MMA: Legendární Michael Bisping ukončí v Londýně bohatou kariéru

Píše Vladimír Bilohuščin, šefredaktor portálu svetmma.sk

Bývalý šampion střední váhy dosáhl ve své kariéře téměř všechno. Stal se vítězem reality show The Ultimate Fighter, byl prvním Britem, který nastoupil v hlavním zápase UFC a je jediným Britem, který držel opasek šampiona UFC.

Michael se narodil na britské vojenské základně na Kypru, protože jeho otec Jan sloužil v armádě. Nejsou to ale Britské ostrovy, nýbržPolsko, kde bychom hledali Bispingovi kořeny. A přesně od polských předků pochází i přezdívka ‚The Count‚ – kníže.

„Jeden z mých předků byl ve skutečnosti polské kníže. Ve středověku, myslím že někdy v 14 století, sehrál významnou roli v jedné bitvě a za jeho úspěchy, protože pomohl vyhrát válku, získal statečně titul a půdu, „prozrazuje Bisping.
Honosný status se změnil až s příchodem 2. světové války, kdy nacisté zastřelili celou polskou rodinu až na jednoho člena, který dokázal přežít a odešel do Anglie. Tím člověkem byl Bisping dědeček.

Jelikož byl Michaelův otec v armádě, Angličan začal s bojovými uměními už v útlém dětství. Ve věku 8 let začal s tréninkem jiu jitsu, v 15-ti letech se představil v turnaji s pravidly’no holds barred‘, co byl v těch dobách jakýsi předchůdce MMA.

Ačkoliv Bisping postupně získával i národní tituly v kickboxu a měl slibně rozjetou kariéru, bojové sporty na čas opustil a zařadil se do klasického pracovního života, kde vystřídal několik povolání. V roce 2004 ale přišla první nabídka na MMA zápas. Bisping zvítězil už v první minutě a rozjel tak kariéru největšího talentu Britských ostrovů, když se postupně stal šampionem organizace Cage Warriors a upravil své skóre na výborných 10-0.

Po těchto výsledcích se ozvalo slavné UFC, které nabídlo Bisping místo ve třetí sérii reality show’The Ultimate Fighter‘. Bisping postupně zdolal tři protivníky a stal se vítězem pavouka polotěžké váhy. Angličan se tak naplno etabloval v UFC a sbíral další výhry, dokud nepřišla prohra s Rashadem Evansem, bývalým šampiónem polotěžké váhy. Po této prohře přešel Bisping do váhy střední, kde pokračoval ve svém tažení za opaskem šampióna.

Zde ho ale čekaly těžké oříšky jako Dan Henderson, zda Wanderlei Silva, kterým podlehl a vzdálil se tak Titulová šanci. Po těchto prohrách ale přišla šňůra výher a eliminační zápas s Chael Sonnen o vyzyvatele šampiona Andersona Silvy. V tomto zápase ale táhl’The Count‘ za kratší konec a zdálo se, že Titulová šance je nadobro ztracena.

Štěstí ale přeje připraveným, a tak dostal Bisping zřejmě poslední šanci zabojovat o titul, když se v hodině dvanácté postavil šampionovi Rockholdovi. A šokoval svět! Bisping totiž nad favoritem nejenže zvítězil, ale dokázal ho knokautovat a získal tak vytoužený titul šampiona UFC.

https://youtu.be/jexgrKDO7-4

 

Angličan dokázal opasek udržet ještě jeden duel, když si v odvetě poradil s Danem Hendersonem, další legendě v podobě Georgese St-Pierra ale už úspěšně čelit nedokázal.

Když pak přišla další prohra, tentokrát s Kelvinem Gastelumem, padlo konečné rozhodnutí. Michael Bisping se se světem MMA rozloučí na domácí půdě v Londýně a uzavře tak kapitolu jednoho z nejúspěšnějších evropských zápasníků všech dob.

 

Nabídku zájezdu na UFC Fight night v Londýně naleznete ZDE.