MMA – nejrychleji rostoucí sport na světě

Článek uveřejňujeme ve spolupráci s portálem svetmma.sk

Který styl je nejúčinnější v boji beze zbraně? Odpověď na tuto otázku měl přinést nový formát, který spatřil světlo světa 12. listopadu 1993. V Denveru se před 7 800 diváky uskutečnilo historicky první akci UFC, jehož vítěz získal 50 tisíc dolarů. Na turnaji se představilo 8 bojovníků reprezentujících nejrůznější styly bojových umění, mezi které patřily brazilské jiu jitsu, box, karate a dokonce i sumo. Bojovalo se formou pavouka bez váhových kategorií, či přestávek. Souboj se mohl ukončit pouze třemi způsoby: knokautem, vzdáním soupeře a vhozením ručníku do ringu. Nebojovalo se přitom v klasickém ringu, který je známý ze zápasů boxu, ale v pletivem obepnutém osmiúhelníku, který zná celý svět pod názvem ‚oktagon‘.

UFC 1 přineslo až nečekaný úspěch, organizátoři totiž zaznamenali přes 85 tisíc platících diváků u televizních obrazovek, což bylo na pilotní akci opravdu vysoké číslo. Z jednorázového projektu se tak za okamžik stala série turnajů, přičemž organizátory ani nenapadlo, že vlastně vytvářejí nový sport.

I když si ultimátní zápasy nacházely stále větší publikum, stále měli pověst extrémně násilného sportu. UFC tak začalo pracovat na úpravě pravidel, přičemž všechny kroky vedení byly konzultovány atletickou komisí. UFC 12 přineslo rozdělení do váhových kategorii, UFC 14 zavedení povinných rukavic, UFC 21 pětiminutové kola …

Sport i navzdory problémům a nevoli ze strany státních orgánů nabíral na síle, nevyhnul se ale finančním problémům, které téměř vyústily v krach společnosti UFC. Skutečný zlom nastal příchodem reality show The Ultimate Fighter. Organizace do tohoto projektu vložila poslední peníze a podařilo se. Příběhy bojovníků žijících pod společnou střechou a vyzývajících se na zápasy dosáhli výrazný úspěch a přinesly vysoká čísla sledovanosti.

Po tomto úspěchu přišel skokový nárůst tržeb, když si přenos UFC 52 zaplatilo 300 tisíc uživatelů, UFC 60 sledovalo 620 tisíc platících diváků a UFC 66 překonalo hranici jednoho milionu. S expanzí pak přišly nákupy menších organizaci jako WEC, ale i velkých ryb, jakým byl PRIDE s hvězdami jako Fedor Emelianenko a Mirko Cro Cop. UFC tak rázem získalo pozici neohroženého krále světového MMA, co společnost naplno využila na expanzi do všech koutů světa.

Dnes už můžeme hovořit o respektovaném sportu, který si našel miliony příznivců a hvězdní bojovníci jsou skutečnými celebritami. Vždyť kdo by neznal jména Conor McGregor, Ronda Rousey či Georges St-Pierre, které vyprodávají haly a každým turnajem posouvají rekordy sledovanosti.

Výjimkou není ani domácí trh, který v dnešních dnech zaznamenává výrazný posun, který pohání televizní šou Oktagon Výzva, která podobně jako The Ultimate Fighter přináší příběhy válečníků, kteří sportu obětovali všechno. I díky důvěře v nejrychleji rostoucí sport stále více lidí zná Attily Végha, Tomáše Deák, Gábora Boráros a dalších kvalitní válečníky. Nejlepším důkazem zvyšování popularity MMA je historicky největší návštěva na Slovensku, když akci Oktagon 4 sledovalo 4 500 diváků v Hant aréně a další tisíce u televizních obrazovek.

A na co se můžeme těšit v příštím roce? Fanoušci budou svědky množství kvalitních turnajů nejen lokální ale i světové úrovně. A právě na akce nejlepší organizace světa UFC by měla upozornit. Už v březnu nás čeká akci v Londýně, kde zřejmě ukončí kariéru legenda a bývalý šampion střední váhy Michael Bisping. Nebude to přitom pouze akce v Anglii, ale i jiné evropské destinace, které budou hostit akce UFC. Vše podstatné přinese www.fotbaltour.cz, se kterým můžete být na dosah bojovníkům světového formátu i vy!

 

Nabídku zájezdů na UFC naleznete ZDE.