Messi zase přepsal historický milník, pošesté ovládl prestižní anketu Zlatý míč

píše  Pavel Pubal

Legendární Lionel Messi si může odškrtnout další historický milník. Dvaatřicetiletý argentinský šikula se stal na vyhlášení ve francouzské Paříži pošesté vítězem nejprestižnější individuální ceny Zlatého míče a v rekordním pořadí o jeden triumf přeskočil Cristiana Ronalda. Letošní ročník byl navíc vůbec nejtěsnější v historii, když Božský Leo zvítězil před druhým Virgilem van Dijkem v poměru 686 – 679 o pouhých sedm hlasů (0,3%). S odstupem už více než dvou stovek hlasů třetí skončil zmíněný Ronaldo, který chyběl v elitní dvojici poprvé po devíti letech. Vyhlášení v Paříži se ani nezúčastnil a mezi tím přebíral tak trochu v tichosti ceny za nejlepšího hráče a nejlepšího útočníka Serie A. Pro rok 2019 se zkrátka podle hlasujících musel sklonit před o dva roky mladším Argentincem. Pojeďte s námi na zápasy Barcelony a můžete vidět na vlastní oči nejlepšího fotbalistu světa!

Měl vyhrát Messi, nebo někdo z úspěšného Liverpoolu?

O rivalitě mezi Messim a Ronaldem už se napsaly stovky a tisíce článků. Jejich souboj bude vždy vyvolávat emoce a fotbaloví nadšenci se budou v hospodě u piva přít, kdo je nejlepším fotbalistou planety. Byť nejsou nesmiřitelnými rivaly, jak jim média často podsouvají, vždycky budou tak trochu dvěma kohouty na jednom smetišti. Faktem ale je, že tito dva géniové se především neustále navzájem posouvají dopředu, oba chtějí být vítězové, oba mají díky tomu neustále touhu se zlepšovat. A fotbalová veřejnost by především měla být vděčná, že žijeme právě v době těchto dvou géniů, kteří posunuli vnímání fotbalu do úplně jiné sféry.

Letos padla volba na Messiho, který čekal na svůj šestý Zlatý míč čtyři roky. V letech 2009 až 2012 se radoval čtyřikrát v řadě, poté zvítězil ještě v roce 2015 a od té doby zůstával vždy o krůček pozadu. Teď je ve svých 32 letech zpátky na trůnu. Od 1. ledna, protože Zlatý míč se uděluje za výkony v kalendářním roce, doposud nasázel 46 gólů. Přesto už prožil lepší ročníky. Sice svou Barcelonu dovedl k mistrovskému titulu, ale ve finále ligového poháru s ní neuspěl, v Lize mistrů vypadl v semifinále s jednoznačně nejlepším týmem uplynulé sezony Liverpoolem a národní mužstvo dotáhl na jihoamerickém šampionátu pouze ke třetímu místu. Také proto nebylo dlouho jasné, kdo si letošní Zlatý míč odnese. Řešilo se, zda by neměli dostat za rok 2019 přednost borci z Liverpoolu. Třeba nejlepší obránce současnosti Virgil van Dijk, egyptský rychlík Mohamed Salah nebo třeba brazilský gólman Alisson, který kromě prvenství v Lize mistrů ještě s Kanárky vyhrál zmíněné Mistrovství Jižní Ameriky.

Nakonec ale dostal přednost přece jen Božský Lionel. Cenu v Paříži převzal z rukou posledního vítěze Luky Modriče z Realu Madrid, který loni přerušil jedenáctileté panování Messiho či Ronalda. Chorvatovi, jenž loni vyhrál zejména díky vynikající pouti svého národního týmu světovým šampionátem, se ale rok 2019 příliš nepovedl a dokonce se ani nevešel do nejužší třicítky. Na pódium se tak dostal jen aby předal žezlo dál a vše se vrátilo zpátky do zajetých kolejí. Zkrátka Messi, nebo Ronaldo.

Golden Boy: Félix na trůnu vystřídal de Ligta

Nejen vítěz Zlatého míče za rok 2019 baví diváky ve španělské nejvyšší soutěži. Cenu Golden Boy, která se uděluje hráčům do 21 let, kteří nastupují v elitních ligách, si totiž odnesla kometa posledních měsíců Joao Félix. Dvacetiletý portugalský supertalent na sebe upozornil hned zkraje roku v Benfice Lisabon a zanedlouho vyslyšel volání Atlética Madrid, kde si ihned vybojoval místo v základní sestavě. Nebýt zranění, které jej vyřadilo ze hry na několik týdnů v průběhu října a listopadu, určitě už by si připsal v La Lize více střeleckých zápisů. Vždyť Félix už ve 20 letech nastupuje i za áčkovou reprezentaci Portugalska po boku Cristiana Ronalda a rozhodně tam není jen do počtu. Ostatně vítězství v ceně Golden Boy, to je tak trochu záruka hvězdné kariéry. Vždyť v minulých letech se radovali Matthijs de Ligt (2018), Kylian Mbappé (2017) a další dnes už hvězdy světového fotbalu.

Vyrazte s námi za nejlepším fotbalistou planety

Chcete vidět nejlepšího fotbalistu světa na vlastní oči? Pak není nic lehčího, než s námi vyjet na zápasy Barcelony. Ta opět pomýšlí na prvenství v Lize mistrů, naposledy dosáhla na ušatý pohár v sezoně 2014–15, kdy ve finále udolala Juventus, a velké plány má pochopitelně také na domácí scéně. Takřka po polovině La Ligy se o první místo přetahují právě Barcelona, ale i Real Madrid, který po měsících zmaru zase nabírá na obrátkách, a také Vaclíkova Sevilla. Dá se tedy čekat obrovské drama a dech beroucí bitvy, které nabídnou v nejtechničtější lize Evropy parádní podívanou. Pokud skutečně dojde k očekávanému návratu kontroverzního Brazilce Neymara do Barcelony, bude navíc o zábavu jistě postaráno nejen na hřišti. A jako bonus neuvidíte ve španělské lize jen nejlepšího fotbalistu planety, ale v barvách Atlética Madrid i zmíněného Golden Boye Joao Félixe. To už stojí za přemýšlení, co říkáte?

Kompletní pořadí TOP15 Zlatého míče za rok 2019

1.Lionel Messi, 2. Virgil van Dijk, 3. Cristiano Ronaldo, 4. Sadio Mané, 5. Mohamed Salah, 6. Kylian Mbappé, 7. Alisson Becker, 8. Robert Lewandowski, 9. Bernardo Silva, 10. Riyad Mahrez, 11. Frenkie De Jong, 12. Raheem Sterling, 13. Eden Hazard, 14. Kevin De Bruyne, 15. Matthijs de Ligt.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!