Kovač už blamáž odskákal. Bude jej dříve následovat Valverde, nebo Emery?

píše  Pavel Pubal

Vzpoura outsiderů! Letošní sezona v elitních ligách zatím nabízí velmi zajímavé a překvapivé bitvy. Mnohde jsou na špici i týmy, od kterých bychom to před sezonou rozhodně nečekali. A často právě porážky s těmito manšafty, které podle papírových předpokladů jen málokdo favorizuje, mohou stát práci manažery a trenéry z elitních klubů. Jako první to odskákal Niko Kovač v Bayernu Mnichov, ale další ho klidně mohou brzy následovat.

 

Gladbach na čele Bundesligy, Granada už přenechala čelo favoritům

V nejlepší klubové soutěži světa, anglické Premier League, má aktuálně vynikající formu Leicester, který už se dokonce vyšplhal na medailové příčky a nedávno na sebe upozornil rekordní demolicí Southamptonu 9:0. Senzační mistr ligy z ročníku 2015–16 se opírá o brankáře Schmeichela, tvůrce hry Maddisona nebo stálici v útoku Vardyho. Problémem zatím není, zdá se, ani defenzíva po odchodu anglického reprezentanta Maguira do Manchesteru United. V Bundeslize prožívá parádní sezonu a vyhřívá se na čele tabulky Borussia Mönchengladbach. Až za Gladbachem je v tabulce druhý Dortmund nebo čtvrtý Bayern. Střelecky táhne lídra soutěže dvojice francouzských útočníků – čtyřgólový Plea nebo pětigólový Thuram, který tým posílil před sezonou z Guingampu. K naší radosti dostává v týmu lídra Bundesligy dost prostoru také talentovaný dvaadvacetiletý slovenský středopolař Laszlo Bénes, který loni hostoval ve druholigovém Kielu.

V horní polovině Bundesligy jsou ale i další družstva, od kterých bychom to nečekali, třeba Freiburg, Wolfsburg nebo Frankfurt, který se až nečekaně dobře vypořádal s odchody ofenzivních hvězd Joviče, Rebiče a Hallera. Ve španělské La Lize se ještě před pár týdny vyhřívala na čele soutěže Granada, až v posledních kolech před sebe pustila tradiční giganty Barcelonu a Real Madrid, byť z jejich výkonů fanoušci také nejsou zrovna u vytržení. O překvapení není nouze ani ve Francii, kde jsou druzí hned za suverénním Paris Saint-Germain podceňovaní fotbalisté Angers. A když už jsme zmínili PSG, tak vedoucí tým soutěže zase nedávno padl na půdě tehdy ještě posledního Dijonu.

Niko Kovač… a kdo dál?

Prvním velkým jménem na lavičce, které odskákalo nepřesvědčivý vstup do sezony, je Niko Kovač. Chorvat, jenž se ale narodil v Německu a u našich západních sousedů také strávil převážnou část své aktivní hráčské kariéry, už posbíral ve svých 48 letech i dost trenérských zkušeností. Začínal u juniorky Salzburgu, následně vedl chorvatskou reprezentaci, Eintracht Frankfurt a od léta 2018 až do minulého týdne také Bayern Mnichov. S bavorským velkoklubem sice po jarním tažení vyhrál německý ligový titul, ale v Lize mistrů vypadl hned v osmifinále s pozdějším vítězem ušatého poháru Liverpoolem. Slabší rozjezd letošní sezony pak vyvolal sílící kritiku, až byla Kovačovi osudná nedávná porážka 1:5 na hřišti jeho bývalého zaměstnavatele Frankfurtu.

Nemusí to však trvat dlouho a volné budou další lukrativní trenérské štace. Prakticky denně se ve španělském tisku propírá jméno Ernesta Valverdeho. Ten je na lavičce Barcelony od roku 2017, jeho tým je aktuálně první v La Lize, ale to je dáno spíše tím, že zatím mezi španělskou elitou trpí všechny velké týmy kolísavou formou. V posledních týdnech kritika na Valverdeho osobu houstne, když jeho tým nejprve padl v lize na půdě Levante 1:3 a nyní pouze remizoval v Lize mistrů doma se Slavií 0:0. Ztratil tak i kouzlu Camp Nou, kde body prakticky nenechává. Už v nejbližších dnech se možná dozvíme, zda se český mistr nezapříčinil o změnu na lavičce Blaugranas.

Unai Emery. Další propírané jméno, tentokrát z londýnského Arsenalu. Loňská premiérová sezona slibovala slušnou budoucnost, Kanonýři se pod jeho vedením dostali až do finále Evropské ligy, ale od začátku aktuálního ročníku se Emeryho tým trápí a nebýt Aubameyangových gólů, byl by na tom ještě hůře. Aktuálně už je Arsenal zase mimo elitní čtveřici zaručující postup do Ligy mistrů, kde letos Kanonýři chybí třetím rokem po sobě. A co je horší, Arsenal v lize nehraje vůbec dominantně a často se nechává zatlačit a přehrát i od celků ze spodních pater Premier League, na což jeho svěřenci nejsou zvyklí. Vytýkán mu je fanoušky často i výběr hráčů – neustálé nasazování ve slabé formě hrajícího Xhaky, kterému dokonce svěřil kapitánskou pásku, nebo naopak opomíjení režiséra Özila.

Na růžích ustláno pak rozhodně nemají ve svých manažerských pozicích ani Carlo Ancelotti v italské Neapoli nebo Ole Gunnar Solskjaer, který měl sice do svého angažmá u United vynikající vstup, ale jak dostal dlouhodobou smlouvu, tým začal zase stagnovat. Aktuálně jsou Rudí ďáblové bodově mnohem blíže sestupovým, než-li pohárovým příčkám.

Počká si Bayern na ten Haga? O návrat k trénování se ucházejí i Mourinho či Wenger

Prakticky okamžitě, jak Bayern Mnichov odvolal z lavičky Kovače, se začalo spekulovat o jeho nástupci. Prezident bavorského velkoklubu Uli Hoeness se netají svými sympatiemi k práci Erika ten Haga. Úspěšný Holanďan začal svou trenérskou dráhu v Go Ahead Eagles, ale v letech 2013–15 pak vedl rezervní tým právě v Bayernu. Tam prorazil, aby se vrátil domů do Utrechtu a aktuálně úspěšně vede Ajax Amsterdam. Volba by tedy byla jasná, spojení Bayern Mnichov – ten Hag zkrátka funguje, ale manažer se rozhodl minimálně do konce sezony zůstat v Amsterdamu. Podobné stanovisko řekl i Thomas Tuchel z PSG. Hoeness tak údajně hledá i dočasné řešení a často se skloňuje jméno sedmdesátiletého veterána Arséne Wengera. Ten je bez práce od konce předminulé sezony, kdy po dlouhých 22 letech přenechal svůj Arsenal již zmíněnému Emerymu. Bayern dočasně vede asistent Hans-Dieter Flick.

V souvislosti s Bayernem se mluví i o José Mourinhovi, jenž dokonce přiznal, že by jej tato práce lákala a prý se i začal učit němčinu. Zdá se však, že bavorský klub na něho nakonec neukáže. Special One pošilhává také po angažmá v Arsenalu, což by bylo velmi pikantní, protože se právě do Kanonýrů převážně za Wengerových dob často navážel. Údajně už se sešel se sportovním ředitelem Gunners Raulem Sanllehim, tak uvidíme, kde nakonec kontroverzní Portugalec zakotví. Trenérů na čekačce, na které mohou věhlasné kluby ukázat, je však pochopitelně mnohem více. Volný je aktuálně třeba Ital Massimiliano Allegri, dokonce tři roky už žádný klub nevede od konce u PSG Laurent Blanc a po vyhazovu z Realu si zatím uplatnění nenašli shodně ani Julen Lopetegui, ani Santiago Solari.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!