Neapol si jde pro titul: Zásluhou gruzínského „jazykolamu“ a nigerijského střelce

7 minut čtení
autor: Jakub Vaverka

Neapol se naposledy stala italským mistrem v sezoně 1989/1990. Bylo to v době, kdy v týmu Partenopei ještě působila argentinská legenda Diego Maradona. Od té doby klub střídal vzestupy a pády, ale na vrchol Serie A nedosáhl. Nyní by se to mohlo změnit a existuje několik důvodů, proč si to myslet.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Gruzínský klenot

Jedním z jednoznačně nejdůležitějších hráčů současného SSC Neapol je 22letý gruzínský reprezentant Khvicha Kvaratskhelia. Jeho jméno je ve fotbalovém světě jedno z nejkomplikovanějších, ale jeho výkony patří k tomu nejlepšímu, co jsme měli v aktuální sezoně možnost sledovat. Neapolští získali Khvichu v červenci 2022 z Dinama Batumi za 10 milionů eur. Podle portálu Transfermarkt se jeho aktuální tržní cena pohybuje na úrovni 60 milionů eur a očekává se, že ještě vzroste.

Rodák z Tiflisu vstoupil do italské ligy jako uragán, když v úvodních 18 zápasech zaznamenal 9 gólů a 11 asistencí. Fotbal na Apeninském poloostrově si užívá, trenéři mu věří a spoluhráči v něm vidí jednoho z lídrů. Daří se mu také v Lize mistrů, kde skupinovou fázi zakončil s bilancí 5 zápasů, 2 gólů a 3 asistencí.

Často se zabýváme tím, jak kluby utrácejí astronomické částky za hráče, kteří pak nepodávají odpovídající výkony. Tohle je úplně opačný případ, klub zpod Vesuvu trefil v Kvaratskheliovi jackpot. Navíc se dá předpokládat, že se tento hráč bude zlepšovat. Zkrátka skromný a učenlivý mladík, který si plní svůj sen.

Stanislav Lobotka jako dílek skládačky

Když Stanislav Lobotka v roce 2020 přestupoval ze Celty Vigo do SSC Neapol, pravděpodobně ani on sám netušil, že o dva roky později bude jedním z nejdůležitějších hráčů Partenopei. 28letý záložník se zkušenostmi z Dánska či Španělska se v Serii A našel. Trenér Luciano Spalletti ho postavil na pozici defenzivního záložníka a slovenský internacionál začal předvádět výkony, o kterých mluví celý fotbalový svět. Lobotka je jasným příkladem toho, že když je hráč zdravý a cítí důvěru trenéra, jeho výkony jsou stabilně kvalitní.

Není překvapením, že se hojně píše o tom, že o Stanislava usiluje řada evropských velkoklubů. On se však stěhovat nehodlá, pod sopkou Vesuv se cítí skvěle a Neapol má tým, který může být úspěšný nejen v lize, ale i na evropské scéně.

Zdroj: napolipiu.com/foto Ettore Griffoni (LiveMedia)

Marek Hamšík udělal slovenskému fotbalu v Itálii fantastické jméno, stal se nejen kapitánem týmu z jihu země, ale také nejlepším střelcem v historii, čímž překonal i Maradonu. Lobotka je místními Tifosi vnímán jako pokračovatel jeho fotbalového odkazu. Neapol je jedním z mála známých evropských měst, kde když řeknete Slovensko, místní obyvatelé přesně vědí, o které zemi mluvíte.

Trenérský mág Luciano Spalletti

Lucianu Spallettimu je 63 let a vypadá to, že mu Neapol opravdu sedí. Hráči mu věří, přijali jeho styl hry a celkovou filozofii. Poté, co v roce 2019 odešel z lavičky Interu Milán, si tento lodivod dal dva roky pauzu. V roce 2021 se stal hlavním kormidelníkem Partenopei a od té doby je herní progres klubu zpod sopky Vesuv znatelný. V minulosti trénoval nejen na San Siru, ale vedl také AS Řím, Empoli, Zenit Petrohrad, Sampdorii Janov a Udinese Calcio.

V letech 2006 a 2007 se stal italským trenérem roku a mezi jeho největší úspěchy patří zisk Italského poháru v roce 2006, kdy trénoval AS Řím. Zajímavostí je, že profesionální fotbal začal hrát až ve svých 20 letech. Jeho hráčská kariéra nebyla nijak bohatá, nejvýše to dotáhl do Serie C, kde oblékal dres Empoli. Už tehdy však měl vůdčí schopnosti a ve hře viděl prvky, které později zúročil v trenérské pozici.

Spalletti je jasným důkazem toho, že úspěšnými trenéry často nejsou hvězdní hráči, ale spíše fotbalisté, kteří během svých profesionálních let nemuseli patřit k nejlepším na světě. Ostatně Mourinho, Tuchel nebo Klopp by o tom věděli své.

Zdroj: football-italia.net – Luciano Spalletti

„Naše město a tito fanoušci nás drží ve střehu, protože všichni cítí touhu po vítězství. Hráči musí být připraveni se na hřišti zničit, aby dosáhli vysněného výsledku,“ Spalletti o motivaci vyhrát Scudetto.

Vše hraje do karet

Současnou Neapol netvoří jen Spalletti, Kvaratskhelia a Lobotka. Jednou z hlavních tváří současného týmu je také Victor Osimhen, který ve 197 zápasech překonal hranici 100 gólů, čímž pokořil i nejlepší z nejlepších: Messiho (210 zápasů) a Cristiana Ronalda (301). Před ním jsou pouze Haaland (146) a Mbappé (180). Dalšími důležitými hráči v týmu Partenopei jsou Piotr Zielinski, Kim Min-Jae nebo Hirving Lozano. Ve vyjmenovávání jmen bychom mohli pokračovat, zpod sopky Vesuv přichází pocit, že každý přesně ví, co má dělat. Navíc je ve městě cítit, že tým si je vědom toho, že může zaznamenat velký úspěch. Získat italský titul by bylo něco výjimečného a oslavy by tomu odpovídaly.

Přečtěte si: Inter proti Juve? Čirá nenávist. Co za tím stojí? 

Zdroj: edition.cnn.com/foto: Marco Bertorello(Getty Images)

Neapol hraje jako tým, vyzrála, je efektivní a zvládá vypjaté zápasy. Hráči hrají jeden za druhého a umí reagovat i na nepříznivý vývoj. Ani mistrovství světa v Kataru tým příliš neovlivnilo, většina opor buď nenastoupila, nebo se daleko nedostala. A zatímco AC Milán, Juventus Turín, Inter Milán, AS Řím, Lazio nebo Atalanta Bergamo řeší nejrůznější problémy od výpadků formy, přes zranění až po korupční skandály, Partenopei se mohou soustředit na sbírání bodů a cestu za vytouženým Scudettem.

Zatím je příliš brzy na předpovědi, ale vše nasvědčuje tomu, že titul po více než 30 letech získá Neapol. Náskok se každým kolem zvyšuje a týmy z Říma a Milána ztrácejí dech. Rozhodující část sezony je však teprve před námi, ale můžeme směle napsat, že pokud se nestane něco nepředvídaného, Neapol zvedne nad hlavu trofej za vítězství v italské nejvyšší soutěži. A stále hlasitěji se hovoří o tom, že SSC možná zamíchá kartami i v Lize mistrů, protože ročník 2023 nezastihl většinu favoritů zrovna v oslnivé formě.

Z naší nabídky doporučujeme 🇮🇹