Manchester City vyráží za obhajobou bez Vincenta Kompanyho. Prorazí konečně v Lize mistrů?

Píše Pavel Pubal

Nejlepší klubová soutěž starého kontinentu se kvapem blíží a do boje půjdou i obhájci posledního titulu – Manchester City. Družina trenéra Pepa Guardioly drtivým finišem v minulé sezoně předstihla Kloppův Liverpool a získala už čtvrtý titul za posledních osm sezon. Pouze jednou za zmíněné období skončili Citizens mimo medailové příčky.

Na výrazný úspěch šejkové kolem Mansúra bin Zayeda ale stále čekají v Lize mistrů, kde jim po výsledcích 0:1 a 4:3 vystavil stopku hned ve čtvrtfinále posledního ročníku Tottenham Hotspur. Hlavně odvetný zápas na Etihad Stadium zvedal diváky po celém světě ze sedadel, když byl stav ve 21. minutě už 3:2. Jedna z nezapomenutelných bitev historie Ligy mistrů ale skončila pro Citizens zklamáním a čekání na úspěch v nejprestižnější pohárové soutěži na světě tak stále pokračuje. Peníze holt nejsou všechno…

Odveta čtvrtfinále Ligy mistrů hned ve druhém kole

Nový ročník začne Manchester City 10. srpna na hřišti West Hamu, ale hned ve druhém kole ho čeká pořádný šlágr – v domácí premiéře přivítá právě v repríze zmíněného čtvrtfinále Ligy mistrů Tottenham Hotspur. Zápasu tak jistě nebudou chybět emoce, napětí a krásná atmosféra, kterou slibuje každý zápas anglické ligy. Luxusní stánek Etihad Stadium pojme před 55 tisíc diváků a jen málokdy bývá vyprodán – buďte dalším ze šťastlivců a podívejte se na největší hvězdy světového fotbalu pěkně z blízka! Tým kolem nového kapitána Davida Silvy, který ve své poslední sezoně na Etihad povede své spoluhráče po odchodu legendy Vincenta Kompanyho, má na co navazovat. V domácí soutěži už nemusí nikomu nic dokazovat, Citizens jsou jednoznačnými vládci posledních let, ale stále před nimi stojí výzva a sen prorazit do bojů o ušatý pohár. O motivaci tak mají postaráno…

Loučení legend! Kompany už je v Anderlechtu,

Silva si odkroutí poslední sezonu jako kapitán

Bude to ale velký nezvyk, až vyběhne tým z modré poloviny Manchesteru na trávník a v jejich čele nebude stát Vincent Kompany. Dnes třiatřicetiletý belgický stoper v klubu působil dlouhých jedenáct let a u všech čtyř titulů z poslední dekády byl vždy v roli kapitána nebo minimálně jednoho z lídrů mužstva. Největší klubová legenda se ale rozhodla po skončení sezony v dojetí rozloučit a vyslyšela volání domova. Kompany se stal hrajícím trenérem svého mateřského klubu, odkud vyrazil do světa velkého fotbalu – Anderlechtu Brusel. Čeká ho ale plno práce, rozhodně žádná slast na závěr kariéry – historicky nejúspěšnější belgický celek prožil na své poměry tristní minulou sezonu a po zpackané nadstavbě skončil v Jupiler League až šestý, takže se v příštím ročníku ani nepodívá do evropských pohárů.

Aby toho nebylo málo, po sezoně čeká fanoušky na Eastlands loučení s dalším miláčkem davů – s ročním předstihem totiž oznámil také David Silva, že po skončení nadcházejícího ročníku v City skončí. Dnes třiatřicetiletý levonohý šikula na Etihad působí od sezony 2010–11, kdy přišel z Valencie. Aktuálně má u modrých bilanci 396 odehraných zápasů, ve kterých posbíral 71 branek a 129 gólových asistencí. Kde se jeho skóre zastaví? Navíc byl v Manchesterem u všech čtyř titulů a zároveň patří do zlaté éry španělského reprezentačního týmu, se kterým vyhrál dvakrát mistrovství Evropy (2008 a 2012) a jednou mistrovství světa (2010). Na Eastlands jej čeká poslední a zároveň jubilejní desátá sezona, ve které povede mužstvo jako kapitán po Vincentu Kompanym. Má tedy na co navazovat.

Fernandinho stárne, bude Rodri správnou náhradou?

Naopak tou nejzářivější letní posilou Manchesteru by měl být defenzivní záložník z Atlética Madrid – Rodri. Třiadvacetiletý odchovanec Villarrealu, kde už naskočil do tří sezon v nejvyšší soutěži, vydržel v Atléticu pouhý rok a po vynikající sezoně v La Lize si vysloužil pozornost svého krajana Pepa Guardioly. Během 34 odehraných zápasů dal tři branky a obdržel pět žlutých karet, ale vynikal zejména vynikající defenzivní prací, odebíráním míčů a na defenzivního záložníka také skvělým přehledem ve hře a rozehrávkou. Nabízí se tedy, že by měl být do budoucna přímou náhradou za brazilského štítového záložníka Fernandinha. Čtyřiatřicetiletý „kanárek“ sice svými výkony stále ohromuje celou Premier League a na svém postu bezesporu patří k nejlepším světovým hráčům, ale věk se holt nedá zastavit. Pravděpodobně tak budou mít v nadcházející sezoně oba kohouti dostatečné zápasové vytížení a Rodri začne postupně přebírat Brazilcovu úlohu.

Dalším Španělem, který na Etihad dorazí, je ještě o rok mladší krajní obránce Angelino. Dvaadvacetiletý pravý bek z PSV Eindhoven patřil k nejlepším hráčům Eredivisie na svém postu. Manchesteru už patřil od 16 let a prošel si tamní mládežnickou akademií, ale posléze absolvoval hned několik hostování, až jej loni v létě Eindhoven koupil na přestup. Netrvalo tovšak ani rok a Angelino se vrací do Citizens, kteří aktivovali předem stanoven klauzuli na zpětný odkup šikovného mladíka.

Příchodů ale může být ještě mnohem více, jak už sme se v minulosti mohli přesvědčit, šejk Mansúr rozhodně nemá hluboko do kapsy. Guardiola se prý zajímá třeba o anglického reprezentačního stopera Harryho Maguira z Leicesteru. Naopak na odchodu možná může být Leroy Sané, u německého křídelníka se hovoří o možném návratu do vlasti, kde o něho má enormní zájem tamní gigant Bayern Mnichov.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zájezdů na nejzajímavější duely nadcházejícího ročníku Premier League. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!