Liverpool odstartoval sezonu ve velkém stylu. Vystoupá konečně až na anglický trůn?

píše Pavel Pubal

Sedm ligových zápasů, sedm vítězství a navrch ještě zisk Superpoháru UEFA. Fanoušci Liverpoolu si jen těžko mohli představit lepší vstup do nové sezony. Obhájce Ligy mistrů se sice musí de facto od začátku ročníku potýkat s absencí zraněné brankářské jedničky Alissona, ale partě kolem Jürgena Kloppa to zatím – zdá se – vůbec nevadí. Dočkají se Reds poprvé od sezony 1989/90 titulu?

Šestnáct zápasů? Šestnáct vítězství! Zaútočí Reds na rekord Citizens z roku 2017?

Po chudých letech, kdy Liverpool bojoval spíše o samotnou účast v Lize mistrů, zažívá tým z břehu Mersey totální obrození a návrat zašlé slávy. Od října 2015, co mančaft převzal Jürgen Klopp, se fanoušci Reds zase baví fotbalem, sklízejí úspěchy a hlásí návrat mezi absolutní světovou elitu. Začátek letošní sezony to jen potvrzuje. Liverpool má po sedmi ligových zápasech plný počet 21 bodů a může se pyšnit impozantním skóre 18:5. A to už mu do cesty vstoupily i velkokluby jako Chelsea či Arsenal, které se sice nemohou v poslední dekádě řadit k nejužší špičce, ale stále disponují velmi kvalitními hráči. V posledním zápase na hřišti nováčka Sheffieldu United měli fotbalisté Liverpoolu také pořádnou kliku, ale jak se říká – štěstí přeje připraveným. Brankář Adrian vychytal další čisté konto a Liverpoolu na sedmý tříbodový zápas stačila kuriózní branka Wijnalduma ze 70. minuty, jehož na první pohled nepříliš nebezpečnou střelu propustil za svá záda gólman Dean Henderson. Ten hostuje – jen tak pro zajímavost – v Sheffieldu United z Manchesteru United. Pro Liverpool to znamenalo v součtu se závěrem minulé sezony šestnácté vítězství v Premier League za sebou. Pokud Reds uspějí ještě dvakrát, vyrovnají rekord Citizens z roku 2017. Liverpool nyní čekají zápasy doma proti Leicesteru a po reprezentační přestávce na Old Trafford proti Manchesteru United. A nesmíme zapomínat, že jako příjemný bonus a injekci pro začátek sezony získal Liverpool už v polovině srpna také Superpohár UEFA, o který každoročně hrají vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy. Kloppovci si s týmem nového kouče Franka Lamparda Chelsea poradili 3:2 na penalty.

V posledních dvou letech se Reds také probojovali do finále Ligy mistrů – loni ještě ušatý pohár po prohře s Realem Madrid nad hlavu nezvedli, letos už po výhře v anglickém finále nad Spurs ano. Podařilo se jim to poprvé od sezony 2004–05, kdy měli na sladkém triumfu lví podíl také čeští reprezentanti Vladimír Šmicer nebo Milan Baroš. Nový ročník Champions League sice zahájili Reds prohrou 0:2 na hřišti Neapole, ale jen těžko si lze představit, že by obhájce titulu ze skupiny, kterou doplňují ještě rakouský Salzburg a belgický Genk, nakonec nepostoupil.

Reds jsou stoprocentní, Citizens dvakrát ztratili. Oba velikáni ale mají všechno ve svých rukou

Jak loni skončili, tak letos začali. Po sedmi kolech drží stoprocentní Liverpool na svého největšího soupeře z posledních let – Manchester City – pětibodový náskok. Citizens totiž remizovali doma s Tottenhamem a prohráli na hřišti Norwiche. Může to znamenat už na začátku října rozhodující trhák? Možná to zní směšně – minimálně přitaženě za vlasy – ale vzhledem k tomu, jak se oběma týmům v posledních měsících daří a porážejí jeden tým za druhým, rozhodně pětibodový náskok není zanedbatelný. Citizens budou pod větším tlakem a každá další ztráta se slabšími týmy je bude mrzet mnohem více. Zatím navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se Liverpool chystal sundat nohu z plynu. Rozhodnuto ale ještě určitě není a letošní Premier League nabídne mnoho zajímavých bitev a zápletek.

Není třeba chodit daleko. Loni Reds v domácí soutěži vybojovali fantastických 97 bodů, a přesto stále čekají na mistrovský titul. Taková bilance by jindy na zisk trofeje bohatě stačila, ale Liverpool tehdy narazil právě na skvěle hrající Manchester City manažera Pepa Guardioly. Přitom se také dlouho vyhříval na čele a už se zdálo, že oslaví první zisk Premier League od sezony 1989/90. V závěru ročníku se ale přece jen projevila šíře kádru, která hrála v Guardiolův prospěch. Letos Liverpool opět požene dopředu obrovská touha to konečně dokázat a zvednout nad hlavu mistrovský pohár. Zdá se být jen otázkou času, kdy to jeden z nejtradičnějších klubů na světě zase dokáže. Oba týmy ale mají zatím všechno ve svých rukou, protože je ve hře šest bodů ze vzájemných duelů. Reds v podzimní části přivítají svého v posledních letech po sportovní stránce největšího konkurenta doma – s Manchesterem City se utkají 9. listopadu na Anfield a bude to tuhá bitva, která mnohé napoví!

Adrian byl ve správný čas na správném místě

Výměna náhradních brankářů – Adrian za Mignoleta. Vzhledem k tomu, že Alisson je v Liverpoolu neotřesitelnou jedničkou, tahle změna na střídačce Reds před sezonou nelákala velkou pozornost. Mnohaletá stálice v Liverpoolu Simon Mignolet totiž vyhlížela větší zápasové vytížení a zamířila do Clubu Bruggy. Liverpool si tak zadarmo z West Hamu pořídil Španěla Adriana, který možná ani sám netušil, kolik prostoru dostane. Alisson se totiž záhy zranil, z Adriana je rázem jednička a Mignolet si teď možná drbe hlavu. Holt i takový je fotbal a Adrian byl ve správný čas na správném místě.

Současný Liverpool, to je zkrátka skvěle poskládaná mozaika, kterou ani taková rána jako ztráta nejlepšího brankáře loňské Ligy mistrů nevykolejí. V defenzívě Liverpoolu navíc můžeme najít dost možná nejlepšího levého, pravého i středního obránce současné Premier League. Vyvážená záloha zase dodává hře Reds řád a k útočné formaci Salah, Mané, Firmino asi není třeba nic dodávat. Obávaný trojzubec je pravděpodobně nejlepším ofenzivním triem od barcelonských MSN – Messi, Suarez, Neymar, kteří zářili před odchodem Brazilce do Paříže. Klopp má ve svém trojzubci neskutečnou rychlost, fotbalové myšlení i zabijácký instinkt a chladnokrevné zakončení.

Anfield? Zážitek, na který nezapomenete

Legendární tribuna The Kop a You’ll Never Walk Alone. Na světě není snad žádný fanoušek fotbalu, který by nechtěl zažít na vlastní kůži hymnu v podání fanoušků Liverpoolu na bájném stadionu Anfield Road. De facto na každý domácí zápas vyprodané hlediště, kde se permanentní vstupenky dědí z generace na generaci, vítá své miláčky zpěvem dnes už světově proslulé a mnoha desetiletími prověřené písně, která nahání husí kůži všem fanouškům a děsí soupeře…

Ať už dopadne Liverpool jakkoliv, Premier League jistě nabídne famózní podívanou, a třeba návštěva Anfieldu jistě bude stát za to. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!