Kohouti brzy změní bidlo

Tottenham Hotspurs dostal zelenou na výstavbu nového 61 tisícového stadionu, který by měl být po dokončení v roce 2018 největším klubovým stadionem v Londýně. V současnosti se může tímto primátem pochlubit Emirates Stadium, na kterém hrává své domácí zápasy Arsenal Londýn (60 432 sedadel). Minimální navýšení kapacity nad rámec stadionu Arsenalu přitom není náhodné. Šéf Kohoutů Daniel Levy údajně požadoval od architekta celkovou kapacitu sedadel 60 433, tedy o jedno sedadlo více než mají Kanonýři. Nakonec se dohodli na kulatých 61 000.

Tottenham novy stadion 1
Vizualizace nového stadionu Tottenhamu

Nový stadion Kohoutů by měl vyrůst v těsné blízkosti současného White Hart Lane. Budoucí sezóna by tak měla být pro mužstvo kolem Harryho Kanea na dosluhující stadionu poslední. Od sezony 2017/2018 by totiž stavební práce neumožnily dále používat současný fotbalový stánek. Spurs si tak před stahováním půjčí“ na jeden rok zatím nespecifikovaný londýnský stadion.

tottenham novy stadion 2

Tottenham se ještě před rozhodnutím o výstavbě pokoušel získat právo hrát domácí zápasů na Olympijském stadionu v Londýně. Stánek vybudován pro účely letních her v roce 2012 by stačilo upravit pro potřeby fotbalových zápasů. Od sezony 2016/2017 na něm ale bude hrávat West Ham United. Podobně nabyl svůj nový stadion i Manchester City. 35tisícová aréna na Main Road byla nahrazena novým atletickým stadionem, postaveným pro Hry Commonwealthu v roce 2002. Stačilo proinvestovat 42 milionů liber výměnu atletického oválu za trávu a dostavění tribun. Výsledek nová 48 tisícová aréna v pronájmu od města, která se po příchodu šejků změnil na vlastní Etihad Stadium. V případě Tottenhamu nakonec dostala přednost výstavba vlastního stadionu.

Main Road 1
Stadion pro Hry Commonwealthu (2002)
Etihad 1
Současný Etihad Stadium
Celkové náklady za objekt by měly dosáhnout 400 milionů liber. Výstavba zmíněného stadionu pro Hry Commonwealthu stála tehdejších 112 milionů liber. Spolu s nutnou investicí do přestavby a započtením inflace, by si dnes Citizens postavili stejný objekt za 234 milionů liber. Více než dvojnásobek této částky by dnes stála výstavba Emirates Stadium. 390 milionů liber z roku 2004, by dnes mělo hodnotu 535 milionů liber. Tolik by neměla stát ani přestavba stadionu Chelsea. Stánek s kapacitou 60 tisíc sedadel by neměl přesáhnout investici ve výši 500 milionů liber.

Chelsea novy stadion 1
Plánovaný stadion Chelsea