Nástupci zlaté generace? Schick a spol. v to doufají

3 minuty čtení + 1 video
píše David Zlomek

Je to ojedinělý úspěch. Řeč je pochopitelně o účasti na světovém šampionátu. Na největší mezinárodní fotbalové události. Česká reprezentace se na něj dokázala kvalifikovat jen jednou. Letos mají čeští fotbalisté další šanci. Jak moc se liší od svých předchůdců?

Tehdy to byla vskutku výjimečná generace.

Po trpkém konci na evropském šampionátu dva roky předtím mířil český nároďák do Německa s velkými cíli. Vědělo se, že pro výjimečnou generaci to může být poslední šance, jak dosáhnout na velký úspěch.

Jak ale z historie víme, bohužel se to nepovedlo. Češi začali nadějně a porazili USA 3:0. Právě z tohoto zápasu si pamatujeme jeden z nejhezčích gólů historie našeho fotbalu. Rosický natáhl a z pořádné dálky trefil téměř dokonale.

Pak ale přišly kruté porážky s Ghanou a pozdějším mistry světa z Itálie.

A kdo že to tehdy české barvy hájil?

Začněme pěkně postupně. V brance vládl už tehdy Petr Čech. Jeden z nejlepších gólmanů historie měl pevné místo jedničky.

V obraně jsme pak mohli najít opravdu hvězdy světového formátu. Zdeněk Grygera byl hráčem Ajaxu, Marek Jankulovski nosil dres AC Milán, David Rozehnal byl vyslán z PSG a Tomáš Ujfaluši tehdy válčil za Fiorentinu.

V záloze samozřejmě vynikalo jedno jméno. Malý Mozart alias Tomáš Rosický tehdy okouzloval celý svět, tehdy měl těsně před přestupem do slovutného Arsenalu.

Jména jako Jaroslav Plašil, Tomáš Galásek, David Jarolím či Pavel Nedvěd pak byla v evropském fotbale rutinně zavedená.

Útok se opíral o dvojici ostrostřelců. Jan Koller s Milanem Barošem děsili obrany celé Evropy, však jim také patří první dvě místa v historické tabulce nejlepších střelců národního týmu.

Kdo by je mohl letos napodobit?

Tomáš Vaclík vyhrál souboj s konkurencí v podobě Tomáše Koubka či Jiřího Pavlenky a definitivně se stal českou jedničkou.

V obraně se objevuje hned několik solidních hráčů. Jako první vyvstane na mysl Vladimír Coufal, jenž se prosadil v Premier League. Levou stranu by mohl okupovat například jeho bývalý parťák ze Slavie Jan Bořil. Na stoperech se počítá s legionářem Tomášem Kalasem, Ondřejem Kúdelou či Jakubem Brabcem.

Stejně jako v roce 2006, tak i letos najdeme jednu z největších hvězd právě v záloze. Tomáš Souček okouzlil britské ostrovy a po povedených výkonech byl spojován například s Manchesterem United. Souček je základním stavebním kamenem reprezentace. Sestava bez něj je téměř nepředstavitelná.

Doplňují ho například Tomáš Holeš, David Pavelka, Alex Král nebo čím dál víc prosazující se Michal Sadílek.

Do útoku se počítá s největší hvězdou. Patrik Schick v aktuálním ročníku terorizuje obrany týmů Bundesligy a útočí na korunu krále střelců.

V obou týmech je vidět velká podobnost. Pevná gólmanská jednička, sehraná obrana, hvězdný střed zálohy i smrtící útočník.

CHCETE U TOHO BÝT S NÁMI? KOMPLETNÍ NABÍDKA NA BARÁŽ :