Ligue 1 nabízí nezapomenutelnou atmosféru: fanoušci, kteří by za svůj klub i zemřeli

3 minuty čtení
píše Jakub Vaverka

Nejvyšší ligová soutěž ve Francii se zdaleka netýká jen hvězdami nabitého Paris Saint-Germain. Ve francouzské Ligue 1 najdete atraktivní zápasy, nepřehlédnutelné talenty a jedinečné fanoušky, které například v anglické Premier League neuvidíte.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Dveře mají otevřené všichni

Na francouzských stadionech najdete opravdu širokou škálu fanoušků. Na rozdíl od Premier League, kde se dbá na to, aby na tribunách nebyly světlice nebo shluky ultras, které by mohly způsobit problémy, je to v Ligue 1 jiné.

Francouzskou špičku provázejí emotivní chorály, velké choreografie a nechybí ani pyrotechnika.

Občas se vyskytnou komplikace, ale obecně zápasy Ligue 1 provází opravdu fantastická atmosféra. Je jedno, jestli PSG hostí Lyon nebo Lens hraje ve Štrasburku. Tato ligová soutěž často nabízí vyrovnané zápasy, které se rozhodují až v samotném závěru. Fanoušci často ani nevědí, o co přicházejí, když si nenaladí Ligue 1.

Věrnost jako základní vlastnost

Ve Francii není většího klubu.

Neymar, kterému kdysi fanoušci Paris Saint-Germain dali jasně najevo, že pokud nezmění své chování, z klubu odejde, by k tomu měl co říct. PSG může na první pohled vypadat jako umělý klub, ale opak je pravdou. Fanoušci jsou dlouholetí a věrní, i když je pravda, že po příchodu katarských investorů se fanouškovská základna značně rozrostla.

Výhoda domácího prostředí v Ligue 1 není jen mýtus, je to platný fakt, o čemž se různé evropské kluby často dokázaly přesvědčit v zápasech Ligy mistrů a Evropské ligy. Například v Marseille je fantastická atmosféra, tribuny během zápasů doslova pulzují. Obecně platí, že fanoušci ve Francii zaplňují stadiony ve velkém počtu, a když se jim něco nelíbí, dávají to velmi hlasitě najevo. Časté jsou také protesty, a když Saint-Etienne sestoupilo do druhé ligy, fanoušci dokázali vtrhnout na hřiště.

Pulzující popularita, která roste

Nejpopulárnějším klubem ve Francii je v současnosti Paris Saint-Germain. Není divu, protože hrají v hlavním městě a v jejich týmu jsou jména jako Lionel Messi, Kylian Mbappé, Neymar nebo Sergio Ramos.

AS Monaco je na druhém místě. „Princové“ jsou nejen atraktivním klubem, který rok co rok produkuje řadu talentů, ale také zajímavým turistickým cílem, což přispívá k jejich popularitě.

Třetí místo patří tradičnímu Olympique Marseille, následovanému Olympique Lyon a LOSC Lille. Mezi nejsledovanější kluby v zemi musíme počítat také AS Saint-Étienne (navzdory těžkým časům, které zažívají), OSG Nice, Girondins de Bordeaux, Nantes nebo Rennes.

Z globálního hlediska se mluví hlavně o PSG, Monaku, Marseille a Lyonu. Vzhledem k tomu, že katarští investoři v posledních letech vložili do francouzského fotbalu a celé Ligue 1 obrovské množství peněz, lze říci, že tamní fotbal je na vzestupu a bude pokračovat.

VSTUPENKY A ZÁJAZDY na PSG