hvězdných Angličanů nás čekají také finalisté posledního mistrovství světa Chorvati. A jejich poslední výsledky na šampionátech také nahánějí strach. Svěřenci trenéra Zlatka Daliće na mistrovství světa nestačili až ve finále na Francii a třeba středopolař Realu Madrid Luka Modrić si svými výkony nejen na tomto šampionátu vysloužil Zlatý míč. Navíc byl vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství. Na posledním evropském šampionátu v roce 2016 sice Chorvati padli už v osmifinále, ale to tehdy nestačili po boji na pozdějšího vítěze z Portugalska s fenomenálním Cristianem Ronaldem ve svém středu. Také fotbalisté ze země, která byla součástí bývalé Jugoslávie, hrají ve velkých světových klubech. Naši reprezentanti se tak mohou „těšit“ na souboje se zmíněným Lukou Modrićem, jeho kamarádem z konkurenční Barcelony Ivanem Rakitićem nebo se šutérem Mariem Mandžukićem. Přes tyto celky se bude bojovat o dvě postupová místa jen velmi těžko, ale neházejme flintu do žita a pojeďme naši reprezentaci dotlačit svými hlasivkami za senzací! Nic není nemožné.

Zraky fanoušků budou směřovat ke „skupině smrti“

Šampionát se bude hrát vůbec poprvé ve dvanácti evropských zemích naráz a zúčastní se jej 24 národních týmů, které jsou rozděleny do šesti základních skupin. Hrát se bude v Baku a Římě (skupina A), Petrohradu a Kodani (B), Amsterdamu a Bukurešti (C), Londýně a Glasgow (D), Bilbau a Dublinu (E) a Mnichově a Budapešti (F). Skupinou smrti je jednoznačně skupina F. V Německu a Maďarsku se totiž představí reprezentace Francie, Německa, Portugalska a tuto trojici hvězdných výběrů ještě doplní vítěz elitní A skupiny Ligy národů.

 

Skupina A (Řím, Baku): Turecko, Itálie, Wales, Švýcarsko.

Skupina B (Petrohrad, Kodaň): Dánsko, Finsko, Belgie, Rusko.

Skupina C (Amsterdam, Bukurešť): Nizozemsko, Ukrajina, Rakousko, vítěz play off Ligy národů D.

Skupina D (Londýn, Glasgow): Anglie, Chorvatsko, vítěz play off Ligy C, Česká republika.

Skupina E (Bilbao, Dublin): Španělsko, Švédsko, Polsko, vítěz play off Ligy národů B.

Skupina F (Mnichov, Budapešť): vítěz play off Ligy A, Portugalsko, Francie, Německo.

 

Program skupiny D

  1. června: Anglie – Chorvatsko (Londýn)
  2. června: vítěz play off Ligy národů C – Česká republika (Glasgow)
  3. června: Anglie – vítěz play off Ligy národů C (Londýn)
  4. června: Chorvatsko – Česká republika (Glasgow)
  5. června: Česká republika – Anglie (Londýn)
  6. června: Chorvatsko – vítěz play off Ligy národů C (Glasgow)

 

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!

Foto + Video od fanouška, který s Námi navštívil zápas Anglie – Česko (5:0)