Messimu start nového angažmá nevyšel. Kde hledat důvody trápení?

6 minut čtení

Lionel Messi se zatím po přestupu z Barcelony do Paris Saint Germain trápí. Ve čtyřech utkáních v dresu francouzského klubu si hvězdný Argentinec nepřipsal ani jednu branku či asistenci a poprvé projevil svou frustraci. Co stojí za nečekaným výpadkem geniálního Argentince?

Soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

V utkání šestého kola francouzské ligy proti Lyonu byl Messi stažen za nerozhodnutého stavu a svému trenérovi nepodal ruku. Na obranu kouče Pochettina je třeba říct, že Pařížané po této změně v sestavě překlopili zápas přece jen na svou stranu. Následně se navíc Messi zranil a do posledních zápasů nezasáhl, ale nyní už se zdá být připraven ukázat ze sebe to nejlepší.

Angažmá Lionela Messiho v Paris Saint Germain zatím vskutku nepřipomíná procházku růžovou zahradou. Vstup do francouzského fotbalu si určitě maloval úplně jinak. Šestinásobný vítěz ankety Zlatý míč měl sice v utkání proti Lyonu dvě vyložené šance, ani jednu ale neproměnil a na gól či asistenci čeká čtyři zápasy.

KDYŽ VYRŮSTÁTE V ÚPLNĚ JINÉM FOTBALE…

Kde tedy hledat příčiny matného startu do nového angažmá? Jedním z důvodů je jistě herní styl, který Pařížané praktikují. Hru mají založenou na rychlém přechodu, přímočarosti. S trochou nadsázky se dá říct, že úkolem je dostat co nejrychleji míč nahoru na Neymara s Mbappém a ti už se pak o zbytek postarají.

Leo vyrůstal a prožil celou dosavadní kariéru v naprostém opaku. Barcelonskou identitu každý zná – důraz na držení míče, dominanci, kontrolu utkání, v tiki-taka zkrátka není důležité hnát se za každou cenu do koncovky…

Není třeba se o Messiho budoucnost bát, takový geniální fotbalista časem zapadne do jakéhokoliv systému a bude pro PSG obrovskou posilou, ale ještě pár týdnů to klidně může zabrat. Je evidentní, že jej odchod z Barcelony po 21 letech zasáhl.

MESSI, NEYMAR A MBAPPÉ LEPŠÍ NEŽ MSN NEBO BBC?

Až se tento stroj rozjede, může být k nezastavení. Pařížané jdou do sezony se zlatým ofenzivním trojzubcem Neymar, Mbappé, Messi. Možná nikdy neměl žádný útočný trojlístek takový potenciál, ale to ukáže až čas. Minimálně má právo pomýšlet na zařazení se k fenomenálním útokům BBC (Bale, Benzema, Cristiano) nebo MSN (Messi, Suaréz, Neymar). Však se také dva borci z MSN sešli i v Paříži…

V prvních zápasech na francouzské půdě neměli s Messim slitování ani obránci soupeřů. Pro některé z nich mohou být souboje s božským Argentincem největším zážitkem jejich kariéry a třeba budou jednou vnoučatům vyprávět, jak tehdy „sundali“ nejlepšího fotbalistu na světě. V prvních zápasech si opravdu nebrali servítky, tu šlápnutí na kotník, tu ohnání se rukou do obličeje. Messi byl těsně střežen pochopitelně už ve Španělsku, ale ve Francii kolem něho je a pořád bude ještě větší humbuk. To samé zažíval třeba Eden Hazard, když přecházel tehdy ještě jako hvězda první velikosti z Chelsea do Realu Madrid.

MESSI, NEBO RONALDO?

Oba září už více než deset let. Fanoušci hltají jejich parádní akce i góly. A samozřejmě celou dobu srovnávají a vedou spory, která z hvězd je nejlepším fotbalistou všech dob. Když se Lionel Messi po dlouhých 21 letech rozloučil s Barcelonou a oznámil přestup do PSG, zdálo se, že tuhle přestupovou bombu už nic nepřekoná. Jenže pak Cristiano Ronaldo oznámil návrat do Manchesteru United a debaty fanoušků dostaly nový rozměr.

Při hospodských diskusích, jestli je lepší Cristiano nebo Leo, bývá Argentinci často vyčítáno, že nikdy nezkusil nejtěžší klubovou soutěž na světě – Premier League. Všichni bychom si přáli jej vidět týden co týden proti těm nejlepším. Ronaldo už několikrát dokázal, že se dokáže přizpůsobit kdekoliv. Hvězdou první velikosti se stal v Anglii (Manchester United), Španělsku (Real Madrid), Itálii (Juventus Turín) a nyní v pokročilejším věku zase válí na Old Trafford.

Messi si vybral jinou, na první pohled jednodušší, cestu. Výzvy jsou před ním ale obrovské. Dá se říct, že nemá co získat – buď vyhraje s PSG všechno, nebo to bude neúspěch. A je jen na něm, jestli společně s dalšími hvězdnými spoluhráči vytáhne pařížský velkoklub až na vrchol evropského fotbalu. Pro tento tým prošpikovaný hvězdami už nemůže být cílem jen vítězství ve francouzské lize, prezident klubu Nasser Al-Khelaifi chce mnohem víc.

Spousta ligových soutěží a týmů dostává po přestupovém šílenství úplně nový rozměr. Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu