Koronavirus zatím odložil pouze jeden zápas Premier League. Kdo se probojuje do Ligy mistrů?

píše Pavel Pubal

Bezpečnostní rada rozhodla! Sportovní svět vstřebává opatření a následná omezení jako reakci na šíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2. Postupně se tak přerušují fotbalové soutěže po celém kontinentu, hrát se nebude třeba v Itálii (která je kompletně v karanténě) nebo ve Francii, jinde se zápasy odehrají bez diváků za zavřenými dveřmi. Pouze minimální opatření naopak zatím přinesla anglická Premier League, kde byl odložen ligový zápas Arsenalu s Manchesterem City. Důvodem je, že někteří zaměstnanci Arsenalu přišli během utkání Evropské ligy do styku s infikovaným majitelem Olympiakosu Pireus a musí dodržet karanténu. O víkendu už by měl ale i Arsenal opět hrát. Naše cestovní kancelář pochopitelně monitoruje situaci, nicméně nadále chystá zájezdy na nejlepší ligovou soutěž světa. Vždyť na Ostrovech právě vrcholí zejména boj o vstupenky do Ligy mistrů pro příští rok. Není třeba propadat panice!

 

Liverpool přišel o neporazitelnost. Budou hrát Citizens Ligu mistrů i příští sezonu?

O titulu už je v anglické nejvyšší soutěži s největší pravděpodobností rozhodnuto. Liverpool může o cenný triumf připravit snad jen předčasné ukončení sezony právě z důvodu koronaviru. Vždyť partě kolem trenéra Jürgena Kloppa chybějí k zisku mistrovské trofeje už jen dvě výhry, přitom se bude hrát ještě dva měsíce. Přece jen ale Liverpool neopanuje anglickou ligu bez jediné porážky. Až v osmadvacátém utkání našel přemožitele nečekaně na půdě Watfordu (0:3). Tento výsadní primát a historický rekord tak zůstane neporazitelnému týmu Arsenalu z roku 2003–04. To je snad jediné, co může Reds trápit. Jinak mají všechno ve svých rukou.

Watford 3:0 Liverpool

Naopak velký boj se rýsuje o místa zaručující účast v Champions League pro příští rok. A to se ještě neví, jak dopadne situace kolem momentálně druhého Manchesteru City, který se snaží o zrušení postihu týkajícího se právě účasti v Lize mistrů kvůli porušení finančního fair-play. Pokud by Sky Blues skutečně měli zákaz startu v milionářské soutěži, postupoval by do ní patrně i pátý tým Premier League. Minimálně na pátou příčku přitom myslí i týmy ze severu Londýna Tottenham a Arsenal, které ale zatím jen uzavírají první desítku. Tottenham, zdá se, neprobudil z letargie ani José Mourinho. To na Emirates stadium svítí alespoň malinký plamínek na konci tunelu. Nový kouč Mikel Arteta se snaží zlepšit herní obraz týmu, ale změna nepřijde ze dne na den. Přesto už fanoušci vidí pozitiva. Jsou jimi třeba výkony mladíků. Osmnáctiletý rychlík z Brazílie Gabriel Martinelli už dokázal, že zvládne pláchnout kdejaké obraně. Stejně „starý“ Bukayo Saka byl zase trochu z nouze při zranění defenzivních kolegů přesunut na levý kraj obrany, ale zatím se mu na novém postu náramně daří a své spoluhráče zásobuje parádními gólovými centry.

Bruno Fernandes – portugalská trefa do černého!

Zlepšení se minimálně v posledních týdnech dočkal i Manchester United. Rudí ďáblové sice zase koukají z velké dálky na záda tradičnímu rivalovi z Liverpoolu, ale těšit fanoušky mohou minimálně cenné skalpy Citizens v derby o Manchester. Pepu Guardiolovi se zatím nikdy nestalo, že by ho třikrát v jedné sezóně porazil tentýž trenér. Až teď se takový našel a je jím možná trochu nečekaně právě lodivod United – Ole Gunnar Solskjaer. Pokud ale někdo skutečně stojí za zlepšením Rudých ďáblů, je to zimní posila ze Sportingu Lisabon Bruno Fernandes. Pětadvacetiletý Portugalec zapadl do hry United „na první dobrou“ a okamžitě se stal klíčovým hráčem a miláčkem fanouškům. Volí originální řešení a dává hře překvapivou myšlenku. Tohle zkrátka byla trefa do černého. Fernandes může být v boji o Champions League pomyslným jazýčkem na misce vah.

Na správné cestě se po posledních výsledcích zdá být i londýnská Chelsea. Lampardův tým předvedl perfektní výkon třeba v nedávném osmifinále FA Cupu, když vyřadil Liverpool v poměru 2:0. Velmi dobré výkony ale Blues podávají také v domácí lize a doufají, že Stamford Bridge bude v příští sezoně hostit nejen zápasy Ligy mistrů.

Stamford Bridge

Koronavirus připravil diváky o slavné derby Dortmundu se Schalke. Jak je to v jiných sportech?

Na závěr se ale ještě jednou vraťme zpátky ke koronaviru, který momentálně hýbe nejen celým sportovním světem. Bez fanoušků na tribunách bude pokračovat třeba Bundesliga, kde tak diváci na stadionu neuvidí ani ostře sledované Revierderby mezi Dortmundem a Schalke, španělská La Liga nebo tuzemská Fortuna liga, kterou čeká i šlágr Sparty s Plzní. Diváci neuvidí z tribuny ani několik zápasů Ligy mistrů, ve které se zatím rozhoduje o osudu jednotlivých duelů podle situace v daných zemích. Už nyní je jasné, že příští středu bude hostit odvetu velmi očekávané bitvy Barcelony s Neapolí prázdný Camp Nou. V ohrožení je také fotbalové Mistrovství Evropy, které se má odehrát dokonce ve dvanácti zemích. Několik evropských fotbalových federací již požádalo UEFU o přeložení šampionátu na příští rok.

EL: Inter Milán vs. Ludogorec

Problém se pochopitelně dotýká i dalších sportovních akcí. Třeba v hokejových soutěžích momentálně vrcholily základní části a mělo se jít do play off. Šéfové mezinárodní soutěže EBEL nebo německé DEL už se dokonce rozhodli, že sezony předčasně ukončí a titul tak nebude udělen nikomu. V české extralize bylo zatím rozehráno předkolo play off bez přítomnosti diváků, o dalším postupu pak rozhodne hokejový svaz. Reálně hrozí i zrušení nebo přesunutí hokejového mistrovství světa ze Švýcarska. Asi není třeba dodávat, že podobné šachy ale ve všech sportovních odvětvích přináší obrovské finanční ztráty a třeba případné dohrávání soutěží bez přítomnosti diváků bude pro kluby ekonomicky velmi náročné. Nezbývá než doufat, že se sportovní svět během následujících týdnů zase vrátí do normálu, fotbal se hraje přece pro diváky!

Pokud se chcete připravit s předstihem na další sezónu, tak si u nás můžete zakoupit dárkovou poukázku za AKČNÍ CENU!