Kam míří Bayern Mnichov?

píše Jiří Vokřál

Sedmý titul v řadě. K tomu také vítězství v domácím poháru. Taková je vizitka Bayernu Mnichov za ročník 2018/2019. I přes počáteční nesnáze dokázal tým pod vedením trenéra Niko Kovače znovu usednout na pomyslný německý fotbalový trůn. Příští sezóna ale bude pro bavorského giganta jiná. Poprvé po dlouhých letech se budou muset obejít bez několika stálic své sestavy. Před Bayernem navíc čeká velká výzva – titul z Ligy mistrů.

Robbéry

„Nikdy v životě jsem neviděl lepší dvojici než RobbenaRibérym. Oba byli darem pro německý fotbal. V Bundeslize budou scházet. Celému fotbalovému světu budou oba chybět,“ řekl bývalý trenér Jupp Heynckes. Arjen Robben a Franck Ribéry opouštějí Bayern Mnichov. První jmenovaný v něm strávil deset let své fotbalové kariéry, druhý dokonce ještě o dva roky více. Vinou zranění toho oba křídelníci hodně promarodili, v klíčových momentech ale byli pro mnichovského giganta vždy obrovským přínosem. Nicméně po dlouhých letech oddané služby přišel čas jít dál. Francouz končí kariéru úplně, Robben by chtěl zkusit ještě jedno angažmá. I když se v souvislosti s těmito dvěma fotbalisty často spekulovalo o jejich špatném vlivu na kabinu, rozhodně na ně v bavorské metropoli budou vzpomínat v dobrém. V následující sezóně se bude muset Niko Kovač obejít bez nich. S Bayernem se rozloučil také Rafinha. A možná nezůstane jen u hvězdných záložníků, ve hře je i odchod stopera Jerome Boatenga.

Bayern na nákupech

„Získali jsme dva skvělé hráče do obrany, tím jsme zkompletovali dobrou obranou řadu. Po odchodu Robbena a Ribéryho je čas podepsat také kvalitní křídlo,“ prohlásil předseda Bayernu a legendární útočník Karl-Heinz Rummenigge. V Allianz Areně budou k domácím zápasům od nové sezóny nastupovat dva současní mistři světa. Z VfB Stuttgart přichází Benjamin Pavard, z madridského Atlética zase Lucas Hernandez. Vytouženou posilou na kraj zálohy je německý reprezentant Leroy Sané, který sice získal s Manchesterem City v letošní sezóně titul, jeho herní vytížení ale údajně neodpovídá jeho představám. Ve hře je tak návrat do Německa, na ostrovy se stěhoval v roce 2016 ze Schalke. Bývalý kouč Bayernu a současný manažer anglických mistrů Pep Guardiola ale prý nechce o odchodu rychlonohého křídelníka ani slyšet. Odolá Sané vábení domova? I kdyby se přestup nakonec dotáhl, Sané si určitě nezahraje s Jamesem Rodríguezem. Kolumbijský špílmachr byl v Německu na dvouletém hostování z Realu Madrid, které kluby v přestup nepřetaví. Zahrát by si naopak mohl s parťákem z reprezentace Timo Wernerem, který hájí v současné době barvy Lipska. Werner by tak mohl vytvořit útočné duo s Robertem Lewandowskim. Polský kanonýr si drží úchvatnou formu. Ve všech soutěžích, do kterých letos nastoupil, se stal nejlepším střelcem. Pouze v Lize mistrů na něj zbylo druhé místo za fenomenálním Lionelem Messim. Už čtvrtou sezónu po sobě navíc vstřelil minimálně 40 gólů. Neuvěřitelná útočná síla.

Příští stanice – Liga mistrů

Po vítězství 3:0 nad Lipskem mohl tým v Německu zvaný „FC Hollywood“ slavit už svůj dvanáctý double v historii. Nikdo z pěti nejlepších evropských lig jich nemá na svém kontě více. Celkově 29. titul slavili Mnichovští až v posledním kole. Dlouho to navíc vypadalo, že se tentokrát bude radovat Dortmund, který měl ještě v půlce soutěže solidní náskok a vyhříval se na prvním místě tabulky. Spekulovalo se dokonce o budoucnosti trenéra Kovače. Bayern se ale nakonec vzchopil a Bundesligu opět vyhrál. Ihned po převzetí poháru pro vítěze prohlásil prezident mnichovského velkoklubu Uli Hoeneß: „Kovač zůstane na sto procent trenérem Bayernu i pro příští sezónu.“

Někdy se může zdát, že je pro bavorský klub Bundesliga malá. Hlavním cílem pro další sezónu bude úspěch v Lize mistrů. Tu vyhrál Bayern naposledy v roce 2013, když porazil ve Wembley Dortmund 2:1. Rozhodující gól dal tehdy nyní odcházející Arjen Robben. Od té doby čtyřikrát semifinále, ale ani jedna finálová účast. Pro mnoho klubů by to mohlo být dostačující, nikoliv však pro Bayern.

Sezónu 2019/2020 začne Bayern přípravným turnajem, který sám pořádá. V dalším ročníku Audi Cupu bude určitě chtít chytit optimální formu na první ostrý duel nového ročníku. Už 3. srpna totiž vyzve mnichovský celek v německém superpoháru svého hlavního soka na domácí scéně. Na horké půdě v Signal Iduna Parku změří vzájemné síly s domácí Borussií Dortmund.

Bayern, Real, Tottenham a Fenerbahce můžete vidět na Audi Cupu 2019!