Konec jedné éry, Messi jde definitivně do Paris St. Germain!

6 minut čtení

Sága kolem budoucnosti jednoho z nejlepších fotbalistů naší generace a možná i celé fotbalové historie se zdá být u konce. Uznávaný italský novinář Fabrizio Romano oznámil, že Lionel Messi po emotivním loučení s Barcelonou definitivně míří do Paříže.

Soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

ROZLUČKA V ZÁPLAVĚ SLZ

Éra po Messim v Barceloně začíná. Přestože prezident katalánského klubu Joan Laporta v nedávné volbě o čelo FCB avizoval, že fenomenálního Argentince udrží za každou cenu, nakonec se ukázaly být finanční problémy Katalánců ještě větší, než si dokázal sám představit. Obě strany měly zájem pokračovat ve spolupráci, ale Barcelona svádí šokující rozchod na přísná pravidla španělské ligy, která po členech žádá, aby mzdy hráčů odpovídaly maximálně 70 procentům klubových příjmů.

„Jsem smutný, ale udělali jsme vše pro to, aby Leo zůstal a byl připraven zůstat v Barceloně, bylo to dohodnuté. Nyní začíná nová éra bez Lionela Messiho, budeme Leovi vděční,“ nechal se Laporta slyšet na úvod emotivního loučení, kdy nezůstalo oko suché.

JE KORONAVIROVÁ KRIZE JEN ZÁSTĚRKOU?

Nový management, jenž převzal Barcelonu v březnu, tvrdí, že bývalé vedení používá koronakrizi jako zástěrku pro špatné hospodaření. Klub totiž na základě nedávného auditu tíží už delší dobu dluh přesahující miliardu eur. Ani obětování Messiho navíc podle agentury Bloomberg rozhodně nevyřeší ekonomické problémy Barcelony.

Messi je po irském zápasníkovi Conoru McGregorovi druhým nejlépe placeným sportovcem na světě. Za uplynulou sezonu si podle časopisu Forbes přišel na 130 milionů eur, zhruba 3,3 miliardy korun. I za předpokladu, že by šel se svými nároky o polovinu dolů, výdaje Barcelony za platy fotbalistů by stále činily 110 procent jejích současných příjmů. Uzavřené stadiony v době pandemie připravily katalánský klub zhruba o 130 milionů eur. Za poslední odehraný ročník 2020–21 tak jeho účetnictví pravděpodobně skončí ve ztrátě 487 milionů eur (téměř 12,4 miliardy korun).

EL CLÁSICO PŘIŠLO O SVÉHO DRUHÉHO KRÁLE

Vzpomínáte si, jak probíhala poslední sezona La Ligy bez Lionela Messiho? Asi jen málokdo. Tak třeba Diego Simenone tehdy hrál za Atlético Madrid, Luis Enrique za Barcelonu, Sergio Ramos za Sevillu a ligový titul vyhrála Valencia. Psala se sezona 2003–04.

Od té doby jsme mohli na španělské půdě rok co rok obdivovat Messiho kouzla a sledovat fascinující El Clásico mezi Cristianem Ronaldem a právě Lionelem Messim. Bitvy dvou legend, ke kterým vzhlížel celý fotbalový svět. Teď už La Ligu opouští po Ronaldovi i druhý král světového fotbalu. Nejslavnější zápas španělského fotbalu už nikdy nebude jako dřív. Odchodem historicky nejlepšího střelce Barcelony se také kompletně rozloučila s katalánským klubem jedna z nejlepších útočných trojic fotbalové historie Messi – Suaréz – Neymar. Alespoň s Neymarem se nyní Leo potká na své další štaci.

Z NEPŘÁTEL SPOLUHRÁČEM

V Paříži se může Messi těšit také na jedno velmi pikantní shledání. V El Clásicu se nenáviděli, Sergio Ramos jako kapitán Realu měl jediný úkol – zastavit Messiho za každou cenu. Teď se postaví na jednu stranu barikády. Společně budou mít velký úkol konečně dotáhnout megalománský projekt prezidenta klubu Nasser Al-Khelaifiho na vrchol evropského fotbalu. Miliardový klub se rázem zařadil mezi největší lákadla.

HVĚZDAMI NAPĚCHOVANÍ PSG A NOVÁ ÉRA BARCELONY

Jen málokterý tým bude ve fotbalové Evropě poutat v nadcházející sezoně takovou pozornost, jako Paris St. Germain. V bráně Gianluigi Donnarumma, na postu stopera Sergio Ramos, v útoku Neymar s Lionelem Messim. A to ještě pořád zůstává v Paříži také Kylian Mbappé, byť je možné, že zamíří do vytouženého Realu Madrid.

Zázračnému francouzskému „dítěti“ za rok končí smlouva, takže pokud na něm chtějí Pařížané něco vydělat, musí jej prodat letos v létě. Sám Mbappé už údajně v PSG oznámil, že stávající smlouvu neprodlouží. Ať to dopadne jakkoliv, zápasy Paris St. Germain budou v nadcházející sezoně nesmírně zajímavé. Vyrazte s námi třeba na pikantní bitvu francouzských velikánů mezi PSG a Lyonem!

Také Barcelonu čeká střídání stráží na Camp Nou. Odešel božský Leo, naopak přišli do ofenzívy Sergio Agüero nebo Memphis Depay. Z marodky se snad vrací Ansu Fati. Poleťte se s námi podívat, jak to Barcelona na začátku nové éry po Messim zvládne – chystáme do posledního detailu vychytané letecké zájezdy na Granadu či Getafe. Nabízíme pro vás i exkluzivní a originální dárkové poukazy.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu