Los Evropské ligy: Ajax vyzve Getafe a Vrbův Ludogorec čeká Inter Milán

 píše  Pavel Pubal

Nejen Liga mistrů už zná od pondělí svůj jízdní řád. Rozlosování jarní části se dočkala také druhá klubová soutěž Evropská liga. V osudí byly nejen úspěšné týmy ze základních skupin, ale také třetí celky z Ligy mistrů. Obhájce loňského prvenství, londýnská Chelsea, tentokrát v osudí chybí, protože se probojovala do jarní části Ligy mistrů. Využije toho loňský finalista Arsenal? Gunners v prvním kole vyřazovací části čeká Olympiakos Pireus. Nizozemskému Ajaxu, jehož vypadnutí z Ligy mistrů bylo největším překvapením podzimní fáze nejprestižnější klubové soutěže, se postaví španělské Getafe. První zápasy jsou na programu 20. února, odvety se budou hrát o týden později. Soutěž vyvrcholí finálovou bitvou, kterou hostí na konci května polský Gdaňsk.

Vaclíka čeká Kluž, Vrba vyzve Inter Milán

V základních skupinách Evropské ligy si žádný ze 48 klubů nepřipsal plný počet 18 bodů za šest výher. Alespoň bez porážky prošli skupinami vítězové „íčka“ Gent (3–3–0) a „káčka“ Braga (4–2–0). Se soutěží se naopak už na podzim rozloučily i PSV Eindhoven, Lazio Řím, Rennes, CSKA Moskva nebo Borussia Mönchengladbach. Končí také Slovan Bratislava, který sice získal z úvodních dvou kolech čtyři body, ale zbývající čtyři zápasy už prohrál. K postupu Slovanu nepomohl ani polovinou gólů svého týmu Andraž Šporar, s pěti trefami druhý nejlepší střelec základních skupin. Ještě o gól více vstřelil kolumbijský forvard Alfredo Morelos z Glasgow Rangers. Česká liga žádného zástupce v letošním ročníku EL neměla.

Čest našeho fotbalu ale může hájit brankářská jednička reprezentačního týmu Tomáš Vaclík. Jeho Sevilla vyhrála skupinu A se ziskem 15 bodů za pět výher a jedinou prohru na úplný závěr. Vaclík ale nastoupil jen jednou, jinak v Evropské lize odpočíval a šanci dostávali jeho náhradníci z domácí soutěže. Uvidíme, zda se to ve vyřazovací fázi nezmění. V základní skupině totiž španělský tým čelil papírově slabším soupeřům Apoelu Nikósie, Karabachu a Dudelange. Nyní Sevillu čeká rumunská Kluž. Jako druhý nakonec ze skupiny postoupil Apoel a ve vyřazovací fázi narazí pro změnu na bývalého Vaclíkova zaměstnavatele – švýcarskou Basilej.

Těžký start do nového angažmá v Razgradu čeká trenéra Pavla Vrbu. Krátce po oznámení jeho příchodu do tamního Ludogorce, který suverénně dominuje posledním sezonám bulharské ligy, totiž Bulhaři v losu dostali Inter Milán. Italský velikán, který se v Serii A přetahuje o vedení s Juventusem, zamířil do Evropské ligy jako třetí tým ze „slávistické“ skupiny Ligy mistrů. Se sešívanými na podzim Inter doma šťastně remizoval 1:1 a v Edenu zvítězil 3:1, když zazářilo zejména ofenzivní duo Romelu Lukaku a Lautaro Martínez. Vrba své nové mužstvo převezme od 1. ledna.

Ajax potřebuje sladkou náplast. Odskáče to Getafe?

Vypadnutí Ajaxu z Ligy mistrů, loňského semifinalisty, bylo jednoznačně největším překvapením základních skupin. Populární klub z Holandska, který pro světový fotbal vychoval už pěknou řádku hvězd, tak musí vzít zavděk Evropskou ligou. V prvním vyřazovacím kole ho čeká na jaře španělské Getafe. To skončilo ve skupině C druhé se ziskem 12 bodů o jediný bodík za Basilejí. Třetí v „céčku“ skončil Krasnodar a poslední s pouhým bodem přemožitel Sparty Praha z předkola – turecký Trabzonspor. Mezi Ajaxem a Getafe se dá očekávat parádní fotbal a ofenzivní festival na obou stranách. Ajax je svým pojetím známý už celé generace a ani Španělé se rozhodně nejsou zvyklí bránit na vlastní polovině.

V jarní fázi nebudou chybět ani nedávní afričtí stopeři pražské Slavie Deli a Ngadue, které čekají bitvy proti světovým velkoklubům a konfrontace s velmi kvalitními forvardy. Simon Deli se svými Bruggami vyzve Manchester United a Michael Ngadue-Ngadjui a jeho Gent zase poměří síly s římským AS. Z dalších lákadel prvního kola vyřazovací fáze jmenujme bitvy Šachtaru Doněck, který v Lize mistrů odskákal zmrtvýchvstání Atalanty Bergamo a musel se smířit se třetím místem, proti Benfice Lisabon. Obhájce loňského finále Arsenal, který doposud dával šanci v Evropské lize spíše mladším hráčům, pak čeká řecký Olympiakos Pireus.

Kompletní rozlosování 1. kola vyřazovací části Evropské ligy

Wolverhampton – Espaňol Barcelona, Sporting Lisabon – Istanbul Basaksehir, Getafe CF – Ajax Amsterdam, Bayer Leverkusen – FC Porto, FC Kodaň – Celtic Glasgow, Apoel Nikósie – Basilej, CFR Kluž – Sevilla FC, Olympiakos Pireus – Arsenal, AZ Alkmaar – Lask Linec, Bruggy – Manchester United, Ludogorec Razgrad – Inter Milán, Eintracht Frankfurt – RB Salcburk, Šachtar Doněck – Benfica Lisabon, Wolfsburg – Malmö FF, AS Řím – Gent, Glasgow Rangers – Braga.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!