José, blíží se konec?

píše Lukáš Hulec

 V úterý 25. září 2018 se v rámci třetího kola anglického Ligového poháru utkali na slavném Old Trafford v Manchesteru domácí United s druholigovým Derby County. Domácí byli jasným favoritem utkání i přesto, že jejich kouč José Mourinho nechal odpočívat pár hráčů základní sestavy. Oproti tomu hosté nastoupili s nejsilnějším výběrem, jaký měl jejich manažer a mimochodem také bývalý svěřenec Mourinha, Frank Lampard, k dispozici.

Ze začátku nic nenasvědčovalo, že bychom se mohli stát svědky nějakého překvapení, neboť už ve třetí minutě se za domácí Rudé ďábly prosadil španělský záložník Juan Mata. I ve zbytku prvního poločasu byl v ohrožování branky soupeře aktivnější Manchester United, nicméně pojišťovacího gólu se domácí fanoušci ani hráči nedočkali. K jejich hrůze přebralo ve druhé půli otěže zápasu Derby, což vyústilo i v nádhernou vyrovnávací branku velšského útočníka Harryho Wilsona z volného přímého kopu v padesáté deváté minutě. A aby toho nebylo málo, již o osm minut později mířil stejný hráč sám na brankáře Romera, kterého si chtěl obhodit. To se mu sice nepovedlo, ale jen proto, že Romero zastavil míč rukou a protože byl v té době mimo své pokutové území, viděl od rozhodčího červenou kartu. Derby využilo přesilovku v 85. minutě dorážkou Jacka Marriotta, který byl na hřišti pouhých šest minut. Ale Manchester se nevzdal a v páté minutě nastavení dokázal vyrovnat hlavou Marouane Fellaini, a tak na řadu přišly pokutové kopy. V nich se dařilo střelcům, až v osmé sérii selhal stoper United Phil Jones a do čtvrtého kola tak postupuje překvapivě Derby. Frank Lampard, který (nejen) pod Mourinhem zářil v Chelsea, proti němu tak získává zatím asi největší úspěch své trenérské kariéry, kterou odstartoval teprve před sezonou. Jakési symbolické střídání generací?

Vypadnutí z poháru je ale možná tím nejmenším problémem United. Znovu se totiž vyostřuje spor mezi José Mourinhem a hvězdou týmu, Paulem Pogbou, který kritizoval defenzivní taktiku trenéra v ligovém zápase proti Wolverhamptonu, kdy místo toho, aby United útočili a přidali branku na 2:0, začali jednogólový náskok bránit, jenže to nezvládli. Pogba s herním projevem týmu není spokojený dlouhodobě a nejradši by vše vyřešil svým odchodem do Barcelony, jenže Manchester ho nechce pustit, vždyť teprve před dvěma lety za něj zaplatili přes sto milionů eur.

Je ale dost pravděpodobné, že kvůli tomuto sporu bude muset minimálně jeden z nich Manchester opustit a blíže se k tomu zdá být portugalský manažer. Stačí pár dalších nepovedených zápasů a vedení sáhne k jeho vyhazovu. Kdyby následně mužstvo převzal kouč, který vyznává ofenzivní styl hry, nemusel by to být krok vedle. Vždyť z hráčů jako Pogba, Lukaku, Martial nebo Alexis Sánchez se dá vytěžit víc.