Němci vládnou světu. Jejich trenérská škola nemá konkurenci

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Německo je fotbalová velmoc, o tom není třeba se bavit. Na mezinárodní scéně nemá náš západní soused moc konkurentů. Produkuje haldy prvotřídních hráčů, Bundesliga patří mezi vysněné soutěže mnoha fotbalistů a týmy jako Bayern, Leverkusen, Dortmund či Lipsko jsou zavedenými značkami. Nezapomínejme ale na výchovu elitních koučů.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Patří mezi ně věhlasná jména. Jürgen Klopp odvádí skvělou práci v Liverpoolu, Thomas Tuchel sbírá trofeje v Chelsea, Julian Nagelsmann dovedl Bayern k titulu a Hansi Flick vede Die Mannschaft.

Co jméno, to pojem. Kde vzali své základy? Většinu z německých trenérů ovlivnila hra národního týmu, což také dokazuje fakt, že například Tuchel s Kloppem, kteří vedou dva z největších anglických klubů, jsou absolventi kurzů, které pořádá přímo Německá fotbalová asociace.

Mimochodem, jejím produktem je kromě Juppa Heynckese i Ralf Rangnick, jenž v současnosti vede Manchester United, hlavně se ale proslavil, když vedl Lipsko. Navíc právě on nejvíce inspiroval Kloppa s Tuchelem. Prvně jmenovaný dokonce na kurzech už několik let přednáší.

Jde vidět, že Němci mají i v tomhle velký systém. Ostatně, jsou tím proslulí. Všichni navíc volí podobnou cestu. Prvně menší, ale stále kvalitní, německý klub, posléze přechod do velkoklubu, kde naplno prosadí svou vizi. Žádné unáhlené výstřely do zahraničí, ale mravenčí práce, která nese ovoce.

» Tak trochu jiná rivalita. Klopp a Guardiola vládnou Anglii

Do světového fotbalu nakoukli Klopp s Tuchelem v Mohuči, Nagelsmann s Flickem zase v Hoffenheimu.

Klopp posléze zamířil do Dortmundu a Liverpoolu, Tuchel to přes Dortmund vzal do Paříže a následně Chelsea. Jejich kroky jsou tak velmi podobné. Navíc na sebe začali velice často narážet i v Anglii. Vždyť Klopp je Tuchelovým nejčastějším soupeřem vůbec!

Flick svou kariéru v Hoffenheimu teprve začínal, tento tým byl pod jeho vedením ještě ve čtvrté lize. To Nagelsmann skočil rovnou do Bundesligy, nicméně vězte, že hlavním trenérem se stal už v 28 letech! Stal se tak nejmladším trenérem v historii německé první ligy.

Parádní práci odvedl v Lipsku, odkud si zamířil splnit sen. Už od mala totiž hltal Bayern Mnichov, který se ho rozhodl angažovat. Stejně jako jeho starší kolegové tak volil postupnou cestu až na vrchol.

Chcete vidět práci těchto trenérských mágů naživo? Napište nám na info@fotbaltour.cz, rádi zajistíme zájezd ušitý přímo Vám na míru!