Léčba Solskjaerem funguje! Kam až to Rudí ďáblové dotáhnou?

píše Pavel Pubal

Není to tak dávno, co byl Manchester United široké sportovní veřejnosti spíše pro smích. Po skončení éry legendárního Sira Alexe Fergusona, který seděl na trenérské lavičce United bezmála 27 let, se stal klub z rudé části Manchesteru jen nadprůměrným týmem anglické nejvyšší soutěže a marně hledal Fergusonova nástupce.

Vedení dělalo jeden přešlap za druhým a neuspěli David Moyes, Louis van Gaal a nakonec ani José Mourinho. Portugalský stratég v posledních týdnech ztrácel půdu po nohama a veřejně kritizoval i hráče, které si za astronomické částky sám přivedl (Pogba, Fred, Lindelöf). To na pohodě uvnitř týmu nemohlo přidat a „Special One“ se tak stal jen dalším neúspěšným nástupcem Fergusona.

Rudé ďábly pak převzala klubová legenda – Nor s dětskou tváří Ole Gunnar Solskjaer. Zatím léčba miláčkem fanoušků funguje. Během čtyř vánočních kol, kterými Solskjaer zahájil svou výpomoc, neztratili United jako jediní z celé Premier League ani bod. Kam až to vlastně letos mohou dotáhnout? A mají rázem šanci postrašit v osmifinále Champions League hvězdami napěchovaný Paris Saint-Germain?

Pogba a jeho parta si fotbal zase užívají

Často byl označován za nejlepšího fotbalového náhradníka na světě. Možná mu bylo místo na střídačce prostě souzeno. Nyní má být dnes už pětačtyřicetiletý kouč jen dočasný řešením a United po sezoně začnou shánět nového trenéra. Solskjaer přišel pouze na jakési „trenérské hostování“ z norského Molde, ale v posledních týdnech minimálně oprášil zašlou slávu United a dává jejich fanouškům naději na lepší zítřky. Hned od prvního utkání je evidentní totální změna herního stylu, United hrají mnohem ofenzivněji a rychleji do protiútoku, vyhovuje jim útočné rozestavení 4–3–3.

Hráči si pod novým koučem fotbal zase užívají, však také mnozí z nich jen oprášili spolupráci z let minulých, protože Solskjaer začal svou trenérskou dráhu u rezervy United, kde v té době řádily vycházející hvězdičky Paul Pogba, Jesse Lingard a později i Marcus Rashford. Od Solskjaerova nástupu rázem táhne do té doby nesourodý tým hvězd za jeden provaz a jednotlivci nechávají vyniknout své přednosti. Třeba zmíněný Pogba viditelně pookřál, na ofenzivnějším postu má mnohem výraznější vliv na hru celého týmu a navíc je i produktivní. Kvalitu dodal i důrazný a zároveň konstruktivní Brazilec Fred ve středu pole, který při vší úctě chtě nechtě převyšuje své konkurenty Fellainiho nebo Herreru.

United nesmějí usnout na vavřínech! Vyřeší problémy v obraně Škriniar?

Že se zdá být všechno zalité sluncem? Ale kdeže! United stále mají své problémy, které musí vyřešit. Některé nesnáze čekají přes zimu na Solskjaera, protože přestupní okno je otevřeno už od 1. ledna, další možná čekají na dalšího trenéra, který tým převezme od začátku sezony 2019–20. Tedy pokud se něco na „trenérském hostování“ Ole Gunnara z Molde nezmění.

Prioritou pro vedení Manchesteru musí být post stoperů, dost možná i krajních beků. Zejména střed obrany mají United velmi prostupný, byť se to v posledních zápasech zlepšilo, a také na boj o čelní místa v Premier League jednoduše ne dost kvalitní. A to ještě mnohé hrubice Lindelöfa, Smallinga nebo Jonese vyřešil brankář David De Gea, který si drží od začátku sezony i přes klubovou krizi velmi dobrou výkonnost. Spekuluje se, že řešením může být i opěvovaný slovenský talent Milan Škriniar, ale přestupové tahanice se teprve rozbíhají. Na vyřešení této otázky, na níž vedení United určitě usilovně pracuje, si tak budeme muset ještě počkat.

Paris Saint-Germain se musí mít na pozoru, osmifinále na Old Trafford nabírá na atraktivitě

Pokud Ole Gunnar Solskjaer nezpevní během zimního přestupového okna svou defenzívu, budou to mít United proti hvězdnému Paris Saint-Germain v osmifinále Ligy mistrů jen velmi těžké. Souboje Neymara nebo Mbappého s Jonesem či Smallingem? To by možná vstávaly fanouškům United vlasy hrůzou na hlavě.

To ale nic nemění na tom, že po znovuobrození United v posledních týdnech nabírá osmifinálový dvojzápas mezi United a PSG na velké atraktivitě a dramatičnosti. Rozhodně se máme na co těšit a vy můžete být se společností Fotbal Tour u toho! Titul v Premier League letos Rudí ďáblové s takřka stoprocentní určitostí nezískají, Manchester City i Liverpool mají obrovskou kvalitu a dostatečný bodový náskok, ale pokud bude Pogbova družina pokračovat v započaté práci, minimálně TOP4 ji v domácí ligové soutěži nemine. A příští sezona by mohla být ještě zajímavější. Ještě před pár týdny se to zdálo jako utopie, co říkáte?

Ať už to nakonec dopadne jakkoliv, můžete si být jisti, že pro Vás i v novém roce 2019 chystáme tolik zajímavých zájezdů za světovým fotbalem, že budete moct na vlastní oči sledovat, jak United opráší svou zašlou slávu. Vyrazte s námi na Old Trafford!