Kdo je Zlatan Ibrahimovič: Nejšílenější superhvězda na planetě

První červenec byl dnem, kdy Zlatan Ibrahimovič prozradil, že se upíše Manchesteru United. Bylo to o 24 hodin dříve, než to oznámil samotný klub a už jen tento samotný fakt hovoří o tom, že tentokrát do klubu nepřišel bežný smrtelník. Hned po podpise smlouvy překonal dva rekordy, a sice silový rekord na zdravotní prohlídce a počet lajků u jedné fotky na oficialním facebooku klubu. Zlatan Ibrahimovič je odjakživa pro spoustu lidí synonymem pro aroganci, přehnané sebevědomí, ale zároveň i pro neoddiskutovatelné kvality a nadání předvést na hřišti věci, které dokáže jen on sám.

V jednom anglickém deníku byl po vstřelení čtyřech gólů proti Anglii vydán článek o Zlatanovi s nadpisem:
„Nejšílenější superhvězda na planetě: Myslíte si, že angličtí hráči jsou zazobaní egomaniaci? V porovnání s Tarzanem, který je právě ponížil tím nejvelkolepějším gólem, jsou to slušnáčci z chlapeckého sboru.“

Komplikované dětství
Není divu, že Zlatan je, jaký je. Důvodem je jeho katastrofální dětství. Narodil se v Malmö, na jižním pobřeží Švédska, v části Rosengard, která je Mekkou imigrantů a tvrdě pracující dělnické třídy. Jeho rodiče přišli do Švédska v roce 1970 s vidinou lepšího života.

Rozvedli se však, když Zlatanovi byly pouhé dva roky. Jeho otec byl domovník a matka uklízečka, která musela pracovat 14 hodin denně, aby se postarala o Zlatana, jeho starší sestru a další nevlastní potomky. Zlatanova máma Jurka vládla železnou rukou, bila ho dřevěnou lžící a jednou ho udeřila tolik, že ji o něho zlomila a malý Zlatan musel jít koupit (anebo ukradnout) novou.

Ze Zlatana se stal delikvent, házel cihly na auta, kradl v obchodech, kradl kola. Jednou dokonce ukradl kolo pošťákovi i s celou poštou. Na začátku svojí fotbalové kariéry okrádal i vlastního trenéra a spoluhráče. Jeho rodina byla velmi rychle sledována sociálkou a děti se musely rozdělit. Zlatan byl poslán ke svému otci alkoholikovi.

Zlatan s otcem
Sefik, Zlatanův otec, utrácel všechny peníze za alkohol a zásadně neměl v ledničce žádné jídlo. To se mimochodem stalo důvodem pro to, aby měl dnes Zlatan ledničku vždy plnou. Navzdory všem přečinům byl Zlatan šikovný, vynikal v matematice až tak, že mu učitelé vzhledem k jeho reputaci nevěřili a mysleli si, že podvádí.

Navzdory svému potenciálu na školu zanevřel a někdy se tam chodil jen najíst, až nakonec do školy přestal chodit úplně. Vrhl se na dráhu fotbalisty. Tam si sice dokázal vyčistit hlavu od všech problémů, ale způsoboval je nadále. Balkánský původ a následky jeho dětství způsobovaly, že už jako 13-letý poslal svého spoluhráče hlavičkou do nemocnice.

Chlapcův otec požadoval okamžité vyloučení Zlatana z týmu a za tímto účelem dokonce sepsal petici. Jeho trenér ovšem nebyl této myšlence nakloněný, a stejně jako spousta dalších trenérů během Zlatanovi pozdější kariéry si nemohl dovolit poslat ho kvůli jeho přestupkům pryč, protože byl zkrátka příliš dobrý.

Zlatan s otcem

Do profesionálního fotbalu se prosadil už jako 17-letý, přičemž v 19 letech už byl ve Švédsku velkou hvězdou.

Ajax Amsterdam

22. března 2001 přestoupil do Holandska, a tam začala Zlatanova hvězdná kariéra už i mimo domova. Na začátku tohoto angažmá se mu pod trenérem CoAdriaansem nedostávalo tolik příležitostí, ale jak to tak v životě Zlatana bývá, nebyl to on, ale trenér, kdo byl v listopadu toho roku odvolán. Na jeho místo usedl Ronald Koeman.

Ten vsadil na Zlatana, který se mu hned v první sezoně odvděčil tím nejlepším možným způsobem a Ajax se stal v sezoně 2001/2002 mistrem Eredivisie. Po sezoně 2003/2004 se zúčastnil ME v Portugalsku, kde měli Švédi kvalitní tým s hráči jako Larsson či Ljungberg. Na tomto turnaji vstřelil památný gól, kdy asi metr a půl nad zemí trefil patičkou šibenici Buffonovy brány. Švédi se na tomto turnaji dostali do čtvrtfinále, kde vypadli s Holandskem na penalty. Zlatan byl jedním z hráčů, kteří pokutový kop neproměnili.

Následující sezona byla poslední v drese holandského týmu, ale kvůli gólu proti NAC Breda i tou nejpamátnější. Gól, který znají všichni, při němž si Zlatan povodí pomalu celé mužstvo soupeře i s brankářem a skóruje do prádzné brány. Tento gól byl vyhlášený i gólem roku na stanici Eurosport a je jedním z nejobdivovanějších gólů historie.

Za Ajax nastoupil v 74 zápasech a vsítil 35 branek. Přicházel jako 19-letý mladý talent a odcházel o 3 roky později za 19 milionů Eur do Juventusu Turín. Pro zajímavost, ten samý rok přestupoval do Manchesteru United Wayne Rooney za 37 milionů Eur ve věku 18 let.

Juventus Turín

V Juventusu se neočekávalo, že by Zlatan hrával hned od začátku, protože pro kouče Capella byl útočníkem číslo 1 David Trezeguet. Ten se ovšem zranil, což nahrálo Zlatanovi do karet, a ten svoji šanci chytil za pačesy. Skóroval 16-krát, což v tehdejší přetaktizované a defenzivní Serii A bylo výborné číslo a dopomohl tím Juventusu k výhře Scudetta.

Zlatan se stal hráčem roku mezi fanoušky Juve a byl nominovaný na nejlepšího hráče světa, kde se nakonec umístil na 8. místě. Stal se však držitelem ceny Guldbollen pro fotbalistu roku ve Švédsku. Další sezona byla velmi netypická. Jeho úloha na hřišti se změnila a navzdory tomu, že předváděl asi nejlepší fotbal svého života, víc akcí připravoval než zakončoval. Nelíbilo se to fanouškům ani žurnalistům, kteří samozřejmě preferovali Del Piera, jenž byl často odkázaný na lavičku náhradníků právě kvůli Zlatanovi.

Nic to nezměnilo na faktu, že Juventus opět vyhrál ligu, o což se největší měrou zasloužil právě Zlatan. V této době se začala nejvíc propírat jeho arogance a problémovost hlavně kvůli častým konfliktům se švédskými médii.

Po sezoně následoval světový šampionát v Německu, kde se Švédi probojovali ze skupiny, avšak později vypadli s domácím Německem. Zlatan na tomto turnaji několikrát střídal pro problémy s třísly a nebylo to tedy mistrovství, na které by měl příjemné vzpomínky. Následovat měl běžný začátek přípravy na další sezonu s Juventusem.

Stal se však přesný opak, protože Juventus byl obviněný z ovlivňování zápasů, přeřazený do Serie B a byly mu odebrány oba tituly z předešlých let. Vedení Juve se všemožně snažilo, aby největší hvězdy zůstaly a pomohly Juventusu vrátit se do Serie A. Zůstali hráči jako Buffon, Nedvěd, Trezeguet, Del Piero nebo Camoranesi. Pro odchod se naopak rozhodli Cannavaro, Thuram, Vieira a Zlatan. Ten se poroučel do Interu za 24,8 milionu Eur. Juventus opustil s bilancí 70 zápasů a 23 gólů.

https://youtu.be/7dWnVhPtWrQ

Inter Milán

Přestup do Interu označil Zlatan za vysnívaný, jelikož tomuto týmu fandil, když byl mladší. V první sezoně vyhrál Inter titul s rekordními 97 body a Zlatan byl jeho nejlepším střelcem. V roce 2007 podepsal nový kontrakt a stal se nejlépe placeným hráčem světa.

V této sezoně byl znovu nejlepším střelcem svého mužstva a dostal ocenění za nejlepšího hráče roku a za nejlepšího cizince Serie A. Ve třetím roce si to zopakoval, vyhrál obě ocenění a stal se i nejlepším střelcem soutěže. Inter potřetí v řadě vyhrál mistrovskou trofej a Zlatan obdržel ještě cenu za gól roku. 26. července 2009 se udála přestupová bomba, když Zlatan odešel do Barcelony a prvotní přestupová cena měla být 46 milionů Eur plus Samuel Eto’o a hostování Alexandra Hleba.

Zároveň byla ve smlouvě ukotvena výkupní klauzule na astronomických 250 milionů Eur. Z hostování Hleba nakonec sešlo, a tak byla konečná cena za Zlatana necelých 70 milionů Eur.

Barcelona

Období v Barceloně bylo velmi kontroverzní. Na jedné straně Zlatan ukázal, že byl tehdy jeden z nejlepších hráčů a útočníků světa, ale na straně druhé byl v mužstvu, které praktikovalo absolutně atypický fotbal, který Zlatanovi nebyl vlastní a musel se mu přizpůsobit.

Za rok v Barce vstřelil 16 gólů, v roce 2009 byl vybraný do UEFA týmu roku, rozhodl El Clásico, zažil dvě zranění, stal se prvním hráčem v historii Barcelony, který skóroval v každém z jeho prvních 5 ligových zápasů a vyhrál Primera División. Zároveň zde vůbec nebyl šťastný a jak sám řekl, musel se přizpůsobit Messimu, a tím jeho hra trpěla.

Nastálou situaci přesně vystihuje Zlatanova legendární hláška, že si do Katalánska koupili Ferrari, ale jezdí s ním jako s Fiatem. Trenér Pep Guardiola je jeden z nejuznávanějších trenérů v moderním fotbale, ale Zlatan do jeho systému nezapadal a nesedli si ani po lidské stránce. Ibra tedy udělal asi to nejlepší, co mohl a vrátil se nazpět do Itálie, do hvězdného AC Milán za 24 milionů Eur.

https://youtu.be/xJF4UhK70xg

AC Milán

Zlatan strávil v Miláně dva roky, vyhrál jeden titul a stal se nejlepším střelcem serie A. Sám velký Marco van Basten mu složil velkou poklonu, když ho k sobě přirovnal. Ibra sice prohrál v Lize mistrů proti svému bývalému mužstvu FC Barcelona, ale opět se ukázalo, že kde je Zlatan, tam jsou tituly.

Paríž Saint-Germain

17.7. 2012 podepsal smlouvu s PSG, tedy mužstvem, které se v tom čase proměnilo v jedno z nejbohatších a nejambicióznějších na světě a právě Zlatan měl být ten, kdo ho přivede ke hvězdám. Po tomto přestupu v hodnotě 20 milionů Eur se stal nejdražším hráčem v historii, co se týče všech přestupových sum, které za něho byly dohromady vyplacené.

Tímto krokem se stal též druhým nejlépe placeným fotbalistou planety po Samuelovi Eto’ovi. Ibra označil Paříž za skvělý projekt, kterého chce být součástí. V Paříži strávil 4 sezony. Za tuto dobu získal čtyřikrát titul, dvakrát Francouzský pohár, třikrát ligový pohár, třikrát trofej šampionů, třikrát byl nejlepším hráčem Ligue1, čtyřikrát byl v týmu roku Ligue1 a třikrát byl nejlepším střelcem ligy.


Ve své kariéře se stal desetkrát nejlepším hráčem Švédska, čtyřikrát nejlepším švédským sportovcem. Celkově jako profesionál odehrál 484 ligových zápasů a dal 302 gólů, přičemž v reprezentaci to bylo 116 utkání a 62 branek. Získal ohromné množství ocenění.

Je například jediným hráčem, jenž skóroval v Lize mistrů za 6 různých mužstev. Vyhrál 13 ligových titulů ve 4 různých ligách. Spolu s Cristianem Ronaldem jako jediný vstřelil gól v každé minutě zápasu. Spolu s Ronaldinhem zase skóroval v nejslavnějších derby v Itálii (Derby della Madonnina), Španělsku (El Clásico), Francii (Le Classique).

https://youtu.be/VRu78FAy_D8

Manchester United

Přestup do divadla snů, zdarma.

Zlatanovi Ibrahimovičovi je už téměř 35 let a po nevydařeném světovém šampionátu ve Francii ho možná někteří zatracují a považují za hráče, který už na velké scéně nemá co nabídnout. Všechno může být jinak. Pro Mourinha je to hráč, s nímž spolupracoval, s nímž má perfektní vztah a ví, co od něho očekávat. Pro start Josého kariéry v United může být velkou jistotou, jež může položit základ nové éry Manchesteru.

K přestupu se vyjádřilo mnoho renomovaných odborníků jako například Ray Wilkins. Ten varoval všechny kritiky Zlatanova věku, aby nezapomínali na fakt, že Ibra v poslední sezoně nasázel v 51 zápasech 50 gólů. Wilkins rovněž dodal, že ačkoliv se jednalo „jen“ o francouzskou ligu, ty góly se nenastřílely samy, a navíc Zlatan střílel i v Lize mistrů a reprezentaci.

Stejně jako mnozí další ho přirovnává k přestupu Erica Cantony nebo Robina van Persieho, kteří přišli též v pokročilém věku a byli pro Manchester obrovským přínosem, navíc za Zlatana klub nemusel platit ani cent. Přinese to, co možná chybělo, tj. charakter a charisma. Pro United je posilou hlavně pro tuto sezonu a ne pro budoucnost. United musí být mentálně silní a na to potřebují mít hráče, kteří dokáží posunout mladé naděje jako Martial, Rashford, Depay nebo Bailly a udělají z nich vyzrálé osobnosti.

Mix mladosti s vyspělostí je to pravé pro Manchester. I manažer se vyjádřil, že průměrem věku Marcuse Rashforda a Zlatana Ibrahimoviče dostaneme ideální věk útočníka. Ibra už rozhodně není hráč, jež způsobuje vlastnímu týmu problémy svou bouřlivou povahou a častými vyloučeními. Je to vůdce a leader, který v United léta chyběl.

Řekl to i sám Roy Keane, který v poslední době svůj bývalý klub často kritizuje. Zlatan je pro něho též druhým Cantonou, hráčem s velkým charakterem a kvalitou, tedy aspekty, jež v moderním fotbale chybí. Novému trenérovi Bayernu Mnichov Carlu Ancelottimu byla položena otázka, jaké to je trénovat hráče typu Zlatana Ibrahimoviče nebo Cristiana Ronalda. Ancelotti odvětil, že je to velmi lehké a dodal, že takoví hráči jsou vždy absolutně koncentrovaní a disciplinovaní a ví, co mají dělat během tréninku i zápasu.

https://www.youtube.com/watch?v=WeYR2FWpZ74

Ibrahimovič má reputaci, jakou má. Vždy říká, co si myslí. Má obrovskou marketingovou sílu a i to jsou věci, které mají vliv na klub. S médii se nepáře. Ví, že si to může dovolit, a že novináři touží po rozhovorech právě s ním. Svůj přestup oznámil o 24 hodin dřív než klub se slovy:

„Time to let the world know. My next destination is @manchesterunited #iamcoming”.

Všichni v Manchesteru ví, že i při nejhorším možném scénaři, kdyby se Ibrovi v United nedařilo, by tento přestup znamenal zisk a zvýšení už tak ohromného renomé klubu. Zlatan má fanoušky po celém světě a je obrovským pojmem. Nedávno vydal svou vlastní značku oblečení pod názvem A-Z, přičemž na otázku, co A-Z znamená, reagoval svým typickým způsobem:
:

„Od amatéra až po Zlatana”.

Ibra těží ze své popularity a jeho marketing je jeden z nejsilnějších ve sportu vůbec. Od jeho značky, přes parfémy, kampaň #daretozlatan, reklamy pro Volvo až po promo nápoje Vitamin Well, jehož je ambassadorem.

V osobě Zlatana Ibrahimoviče přichází do Manchesteru United jeden obrovský balík příležitostí pro klub. Má předpoklady, aby poslal Manchester tam, kde ho chtějí vidět fanoušci. Zlatan samotný si šance v Manchesteru velmi váží. O tom svědčí fakt, že přestoupil i přes letošní absenci United v Lize mistrů, jejíž vítězství je jedním z posledních chybějících střípků do mozaiky Zlatanovy úžasné kariéry.

To, že jako 99% světových hvězd v jeho věku nepřestoupil do USA, Kataru anebo Číny, též vypovídá o tom, že Zlatan si stále věří a může ještě ve fotbale dokázat velké věci. Ukončení jeho reprezentační kariéry po evropském šampionátu je dalším důkazem, že se už chce soustředit vyýlučně na anglickou ligu. Tedy soutěž, kde již mnozí hráči pohořeli, a která tento rok bude ještě přitažlivější než kdy dřív díky příchodům manažerů jakými jsou Conté, Klopp, Guardiola, Mourinho a nových hvězdných hráčů.

*Článek byl publikovaný na webu  www.devilpage.cz a je zveřejněný se souhlasem autora