Kvalifikace na Euro nabídne pikantní konfrontace sousedů i český výlet do Londýna

píše Adam Weidenthaler

Již na jaře nás čeká kvalifikace na Euro 2020. Skupiny jsou rozlosovány, pojďme se na ně stručně podívat.

Skupina A je pro nás tou nejzajímavější, neboť se v ní nachází naše reprezentace. Šance na postup jsou mnohými považovány za vysoké, neboť budeme čelit sice nevyzpytatelným, ale hratelným soupeřům – Bulharsku, Černé Hoře a Kosovu. Tahákem kvalifikačních zápasů však bude Anglie. Tým hrající pod vlajkou se svatojiřským křížem je jasným favoritem skupiny, čeká nás tak pravděpodobně urputný boj s již zmiňovaným východoslovanským trojlístkem o druhé postupové místo ve skupině.

Ve skupině B očekávejme zajímavý souboj tří zemí o dvě postupová místa – Portugalska, Ukrajiny a Srbska. Papírově nejsilnější by měla být samozřejmě okolo hvězdného Cristiana Ronalda. Všechny tři týmy navíc mají šanci svůj případný neúspěch “dohnat” v play-off Ligy národů, do které se díky prvním místům ve svých jednotlivých skupinách kvalifikovaly. Pětici doplňuje Litva a Lucembursko, kterým vzhledem ke kvalitě tří favoritů přílišné naděje dávány nejsou.

Německo-Holandsko. Tradiční souboj dvou dalo by se říci hegemonů světového fotbalu ovládne skupinu C. Případný neúspěch by byl v této skupině katastrofou pro oba mančafty (zvláště pak pro Nizozemsko, které chybělo na posledním evropském i světovém šampionátu). Jejich soupeři totiž budou Severní Irsko, Estonsko a Bělorusko, tedy země, kterým se, pomineme-li poslední zázračnou kvalifikaci Severního Irska, v kvalifikacích na EURO dlouhodobě nedaří

V “déčku” najdeme Švýcarsko, Dánsko, trápící se Irsko, Gruzii a nejen fotbalového trpaslíka Gibraltar (který letos senzačně poprvé coby člen FIFA vyhrál zápas, a to proti Lotyšsku). Favority hledejme v prvně zmiňovaných, osmifinalistech posledního MS, kteří by útočnou silou měli zbytek soupeřů převálcovat.

Skupinu E bude pro českého diváka zajímavé sledovat, střetnou se v ní totiž mimo jiné Slováci s Maďary, což by měl být jeden z nejpikantnějších dvoujzápasů v celé kvalifikaci. O postup by však mělo primárně hrát Chorvatsko, objev ruského šampionátu a Wales, kometa posledního Euro ve Francii. Pětici uzavírá Ázerbájdžán, který bude s největší pravděpodobností pouze do počtu.

Předem jisté první místo a sveřepý souboj o to druhé, tak by mohla vypadat skupina F. Hlavním adeptem na vítězství je nadupané Španělsko, které po neúspěchu v Rusku nepřipustí pochybení. O druhý flek se ale pravděpodobně budou rvát hned tři národní týmy – Švédsko s Norskem (opět nám los nadělil zajímavou konfrontaci sousedů) a Rumunsko. První šestičlennou skupinu doplňují Faerské ostrovy a Malta.

Skupina G svede dohromady naše zbylé sousedy z Polska a Rakouska, kteří byli nalosování z prvních dvou výkonnostních košů. Ve skupině dále figuruje Izrael, Slovinsko, Makedonie a Lotyšsko. Zejména v druhé polovině skupiny můžeme očekávat vcelku vyrovnané souboje, jelikož žádný z týmů vyloženě kvalitativně nevyčnívá.

Za to ve skupině H je silných hráčů hned několik, ať už jde o nedávno korunovaného šampiona světové kopané Francie, kata favoritů z Islandu nebo tradičně nevyzpytatelného Turecka. Tato trojice si tak pravděpodobně rozdá postupové karty, postup z nabité skupiny se od Albánie, Moldávie nebo Andorry nečeká.

Předposlední skupina I svede dohromady Belgii, Rusko, Skotsko, Kypr, Kazachstán a trpaslíka ze San Marina. Postup je povinností pro prvně zmiňované, i Rusko by se mělo sítem dostat, pokud mu cestu výrazněji nezkomplikují Skotové, kteří se nekvalifikovali na velký turnaj už od roku 1998. Se zbytkem týmů se příliš nepočítá.

Neúčast na posledním MS budou chtít jistě odčinit Italové, kteří jsou horkými favority skupiny J. Souboj o druhé místo pak bude pravděpodobně mezi Bosnou a Hercegovinou, Finskem a Řeckem. Do počtu tak nejspíš budou Arménie a Lichtenštejnsko.