Messi se v Edenu do posledních vteřin třásl o výsledek! Slavia dál překvapuje sebe i celou Evropu

píše Pavel  Pubal

Prohra se vztyčenou hlavou! Fotbalisté pražské Slavie dál poznávají, kde vlastně mají svůj výkonnostní strop. Její pracovitý výkon platil i ve středečním utkání třetího kola Ligy mistrů na slavnou Barcelonu, která se do posledních vteřin třásla o těsné vítězství 2:1. Nakonec ale katalánský velkoklub přece jen zvládl historicky sedmý zápas v Praze vítězně a opět vyhrál stejným výsledkem, jako se mu to povedlo v letech 1985 a 2000 u rivala na Letné proti Spartě. Stejně jako v listopadu 2011, kdy naposledy dorazil do Prahy Lionel Messi k tehdejšímu utkání Ligy mistrů proti Plzni (4:0), se fenomenální Argentinec opět gólově prosadil. Byl to jeho první gól v letošním ročníku Champions League, tím pádem se prosadil jako první hráč fotbalové historie v patnácti po sobě jdoucích sezonách nejprestižnější klubové soutěže světa. Slavia je pak 33. týmem, kterému dal Božský Lionel v Lize mistrů gól. Beznadějně vyprodaný Eden přes to všechno zase zaplavila fotbalová horečka a slávistickým hráčům se dostalo obrovského a naprosto zaslouženého uznání.

Messi v Edenu přepisoval fotbalovou historii

Možná také proto, že bylo kvůli demonstracím v Katalánsku až na prosinec odloženo víkendové El Clásico proti Realu Madrid, dorazila Barcelona do Prahy v kompletním složení a přímo do zápasu nasadila nejsilnější možnou sestavu. Opět po sedmi letech se tak po trávníku v Edenu proháněl i Lionel Messi. Tehdy dal hattrick proti Viktorii Plzeň a ze současného kádru Barcelony to zažili ještě Pique a Busquets. Jen tak pro zajímavost, v tu dobu byla Slavia jedenáctá v české lize, topila se v obrovských finančních problémech, její současný kouč Jindřich Trpišovský trénoval Horní Měcholupy. Jak prozradil na předzápasové tiskové konferenci, na tehdejší šlágr dokonce ani nesehnal lístek… Od té doby ale ušli Sešívaní obrovskou cestu a byli připraveni vzdorovat i Barceloně v zápase desetiletí, jak jej samotná slávistická obec označovala.

Sešívaní měli Blaugranas výborně načtené – jak je pod vedením Trpišovského jejich dobrým zvykem – byli připraveni přepínat dvě rozestavení podle vývoje hry, ale aktuální lídr La Ligy je po uzdravení Messiho zase ve formě a zejména směrem dopředu se dostává do obvyklých obrátek. To se potvrdilo hned ve třetí minutě, kdy právě Messi vystihl chybnou rozehrávku Ševčíka a za pár okamžiků byl na konci protiútoku. Byl to jeho první gól od listopadu 2018 proti Paris Saint-Germain v Lize mistrů na hřištích soupeřů, kde je Barcelona tradičně o chlup slabší. Třetí minuta a 0:1, mnozí se možná obávali výprasku. To by ale nebyla současná Slavia, aby se ze studené sprchy nedokázala oklepat. Postupně nabírala sebevědomí, zahazovala ostych a nadechovala se k dalšímu excelentnímu výkonu. Od desáté minuty už začala obrovského favorita trápit svou hrou, kdy pohybem a agresivitou nahrazuje menší individuální nedostatky. A šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Už do poločasu mohli vyrovnat Zelený, Masopust nebo pozdější smolař zápasu Olayinka, ale všichni tři se přesvědčili „na vlastní nohy“, kdo je to ten Němec Marc-André ter Stegen, možná nejlepší brankář současného fotbalu.

Od pekla na tribunách až k nešťastné teči

Slavia zkrátka hrála další otevřenou partii s mnohem renomovanějším a fotbalovou Evropou ostřílenějším protivníkem. Stejně jako s Interem Milánem nebo Dortmundem ale opět umírala na produktivitu. Takové šance by holt její soupeři proměňovali… Gólové radosti se rozburácený Eden přesto dočkal hned v 50. minutě, kdy rozpoutal na tribunách doslova peklo svou „kladenskou placírkou“ neúnavný střelec důležitých evropských branek Jan Bořil – 1:1. Bohužel to netrvalo ani sedm minut a burácející Eden zchladila v době největší euforie další studená sprcha – z nenápadného přetaženého centru se na zadní tyči dostal k míči Suaréz, otřel balon ve vzduchu o nešťastníka Olayinku a od něho se kulatý nesmysl odrazil za záda Koláře. Možná gól „haluz“, ale i takový platí – 1:2. Slavia se pak ještě snažila o vyrovnání, přitvrdila a snažila se ze sebe vymáčknout poslední zbytky sil, ale občas narážela i na možná trochu úzkostlivého rozhodčího ze Skotska. Přesto svým nátlakovým pojetím a vysokým postavením dokázala přinutit i Barcelonu, proslavenou svým pojetím krátkých přihrávek tiki-taka, k dlouhým odkopům od brány na odříznuté útočníky. Nic jiného si zkrátka ter Stegen v závěru ani dovolit nemohl. Důležité ale pro něj v tu chvíli bylo, že už neinkasoval a Barcelona v Praze zuby-nehty uhájila tříbodové vítězství.

Camp Nou, ale i Sagrada Familia či Středozemní moře. Do Barcelony nejen za fotbalem…

Slávisté zkrátka ani ve třetím kole milionářské soutěže rozhodně nepropadli, a přestože mají na kontě pouze jeden bod do tabulky, tak se ještě ve druhé odvetné polovině základní skupiny máme v jejich podání na co těšit. A proč nevyrazit podpořit Trpišovského partu třeba hned do Barcelony, kde ji čeká odveta už za necelé dva týdny v úterý 5. listopadu? Krásy katalánského hlavního města nenabízí jen samotný Camp Nou a fotbaloví Blaugranas, ale také pobřeží Středozemního moře, originální stavby Antoni Gaudího jako třeba Sagradu Familia – dodnes nedostavěný symbol města, jehož stavba stále trvá, ale velmi pomalu, protože je financována výhradně jen z darů, nebo třeba krásný výhled z parku Güell. Nejživějším místem Barcelony je pak bulvár Ramblas (Les Rambles), který se rozléhá od Katalánského náměstí až po přístav u moře, nebo můžeme společně navštívit i obrovské mořské akvárium, které nabízí 22 akvárií plných žraloků, rejnoků a dalších ryb. Oslovila vás naše nabídka? Tak neváhejte!

Už nyní pro Vás máme přichystáno mnoho zájezdů na nejzajímavější duely Ligy mistrů i španělské La Ligy. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!