La Liga je zpět a je znovu plná hvězd!

Píše Jiří Vokřál

Španělská nejvyšší fotbalová liga se zase hlásí o slovo. Soutěž, ze které v posledních letech vzešli vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy, se vrací na scénu už příští měsíc. A fanoušci se mají opět na co těšit. Po ročním výpadku v evropských pohárech nejlepší týmy mohutně posilují a dá se tak očekávat, že bitvu svedou nejen na domácí scéně, ale také na kontinentální. Na co se mohou diváci těšit?

Rekordní posily

 „Není tajemstvím, že bylo mým snem jednou hrát za Real Madrid. Potřeboval jsem zkusit novou výzvu. Chelsea pro mě bude navždy speciální klub, všem mockrát děkuji.“ Tato slova patří zřejmě nejvýraznější posile, která se zatím letos do Španělska přestěhovala. Řeč je samozřejmě o Edenu Hazardovi, hvězdnému křídelníkovi, který v posledních letech oblékal modrý dres londýnské Chelsea. Po vítězství v Evropské lize se rozhodl, že potřebuje novou výzvu. Tou se stal královský klub ze španělského hlavního města. Tým, který v posledních letech pravidelně vítězil v Lize mistrů, zažil sezónu hrůzy. Tři trenéři, žádná trofej a celkový zmar.

„Tohle už se nesmí opakovat,“ zavelel klubový šéf Florentino Pérez a začal utrácet. Kromě Hazarda zamířil do Madridu také Luka Jovič z Frankfurtu, Rodrygo ze Santosu, Eder Militao z Porta a Ferland Mendy, který naposledy hrál v barvách francouzského Lyonu.

Přestupové období nemusí zůstat pouze u těchto hvězdných posil. Média spekulují také o příchodech Paula Pogby z Realu Madrid a Kyliana Mbappého z PSG. U obou fotbalistů mohou při případných přestupech fanoušci očekávat několikamiliardové transakce. Pozadu nezůstal ani městský rival Realu Atlético. Za astronomických 126 miliónů euro přestoupil do týmu Diega Simeoniho Joao Félix, zázračný mladík z Portugalska. „O peníze se příliš nezajímám. Chci hlavně pomoct týmu na hřišti. Jsem šťastný, že tu můžu být,“ prohlásil útočník, který do Madridu přišel z Benfiky Lisabon.

Felixe doplní také Marcos Llorente z Realu Madrid nebo Alváro Morata, který po půlročním hostování zůstává v barvách Atlética nastálo. Z týmu naopak odešli Lucas Hernandéz (Bayern Mnichov), Rodri (Manchester City) nebo Gelson Martins (Monako).

Ani mistr loňského ročníku není bez nových akvizic. Už v průběhu minulé sezóny Barcelona oznámila příchod Frenkieho de Jonga z Ajaxu. Od nizozemského záložníka si v Katalánsku hodně slibují. Nejvíce se nicméně mluví o dvou jménech, která do Barcelony chtějí, ale jejich přestup zatím nebyl dokončen. Antoine Griezmann uvažoval o přesunu před mistrovstvím světa v Rusku, nakonec ale zůstal v Atléticu. Letos ale klubu oznámil, že chce odejít do srdce Katalánska. Neymar z Barcelony odešel, protože nechtěl být ve stínu Lionela Messiho, nyní by se prý nebránil návratu. Útočník pařížského PSG by mohl v letošním přestupovém okně překonat „svůj“ vlastní přestupový rekord. Z Barcy odcházel za 222 miliónu euro, návrat zpět by mohl být ještě dražší. Ani jeden z těchto přestupů ale není jistý. Oba fotbalisté shodně nenastoupili ve svých klubech na začátek letní přípravy a chtějí si přestup do týmu Messiho aspol. takzvaně vytrucovat.

Boj na mezinárodní scéně

Fanoušci mohou očekávat, že nejlepší španělské týmy nebudou bojovat pouze o španělský titul a pohár. Jejich pozornost se zajisté upne také k Lize mistrů. Někteří hráči navíc svedli boje na mezinárodní scéně už před novou sezónou, na jiné zase čekají po uplynutí následujícího ročníku, Messi, Casemiro, Coutinho, Suaréz a další. Několik hráčů z La Ligy soupeřilo v zápasech na Copa América, mistrovství Jižní Ameriky. Únava po nedostatečné regeneraci z minulé sezóny se na výkonech těchto borců může postupně projevit. V polovině června příštího roku navíc začne další kontinentální soutěž, EURO 2020, které bude poprvé v historii hostit několik evropských měst. Fotbalisté, kteří si na něm budou chtít zahrát, budou muset v průběhu sezóny podávat výkony na té nejvyšší úrovni. Další důvod, proč může být La Liga v příštím roce velice zajímavá.

Vyhecované El Clásico

Druhého dubna 2019 to byli tři roky od doby, kdy Real Madrid naposledy porazil Barcelonu v ligovém derby. Na Camp Nou tehdy zvítězil Bílý balet po gólech Benzemy a Ronalda 2:1. Od té doby dvě remízy a čtyři porážky. V minulém ročníku si fanoušci mohli užít ještě dvě El Clásica navíc. V semifinále Copa del Rey se z postupu radovali barcelonští fotbalisté. Po úvodní remíze 1:1 vyhráli odvetu na Santiago Bernabeu 3:0.

V nové sezóně se dva nesmiřitelní rivalové utkají znovu minimálně dvakrát. První zápas odehrají v Katalánsku 27. října, ve španělském hlavním městě změří síly prvního března 2020. Tentokrát už s Hazardem či De Jongem. A dost možná také s Neymarem, Grizemannem nebo Pogbou.