Liverpool potvrdil účast na AUDI Cupu, Klopp opět proti Bayernu

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Slovo dalo slovo a to, o čem si internety po celém světě šuškaly a tisíce fanoušků přáli, se stalo skutečností. Svou účast na prvním pořádném letním turnaji potvrdilo jedno z nejslavnějších a nejikoničtějších mužstev na světě – FC Liverpool.

Klub s obrovskou základnou fanoušků, věrných i v dobách herního úpadku a hrdě nosících červený dres. Nejen v Anglii, ale po celém světě. Kde hraje Liverpool, tam jsou i jeho fanoušci.

A nezáleží na tom, zda právě mužstvo vyhrálo Ligu mistrů, nebo koupilo předraženého Andyho Carrolla. You will never walk alone se zpívá naplno i během předsezónního turné v Austrálii.

Neobvyklý začátek

Letos slaví FC Liverpool 125. výročí založení. Legenda vznikla přesně 15. března 1892. Nebyl by to slavný klub, kdyby i jeho založení nedoprovázel zajímavý příběh.

Věděli jste, že původně hrával na Anfield Everton? Možná by tam hrával dodnes a město by tak nebylo rozděleno na modrou a červenou polovinu. Ale v roce 1891 se liverpoolský obchodník John Houlding rozhodl, že klubu zvýší nájem.

liverpool everton stanley park

S tím Everton nesouhlasil a přestěhoval se do Goodison Parku. Houlding tak měl čisté pole a mohl založit FC Liverpool. Na stadionu sice byl nový klub, neměl však kdo hrávat. Situaci vyřešil John McKenna, který přivedl 13 skotských fotbalistů a klub se za tři roky dostal do nejvyšší anglické ligy.

Když přišel Bill Shankley

Úspěchy začali přicházet poměrně brzy. První titul oslavovali na břehu řeky Mersey již v roce 1901, avšak rozhodující aspekt přišel v sezóně 1959, kdy klub přebral dnes už legendární manažer Bill Shankley.

Liverpool Anfield zájazd

Aby to nevypadalo tak snadno, je třeba připomenout, že Shankley klub přebral v časech, kdy 5 sezón působil v druhé nejvyšší soutěži. Za tři roky byly však The Reds zpět mezi elitou a od roku 1972 začali vládnout Anglii.

Zlatá éra klubu

Kromě domácích trofejí přibývaly i ty evropské. Ve finále poháru UEFA porazili Monchengladbach a stejného soupeře zdolali i ve finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1977. Trofej Liverpool obhájil i v další sezóně, tentokrát byl ve finále lepší než FC Bruggy.

Při zisku nejcennější evropské trofeje ho už vedl někdejší Shankleyho asistent Bob Paisley.

liverpool_european_cup

Co jméno, to pojem

Ikonický klub bude navždy spojen s legendami jako Kenny Dalglish, Ian Rush a slavnými hráči novější generace. Jamie Carragher, Stevie Gerrard, Xabi Alonso, Fernando Torres …

Ale ani v Liverpoolu se nevyhnuly přestupním zklamáním. Člověku někdy až rozum zůstával stát nad přestupovou politikou klubu. Andy Carrol, Charlie Adam, Ryan Babel, Joe Cole, Andrej Voronin, Alberto Aquilani, Antonio Nunez, Abel Xavier, Andrea Dossena, Raul Meireles, Djibril Cisse, Stewart Downing. Ti všichni přišli a zklamali.

Je jasné, že takto chaotické nakupování druhořadého hráčského materiálu nemohlo přinést větší úspěchy.

Klopp heavy metal

Dokonalý kouč pro Liverpool. Energický Němec dal fanouškům po celém světě naději, že po všech těch nezdarech vyjde opět duha. Gegenpressing z Dortmundu přinesl i do Anglie a mužstvo postavil kolem hráčů, kteří mu zapadli do mozaiky. Coutinho, Firmino, Mane, Lallana, Henderson, Can, Origi.

liverpool fans

Proti silným soupeřem patří LFC mezi elitu a pokud se naučí porážet soupeře z nižší části tabulky, bude červený Dortmund strašákem celé Premier League.

Liverpool vstupenky

Účast v Lize mistrů by jim už utéct neměla a Klopp tak bude muset svůj kádr ještě vyztužit. Peníze nejsou pro kluby z Premier League problém.

Navíc vidina nejkrásnější fotbalové soutěže spolu s Jurgenovým chatakterom a jménem klubu budou na nové posily působit jako magnet. Už teď se těším na letní posily, které bude Jurgen ve velkém táhnout i z jemu známého bundesligového rybníka.

audi-cup

První ostrý start by si měl ještě lepší Liverpool připsat na letním Audi Cupu v Mnichově. Tisíce fanoušků klubu se již těší a vy se můžete spolu s nimi. Mnichov bude červený a Liverpool potvrdí svůj návrat mezi světovou fotbalovou smetánku. Už bylo načase!

Kompletní nabídku zájezdů na Audi Cup najdete ZDE.

Bayern Mníchov vstupenky