Liverpool, nebo Manchester City? The Reds budí ze spaní sezona 2013–14

píše Pavel Pubal

 Ještě na konci minulého kalendářního roku se zdálo, že o vítězi letošního ročníku anglické Premier League nebude pochyb. Liverpool FC držel dostatečný náskok, Kloppovi svěřenci válcovali jednoho soupeře za druhým a možná už se pomalu chystali na první oslavy mistrovského titulu od sezony 1989–90.

Naopak Citizens ztráceli půdu pod nohama a zejména díky rozsáhlé marodce a úpadku formy svých opor měli dost problémů sami se sebou. To by ale nebyla nejlepší ligová soutěž na světě, aby si pro své fanoušky nepřichystala ještě jednu pořádnou zápletku.

The Reds se po porážce ve vzájemném utkání začali být o výsledek. A navíc ten Agüero…

 Začalo to možná právě ve vzájemném utkání obou největších rivalů této sezony hned 3. ledna letošního roku. Citizens doma zvítězili 2:1 a uchovali si naději na titul, naopak Liverpool jakoby se začal strachovat o výsledek. Hned o čtyři dny později Kloppovi svěřenci vypadli z FA cupu po porážce ve Wolverhamptonu a v ligové soutěži třikrát pouze remizovali – mimo jiné třeba na West Hamu nebo doma s Leicesterem.

Naopak Citizens jsou od té doby jako polití živou vodou – v FA cupu postoupili dál, v lize kromě jedné porážky na hřišti Newcastelu z konci ledna neztratili ani bod a před pár dny navrch vyhráli Anglický ligový pohár, když ve finále porazili na penalty londýnskou Chelsea. Fantastické výkony v posledních týdnech podává zejména argentinský forvard ve službách Sky Blues Sergio Agüero, který už se dostal do čela tabulky střelců Premier League před druhého Salaha nebo třetího Aubameyanga. Rázem se tak náskok Liverpoolu prakticky rozplynul a momentálně má pouze bod k dobru, takže se začíná prakticky od začátku. Závěr letošní Premier League slibuje parádní drama a právě Agüero může být v posledních deseti kolech klíčovým mužem, který překlopí misky vah na stranu City.

Rozhodne momentální forma! Nebo snad los?

 Pep Guardiola versus Jürgen Klopp. I to je jedno z lákadel závěrečné fáze letošní ligové sezony v Anglii. Slabiny na jednotlivých postech sestavy budete hledat jen těžko – vynikající ofenzívy, kompaktně fungující záložní řady, spolehlivé obrany, které umí vhodně podpořit i útok, a takřka bezchybní gólmani s výbornou rozehrávkou. Mimochodem, obě brankářské jedničky Alisson Becker (Liverpool) a Ederson (Manchester City) patří do kádru brazilského národního týmu a jsou v nominaci na březnový přátelský zápas proti české reprezentaci. Ale zpátky k boji o anglický titul. Souboj na dálku u dvou tak vyrovnaných celků může rozhodnout snad jen momentální forma, kterou měli v posledních týdnech lepší fotbalisté z Manchesteru. Ale Liverpool ukázal v posledním kole, že se nehodlá vzdát předčasně a Watford doma roznesl jasně 5:0.

Reds navíc mají kromě jednobodového náskoku i na první pohled o trošku příznivější los. Z elitní pohárové šestice ligové tabulky, která se odpoutala od zbytku pelotonu, potkají do konce sezony dva týmy – Tottenham i Chelsea na domácím trávníku. City sice také čekají pouze dva zápasy proti TOP týmům, ale kromě domácí bitvy s Tottenhamem je čeká hlavně třaskavé derby o Manchester na hřišti rozjetých United. Oba klíčové duely navíc Citizens čekají na konci dubna v rozmezí čtyř dnů. Pokud tento náročný program přečkají, budou titulu dost možná o něco blíže.

Strašák ze sezony 2013–14

 Nejeden fanoušek The Reds si navíc při posledních zaváháních svého týmu jistě vzpomněl na prokletou sezonu 2013–14. Tým kolem Stevena Gerrarda nebo Luise Suaréze už se tehdy také viděl na vrcholu anglického fotbalu. Tři kola před koncem soutěže měl Liverpool tříbodový náskok a čekaly ho zápasy s Chelsea, Crystal Palace a Newcastelem. Zatímco City dohrávali sezonu na vítězné vlně a čekali na zaváhání soupeře, fotbalistům z města Beatles se rozklepala kolena. Nejprve podlehli londýnské Chelsea 0:2, když se pod klíčový moment podepsal kapitán Gerrard nešťastným podklouznutím, které jej možná budí ze snů dodnes, ale největší zmar přišel o pár dní později na hřišti Crystal Palace.

Liverpool vedl ještě na začátku 79. minuty 3:0 a jen málokdo pochyboval, že na hřišti podceňovaného klubu ztratí body. Domácí ale v posledních minutách dokázali vyrovnat třemi góly na 3:3 a poslali favorita do kolen. City využili zaváhání, dostali se kolo před koncem do čela tabulky a další zvrat v sezoně už nedopustili, takže Liverpoolu nebyla nic platná ani domácí výhra 2:1 s Newcastelem na závěr ročníku. Bude se opakovat historie? Vyfouknou Sky Blues na poslední chvíli Liverpoolu už tolik let vysněný titul?

 Ať už nakonec dopadne letošní Premier League jakkoliv, můžete si být jisti, že pro Vás chystáme i mnoho zajímavých zájezdů za tím nejlepším anglickým fotbalem, a že budete moct i na vlastní oči sledovat, jestli se nakonec budou radovat The Reds, nebo Citizens.