Naváže Tottenham na historickou sezonu? Vyrazte s námi do nového chrámu Kohoutů!

Píše Pavel Pubal

Tottenham Hotspur prožil doslova pohádkovou sezonu 2018–19 a tak budou mít svěřenci Mauricia Pochettina v novém ročníku na co navazovat. Argentinský stratég měl v posledních sezonách výrazně omezený rozpočet, kvůli stavbě nového supermoderního stánku de facto nemohl nakupovat, přesto svůj tým dovedl k historickému postupu do finále Ligy mistrů a v domácí soutěži skončili Spurs čtvrtí. To všechno přitom v důležité fázi jara bez zraněného kapitána a snajpra Harryho Kanea. Tým je navíc stále relativně mladý a svůj vrchol ještě může mít před sebou, takže pokud s námi vyrazíte na prohlídku nového chrámu Spurs, rozhodně nebudete ochuzeni ani o ten nejlepší světový fotbal!

Stratég Pochettino a chatrné zdraví zabijáka Harryho Kanea

Pochettinův tým spoléhal v uplynulém ročníku na velkou variabilitu a dokázal v klíčových fázích reagovat na soupeře či zranění vlastních hráčů přepínáním do různých herních stylů a rozestavení. Právě obrovská komplexnost hráčů se projevila v jarní fázi Ligy mistrů. Tottenham až do zranění kapitána Albionu upřednostňoval hru na jediného útočníka s podporou křídel, kterým byl právě , ale jak na dlouhé týdny vypadl ze soupisky, rázem Pochettino změnil hru na dva útočníky, na jejichž posty navíc trochu nečekaně postavil rychlonohé křídelníky Heung-min Sona a Lucase Mouru. Kohouti začali více spoléhat na brejkové situace, využívali rychlosti svých forvardů a dokázali se prokousat zejména díky zmíněné dvojici až do finále.

Paradoxem je, že stopku rozjetým Kohoutům nakonec vystavil až ve finále Liverpool, právě když se Kane uzdravil a Spurs se vrátili k předchozímu nejčastějšímu rozestavení. Těžko ale házet vinu z finálové porážky na Pochettina či dokonce na Kanea, protože nebýt obávaného kanonýra, možná by se Kohouti ani do Ligy mistrů neprobojovali. Harry je už dlouhá léta ústřední postavou svého týmu i anglické reprezentace, komplexním a jedním z nejlepších forvardů současnosti, který oplývá nejen instinktem střeleckého zabijáka, ale zároveň vyhrává osobní souboje a na svou výšku je i dobrý do kombinace.

Na domácím poli Premier League Spurs skončili čtvrtí za Manchesterem City, Liverpoolem a o jediný bod za třetí Chelsea. Naopak svého severolondýnského rivala z Arsenalu za sebou udrželi rovněž o jediný bod na páté příčce. A to je triumf, který se v této části hlavního města hodně cenní…

Úsporná opatření, ale ne na úkor kvality!

Kohouti v posledních letech šetřili a mnohdy byli až terčem posměchu, že na White Hart Lane snad už nikdy nepřijde žádná posila. Posledním velkým a úspěšným nákupem byl snad rok a půl starý příchod již zmíněného Lucase Moury z PSG. Výsledky a předváděná hra ale mluvily za tým Mauricia Pochettina, který navíc neustále opakoval, že nechce posilovat za každou cenu a bude se i nadále držet svých principů. Důvod byl jasný. Stavba nového supermoderního stánku se totiž nejen protáhla, ale oproti původním plánům také výrazně prodražila. Utažené kohoutky ze strany majitelů se však zkrátka na výkonech neprojevily do takové míry, jako se to „povedlo“ třeba právě severolondýnskému rivalovi z Arsenalu při stavbě Emirates Stadium. Teď už se z pohledu Spurs blýská i finančně na lepší časy. Stadion pro více než 62 tisíc fanoušků stojí na nohou, otevřen byl na začátku letošního dubna a Kohouti navíc bleskově přivedli svou historicky nejdražší posilu…

Francouzská defenzivní bestie vyztuží střed pole, Trippier vyslyšel volání španělské La Ligy. A co Eriksen?

Zmíněnou posilou, která Tottenham vyšla na 65 milionů liber, je francouzský středopolař Tanguy Ndombélé. O dvaadvacetiletého záložníka Lyonu se zajímala de facto kompletní anglická špička a mluvilo se také o Realu Madrid či Juventusu Turín, není tedy divu, že se majitelé Tottenhamu po letech šetření museli plácnout přes kapsu. V případě tohoto špičkového defenzivního záložníka ale jen těžko prohloupí. Ndombélé vyniká špičkovou prací směrem dozadu i kvalitní rozehrávkou, takže by se mohl stát přímou náhradou za Mousu Dembélého, který odešel v zimě do Číny a Tottenhamu od té doby podobný hráč chyběl.

Naopak svůj tým opustil Kieran Trippier, který odešel na své první zahraniční angažmá. Za částku 22 milionů euro si jej pořídilo jako přímou náhradu za Juanfrana Atlético Madrid. Trippier se protlačil do základu Spurs až v posledních dvou sezonách po odchodu Walkera do Manchesteru City a výrazně na sebe upozornil také na Mistrovství světa 2018, kde patřil k pilířům základní sestavy anglické reprezentace. Poslední sezona už mu ale příliš nevyšla a nakonec vypadl i z nominací Albionu pro jarní zápasy v Lize národů. Tottenham se pravděpodobně pokusí nahradit tento odchod z vlastních zdrojů – nabízí se Foyth či problémový, ale velmi nadaný Aurier. Otazník visí také nad budoucností jedné z největších hvězd týmu, kreativního středopolaře Christiana Eriksena. Šikovný Dán údajně přemýšlí nad novou výzvou a o jeho služby by měl zájem nejeden světový velkoklub. Zejména na Santiago Bernábeu se prý horlivě diskutuje, zda nahradit pomalu stárnoucího Modriče raději Paulem Pogbou z Manchesteru United, nebo právě Christianem Eriksenem…

Co se týče samotného Tottenhamu, Pochettino by si prý kromě Ndombélého dokázal představit ve svém kádru i Sessegnona z Fulhamu, Phillipse z Leedsu, Olma z Dinama Záhřeb či Williama Salibu ze Saint-Étienne. Bitvu o tohoto nadaného mladíka už ale podle zákulisních informací vyhrál Arsenal a Saliba by měl zůstat na hostování ve Francii.

Těžká prověrka na úvod Premier League

Ať už nakonec dorazí na nový stánek severolondýnského klubu kdokoliv, Tottenham čeká na úvod sezony těžká zkouška – ve druhém kole nastoupí na hřišti obhájce titulu Manchesteru City a hned ve čtvrtém kole zamíří na půdu nenáviděného rivala – 31. srpna hostí Emirates Stadium první velké North London derby sezony.

Ať už dopadne Tottenham jakkoliv, Premier League jistě nabídne famózní podívanou, a třeba návštěva nového chrámu Kohoutů jistě bude stát za to. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!