Když se slavným nedaří…aneb co stojí za úpadkem AC Milán, United a spol.?

píše Pavel Pubal

Jen se slzou v oku vzpomínají na úspěchy z let minulých. Fanoušci Manchesteru United, AC Milán nebo třeba Arsenalu vzpomínají na doby, kdy jejich kluby dominovaly svým ligám. Teď se potácí nad propastí a zažívají krušné časy. Proč?

Opráší Rossoneri zašlou slávu?

Zatímco městský rival Inter po letech úpadku posiluje a pod vedením trenéra Conteho hodlá ztížit Juventusu boj o další mistrovský titul, tak AC řeší opačné problémy. Rossoneri čekají na titul v Serii A od sezony 2010–11, kdy v jejich barvách zářilo ofenzivní trio Zlatan Ibrahimovič, Alexandre Pato a Robinho. Pak bylo AC Milán ještě o rok později druhé a o další rok později třetí, ale od té doby už úplně vyklidilo pozice z čelních pater italské nejvyšší soutěže. Také začátek aktuální sezony je pro červeno-černé doslova tragický a pohybují se jen těsně nad příčkami sestupu. Přes 80 let se nestalo, že by prohráli čtyři z úvodních šesti ligových klání. Až letos. Není tedy divu, že se pod manažerem Marco Giampaolem už hodně kýve trenérská židle, přestože teprve v létě nahradil klubovou ikonu Gennara Gattusa. Osmnáctinásobným mistrům Itálie bylo v minulosti často vytýkáno, že nakupují zejména hráče za zenitem, kteří už mají svůj vrchol za sebou a do Milána se chodí takříkajíc „vyprdět“. V poslední době už vedení klubu změnilo svou strategii a v aktuálním kádru nenajdeme příliš třicátníků, ale bude to ještě nějakou bodu trvat, než AC Milán opráší svou zašlou slávu a naváže na doby Maldiniho, Pirla, Ševčenka nebo později Ibrahimoviče, kdy byli Rossoneri považováni za jeden z nejlepších klubů starého kontinentu.

Podobné trable řeší také AS Řím. Ano, netrápí se tak výrazně jako AC Milán, ale ani s výsledky AS nejsou jejich horkokrevní a nároční fanoušci spokojeni. S bohatým investorem v zádech by chtěli konečně sesadit z trůnu současného vládce italské kopané Juventus, ale budou to velmi složité. Jistě bude zajímavé sledovat, jak se oběma italským velikánům historie bude dařit nadále. Chcete být u toho s námi? Tak neváhejte, protože kromě fotbalu nabízí krásná města Milán a Řím také mnoho kulturních příležitostí, jak si užít společný čas před zápasy i po nich.

Konec Fergusona? Počátek doby temna

Úpadek Manchesteru United, historicky nejúspěšnějšího anglického týmu, začal s koncem éry Sira Alexe Fergusona. Skotský manažer působil u United celých 27 let a dostal je na vrchol. Rudí ďáblové byli pod jeho vedením jedním z největších a nejvíce podporovaných klubů v Anglii, který v devadesátých letech naprosto dominoval anglické lize způsobem, jaký naposledy předvedl snad Liverpool v sedmdesátých a osmdesátých letech. Vrcholem byla sezona 1998–99, ve které získal klub treble, když vyhrál Premier League, anglický pohár i Ligu mistrů, čímž se definitivně zařadil mezi legendární světové týmy. Poslední titul ale vybojoval v sezoně 2012–13. Po konci Fergusona právě v roce 2013 začala u Rudých ďáblů doba temna, která trvá dodnes. Výsledky ani herní projev nezvedl žádný z renomovaných trenérů a už se zdá, že dalším z neúspěšných nástupců Sira bude Ole-Gunnar Solskjaer. Ten loni nahradil během jara Joseho Mourinha a fanoušci byli z jeho nástupu do funkce nadšení. Závěr sezony už ale Solskjaerovu týmu zase nevyšel a v novém ročníku se Manchester pohybuje ve středu Premier League. United neustále posilují, pumpují do kádru nemalé prostředky, ale ani renomovaní a velice nákladní fotbalisté jako Pogba, Lukaku, který už dokonce ani v kádru není, nebo Maguire zatím zašlou slávu na Old Trafford neoprášili.

The Invincibles už jsou dávno pryč

Na rozdíl od Manchesteru United začaly problémy Arsenalu už za doby další trenérské legendy Arsene Wengera. Charismatický Francouz, jmenovaný do funkce v roce 1996, který skončil až před začátkem minulé sezony (nejdéle sloužící manažer v historii klubu), navíc neměl oproti Rudým ďáblům tak velké finanční možnosti. Wenger se ztotožnil se šetřením klubu při výstavbě supermoderního Emirates Stadium, takže prodával své největší opory (Fabregas, Nasri, Van Persie, Sagna, Song a další) a místo nich kupoval mladší a o poznání méně kvalitnější hráče. Tam začal úpadek klubu. Také díky tomu Kanonýři vyhráli titul naposledy v sezoně 2003–04. Tehdy ještě The Invincibles na stařičkém Highbury vytvořili rekord v sérii 49 ligových zápasů bez porážky. Toto období trvalo od května 2003 do října 2004. Projít ročník bez jediného přemožitele se do sezony 2003–04 povedlo zatím jen týmu Preston North End FC v roce 1880. Současný Arsenal, druhým rokem pod úspěšným španělským trenérem Unaiem Emerym, hraje už třetí sezonou pouze Evropskou ligu. Také letos bude pravděpodobně bojovat o tolik „populární“ čtvrté místo zaručující účast v Lize mistrů. Pomoci k tomu má zejména vynikající ofenzíva, které vévodí ve skvělé střelecké formě hrající Pierre-Emerick Aubameyang nebo nyní zraněný Francouz Lacazette. Naopak zatím trochu za očekáváním je rekordní předsezonní posila Nicolas Pepe, která si teprve zvyká na ostrovní fotbal. Ofenzivní trojzubec, tedy pokud naplní svůj potenciál, ale může nabídnou parádní podívanou.

Nahradí klub z Monackého knížectví Falcaa?

Historie AS Monaco, to je buď peklo, nebo ráj. Jako na houpačce. Klub z Monackého knížectví je osminásobným mistrem Francie a finalistou Ligy mistrů z roku 2004. Tehdy za AS nastupovaly hvězdy jako Fernando Morientes, Ludovic Giuly, Jeromme Rothen a Dado Pršo. Trvalo to ale jen pár let a AS putovalo na dvě sezony dokonce do druhé nejvyšší francouzské soutěže. V roce 2013 se monacký klub vrátil a nový majitel Dmitrij Ryboloblev hned investoval 140 milionů liber do nákupu posil. Do AS přišli Radamel Falcao, James Rodriguez, Joao Moutinho, Eric Abidal a Ricardo Carvalho. Měl to být návrat mezi evropskou elitu. V sezoně 2016–17 také Monaco skutečně vyhrálo francouzskou ligu (dosud naposledy) a dokonce se probojovalo do semifinále Ligy mistrů, kde vypadlo s Juventusem Turín. Kdo by v tu chvíli tušil, že za dva roky bude tým zase bojovat jen o holé přežití v soutěži. V posledních kolech nakonec na jaře svými góly zachránil tým mezi elitou Radamel Falcao, ale dnes už hájí třiatřicetiletý kolumbijský snajpr barvy Galatasaraye Istanbul a problémy AS trvají dál. Mančaft se zatím jen těžko sbírá z ročníku, ve kterém skončil těsně nad propastí. A zase to nevypadá dobře. Monačtí jsou ve druhé polovině tabulky a tým doposud ze dna nedokázal zvednout ani hvězdný středopolař Cesc Fabregas.

Chcete být u toho, jak budou dříve slavné velkokluby bojovat o přízeň svých netrpělivých fanoušků? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!