Nepodlehli ani obezitě. Nejtlustší fotbalisté světa.

Přestože jsou okresní ligy poseté plnoštíhlé postavami, v evropských soutěžích jsou raritou. Prohlédněte si profily deseti hráčů, u nichž hmotnost nehraje žádnou roli. Alespoň ne tu fotbalovou.

JON PARKIN

38letý rodák z Barnsley už skončil s aktivním fotbalem, posledním angažmá byl York City z páté nejvyšší anglické soutěže. Jeho kariérním maximem, během kterého měl nejvyšší tržní hodnotu 680 000 liber, bylo působení v Prestonu. Parkinovo jméno se však vyskytuje i v análech Stoke či Hullu City.

Několik zdrojů uvádí, že jeho někdejší hmotnost dosahovala 86 kg. Podle starších snímků je však jasné, že váha se při výšce 1,93 metru blížila k trojcifernému číslu.

IVAN VALENCIANO

Už nehrající Kolumbijec se zúčastnil v roce 1992 olympijských her a v 1994 mistrovství světa, kde reprezentoval svou zemi. Když Valenciano přestoupil do Independiente Medellín v roce 1999, vážil 91 kg. S výškou 1,76 metru však dokázal ještě v tom roce nastřílet 24 branek v 38 utkáních. O sedm let se jeho hmotnost ještě zvýšila. Stále byl aktivním fotbalistou, i navzdory váze 105 kg.

Rozhodl se, že se přihlásí do televizní show, která ho měla zbavit nadbytečné obezity. Tehdy prohlásil legendární větu: „Pokud bych byl hubenější, byl bych lepší než Ronaldo a mohl bych hrát za Real Madrid či Inter Milán.“

STEVE MCNULTY

36letý fotbalista vyměnil loni Tranmere Rovers za York City. Je odchovancem liverpoolské akademie, do prvního týmu The Reds se však nikdy nedostal. Za roky 2013/14 získal ocenění pro Nejlepšího hráče sezóny ve službách Luton Town.

Jako defenzivní fotbalista s nefotbalovým vzhledem a výškou 1,86 metru váží téměř 90 kg. Jeho handicap na hřišti téměř není cítit, někdy se blýskne i takovýmto gólovým zásahem.

JAN MOLBY

Dán, jehož kariéra je navždy spjata s Liverpoolem. Odehrál za něj skoro 12 sezón. V roce 2006 ho označili za 16. nejlepšího hráče liverpoolské historie. Dnes 56letý Molby vynikal skvělou technikou a přesnými přihrávkami. Jeho život byl opravdu pestrý.

Rád si užíval chvíle v restauracích, v nočních klubech a holdoval alkoholu. Zaznamenal tak i rapidní zvýšení hmotnosti či pobyt ve vězení. Když přišel na Anfield Road, vážil skoro 90 kg.

JEROEN VERHOEVEN

Jeho brankářské začátky se spojují s pověstnou Amsterodamskou školou v Ajaxu. Nejvíce se zviditelnil ve Volendamu, odkud se vrátil zpět do Ajaxu, se kterým dokázal získat dva ligové primáty.

„Trénuji sedm dní v týdnu a vždy dám ze sebe všechno. Chtěl bych být štíhlý, pokud bych věděl, jak na to. Zkoušel jsem všechno, prostě nic nezabírá,“ řekl pro portál Goal.com Verhoeven, tehdy vážící 103 kg.

ADRIANO

Jeho střely byly nechytatelné bomby, byl silný na míči a vyhrál téměř každý souboj. Přestože získal třináct klubových trofejí a čtyři s brazilským národním mužstvem, Adriana postihly deprese, závislost na drogách a špatný životní styl.

A tak se stal z fotbalisty světového formátu stal ve věku 27 let hráč, jehož kariéra se prakticky skončila. V době, kdy měl zdravotní problémy, dosahoval hmotnosti až 95 kg.

NEVILLE SOUTHALL

Legenda Evertonu, kde strávil sedmnáct let na postu gólmana. Podle portálu The Sportster vyhrál devět trofejí a připsal si 747 startů v dresu liverpoolského celku. Na svém kontě má 82 zápasů za velšskou reprezentaci.

Některé zdroje informují, že vážil 90 kg a nadváhou trpěl vícekrát během profesionální kariéry. Dnes má Neville už 61 let.

TOMAS BROLIN

50letého Švéda angažoval v roce 1995 Leeds United za dlouho rekordní částku – 4,5 milionu liber. Brolin přestoupil z italské Parmy, v níž byl hvězda. Vyhrál s ní Italský pohár, Pohár UEFA či Pohár vítězů pohárů. V Anglii se mu však nedařilo.

Navzdory buldočí povaze a pracovitosti byl po třech měsících vyřazen ze sestavy. Ve věku 28 let skončil s aktivní kariérou a byl prohlášen za druhého nejhoršího hráče v historii Premier League. Brolin si svůj sen i tak splnil. V roce 2000 si ve Stockholmu otevřel vlastní restauraci.

AILTON

Brazilce s výškou 1,77 metru sužovaly problémy s obezitou dlouhodobě. 46letý rodák z Paraíba figuroval v takových klubech jako Schalke, Brémy, Besiktas či Hamburk. I když byl na pohled plnoštíhlý, Transfermarkt uvádí, že za 336 duelů zaznamenal 154 přesných zásahů, což je obdivuhodné číslo.

WILLIAM FOULKE

Někdejší brankář vážil během prvního angažmá v Sheffieldu United 125 kg. V roce 1906, po přestupu do Bradfordu, se jeho hmotnost zvýšila na 158 kg, čímž se stal suverénně nejtěžším fotbalistou všech dob. Chytal však i za Chelsea.

ESPN píše, že Foulke jednou údajně v hotelu snědl všechny snídaně svých spoluhráčú. Na přezdívku „Fatty“ reagoval osobitě: „Říkejte mi, jak chcete, jen mě nikdy nevolejte pozdě na večeři.“

 Přečtěte si taky: 7 fotbalových filmů, které musíte vidět