MS 2018: Fotbalová elita směřuje do Ruska

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portáluTakUrcitee.sk

„Nedokážu zcela vyjádřit svůj názor na toto město – je to převtělená krása.“ Takto se vyjádřil o Moskvě Napoleon. A ten toho tedy za svůj život pobíhal tolik, že pokud by měl Instagram, všichni ho followujeme.

Otvírací zápas jak to už bývá zvykem, pořídí domácí hráči. Soupeřem Ruska bude Saúdská Arábie. Na turnaji si nekopne trpící Holandsko či Itálie, ale překvapivě ani Chile s USA.

Nechybí ani typické fotbalové velmoci, na poslední chvíli účast zachránila i Messiho rodná krajina. Kdo je největším favoritem? Dočkáme se překvapení? Podaří se zlaté generací fotbalistů Belgie přetavit nadupanou soupisku na větší úspěch? Jsou Němci stále tak dobří, aby dokázali obhájit titul z Brazílie?

Míč je kulatý a tipovat vítěze takto brzy před šampionátem je nemožné. Otázek je velmi mnoho, před turnajem nás čeká ještě náročná sezóna, v níž ty největší hvězdy odehrají dobrých 50-60 zápasů.

Lidé, příběhy, stadiony

Když se v roce 2010 Rusové dozvěděli, že v konkurenci Portugalska se Španělskem, Holandska s Belgií a Anglie jsou to právě oni, kdo získal pověření na uspořádání šampionátu, Putin zapnul všechny tiskárny na peníze a začal dávat dohromady stadiony. Turnaj se odehraje na 12-ti stadionech v 11-ti městech.


Zrekonštruované Lužniki pro 80 tisíc fanoušků.

Ano, právo první noci a dvou stadionů dostala Moskva. Lužniki doplňuje domov Spartaku Moskva, Otkrytie Arena. Hlavní město východu světa doplní Kazaň, Petrohrad, Kaliningrad, Samara, Volgograd, Nižnij Novgorod, Saransk, Rostov na Donu, Soči a Jekatěrinburg. Říká se, že prezident země bude osobně přítomen najednou na všech zápasech.

Hvězdy šampionátu

Svatá trojice světového fotbalu nebude chybět ani tentokrát. A jak to už bývá zvykem, pokud se jednomu z nich podaří přivést své mužstvo k vítězství, jeho šance na Zlatý míč přímo úměrně narostou. Nedá se očekávat, že Cristiano Ronaldo a Portugalsko zopakují svůj zlatý zázrak z EURA. Stejně tak Argentina, která má sice nadupaný útok, ale pokud nezahraje Messi, její výkon připomíná spíše výkon Dolní Lhoty po páteční zábavě.

Největší šance z tohoto tria tak dávám Neymarovi. V Ligue 1 si PSG zajistí titul už v dubnu a kromě Ligy mistrů a hraní Counter Strike ho tak v přípravě na Mundial nebude nic rušit. Navíc Brazílie prosvištěla kvalifikací jako 20-ka trouba stoupačkami.

Favoriti, z kterých se bude radovat jen jeden
Turnaj, na kterém se kope do míče, by podle všech pouček měli vyhrát Němci. Jejich dominance v Brazílii byla do očí bijící, ale od té doby Tomas Müller zapomněl hrát fotbal a Ozil nedal tři sprinty po sobě. Přesto mají mužstvo tak silné, že to Rusko mohou konečně dobít. Chválabohu, fotbalově.

Brazílie je plná hněvu za domácí násilí, které na ní spáchalo právě Německo před čtyřmi lety. Z její sestavy jde zase jednou strach, Fred už s reprezentací sekl a tak budou hrát konečně v plném počtu. Pokud ji Neymar dotáhne ke zlatu, stane se novým Pelém.

Španělé si prošly menším očistcem, ale způsob, jakým opanovali kvalifikaci by měl sloužit jako varovný prst pro všechny, kteří by je chtěli odepisovat z boje o další zlato.

Pokud má někdo nejperspektivnější mužstvo současnosti, jsou to Francouzi. Skauting, který začali už během kolonizace poloviny Afriky začíná přinášet ovoce a dvacátá generace přistěhovalců jim dala tak silné hráčské postavy, že i když se 45 hráčů najednou zraní, stále bude hodnota základní sestavy větší než státní dluh Řecka.

Kdo může překvapit?

Prezident Kostariky slíbil, že pokud se jeho země stane mistrem světa, dá 5% slevu na polopenzi ve všech hotelech na pobřeží. Pokud to nebude tato dovolenková země, vysoko by mohli vyskočit chlapci z Mexika, již tradičně nepříjemný soupeř pro každého. Za černého koně každého turnaje se již tradičně považuje Belgie, z toho budou zase jednou pěkné pokuty od FIFA za rasismus. Island znovu cestuje někam, kde ještě nebyl a s ním i 78% procent populace země. Na jeho území budou zatím filmoví tvůrci natáčet pokračování Marťana.


Po Euru 2016 budou chtít Islanďané za podpory skvělých fanoušků překvapit i na MS v Rusku.

Anglie už tradičně překvapí časným odchodem domů, vymění trenéra, královna matka vypere svůj dres z roku 66 a football is coming home jako vždy. Hlavně, že kvalifikaci hráli jako FIFU na amatéry.

Ať už se bude 15. července po finále v Moskvě těšit jakákoli země, bude to proto, že si to zasloužila. My zase jednou poznáme nové fotbalové hvězdy, Real Madrid s Barcelonou utratí bankovní rezervy třetiny národa a zase se najde hráč, který bude atakovat rekordní přestupovou částku. Hlavní však je, že my, fanoušci fotbalu, budeme mít měsíc Vánoce.

Pro více informací o MS 2018 v Rusku nás kontaktujte na info@fotbaltour.cz..