Kdy bude pokračovat fotbal? Toto jsou možné scénáře

Fanoušci se už nemůžou dočkat pokračování fotbalu v nejlepších ligách. Anglie, Španělsko, Itálie a Německo. Čtyři špičkové soutěže se kvůli koronaviru pozastavily. Dokončí se ještě v aktuálním ročníku?

Premier League

Předpokládaný termín pokračování: 8., 12., nebo 13. června (bez diváků)

Kompetentní zástupci ligy se shodli, že probíhající sezónu chtějí dokončit. Všechno musí být v souladu s bezpečnostními a zdravotnickými předpisy. Pokud by se zápasy uskutečnily, je možné, že se odehrají bez diváků a na neutrálních stadionech, informuje Bleacher Report i Talk Sport.

Vedení Premier League předpokládá, že podle takového scénáře by se sezóna dohrála do konce července.

„Anglickou ligu bychom rádi spustili co nejdřív, to bude možné, abychom podpořili fotbalovou komunitu,“ řekl pro Talk Sport Oliver Dowden, člen britské vlády.

Jak informuje BBC, v Anglii se zvažuje i možnost zkrácení zápasů. Poločas by tedy trval méně jako 45 minut. „Nevíme, jaká bude budoucnost, ale známe návrhy,“ pravil Gordon Taylor, šéf Asociace profesionálních hráčů.

V Premier League se doposud odehrálo 29 ligových kol. Jasným lídrem je Liverpool, který je s 23bodovým náskokem první, matematicky by ho však ještě mohl z trůnu sesadit Manchester City.

Týmy, kterým hrozí sestup, mají mezi sebou minimální bodové rozdíly. Zejména West Ham, Watford a Bournemouth mají shodně 27 bodů a soupeří o dvě nesestupové příčky.

Zisk ligového primátu ani sestup do nižší soutěže v předčasně ukončeném ročníku nemá oporu v pravidlech Premier League. Není jasné, co by následovalo, pokud by se sezóna nedohrála.

Jisté by byly jen obrovské finanční ztráty. Podle ESPN by v případě zrušení sezóny kluby Premier League přišly o víc než miliardu eur.

Premier League
FOTO: football365.com

La Liga

Předpokládaný termín pokračování: polovina června, nejpozději však 28. (bez diváků až do ledna 2021)

I španělská liga by se měla dokončit. „Je důležité, aby se aktuální sezóna dohrála. Fotbal ve Španělsku zaměstnává 180 tisíc lidí. Pokud se nějaký klub rozhodne nehrát navzdory pokračování, budou ho čekat sankce,“ vysvětlil situaci pro AS šéf La Ligy Javier Tebas.

Podle informací ESPN uvidí fanoušci fotbal přímo na stadionu až v lednu 2021. Pokud se probíhající ročník rozběhne v červnu, dokončit by se měl nejpozději v srpnu, šéf La Ligy si přeje skončení do 31. července.

Na čele španělské ligy je Barcelona, která má 58 bodů. V těsném závěsu je Real Madrid. V případě pokračování bude velmi napínavý i souboj o setrvání v nejvyšší soutěži. Hodně klubů dělí od sestupového pásma jen několik bodů.

Pokud se sezóna nedokončí, pro kluby to bude znamenat ztrátu ve výši miliardy eur. V případě dohrání bez diváků víc než 300 miliónů eur.

Camp Nou velké
FOTO: fcbarcelona.com

Serie A

Předpokládaný termín pokračování: polovina června (bez diváků)

Všech 20 klubů v Serii A se shodlo na tom, že chtějí aktuální sezónu dohrát. Všechno se však odvíjí od povolení italské vlády.

„Pokud bychom nechtěli hrát fotbal, bylo by to proti přírodě. Rádi bychom to dokončili, samozřejmě s respektem ke zdravotnickým nařízením a protokolům,“ sdělil Paolo Dal Pino, prezident Serie A.

Italský premiér Giuseppe Conte připustil pokračování v rozběhnutém ročníku. „Zbožňujeme sport a nechceme, aby naše hvězdy onemocněly.“ Podle jeho slov ministr sportu Vincenzo Spadafora intenzivně pracuje s experty, vědci i sportovními zástupci na spuštění ligy.

V Itálii se též spekuluje o možnosti zápasů na neutrální půdě. Střetnutí nejvyšší italské soutěže by se uskutečnila v části země, která není koronavirem tolik postižena. Řídící orgány by se tak chtěly vyhnout případnému rozšíření nákazy.

Vypadá to tak, že na Apeninském poloostrově sezóna opět začne nejpozději v polovině června, skončit musí nejpozději 2. srpna.

Po 26 kolech je na čele Serie A Juventus, který má jen o bod víc než římské Lazio. V případě dohrání aktuálního ročníku bude napínavý i souboj o setrvání v soutěži. Rozdíly mezi posledními týmy jsou minimální (kromě Brescie a Spalu).

Uverejnil používateľ Juventus Nedeľa 8. marca 2020

 

Bundesliga

Předpokládaný termín pokračování: 15. května (bez diváků)

Německá fotbalová liga začne nejdřív. Vládní představitelé by měli brzy definitivně potvrdit, že Bundesliga bude pokračovat už 15. května – s prázdnými stadiony. Informuje o tom agentura Reuters.

Dokončení sezóny v Bundeslize je prioritou německého fotbalu. „Pokud by se ročník nepodařilo dohrát, byla by to vedle koronaviru další katastrofa,“ nechal se slyšet Christian Seifert, prezident soutěže.

Podle Sky Germany bude moct být na stadionu dohromady jen 300 lidí, kteří budou zabezpečovat celý zápas. Hráče budou testovat jednou za týden, liga spolupracuje s pěti laboratořemi.

Šéf Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke v tom má jasno. Brzké spuštění bere jako dobrou příležitost pro ligu. „Pokud se nám podaří hrát jako prvním, bude to mít obrovský vliv na celý svět, protože to budou všichni sledovat,“ řekl pro Transfermarkt.

Němci by chtěli celou sezónu odehrát do konce června.

Bundesliga má za sebou 25 kol, ve kterých dominovaly B. Mnichov, Borussia Dortmund, Lipsko a Borussia Mönchengladbach.

Uverejnil používateľ Borussia Dortmund Sobota 25. apríla 2020

 

Nevzdáme se. Z lásky ke sportu a cestování to spolu zvládneme


FOTO: fcbarcelona.com