Jedni ho milují, druzí nenávidí. Special One je zpátky!

píše  Pavel Pubal

Netrvalo to ani rok a José Mourinho se vrací do anglické Premier League! Po Chelsea a Manchesteru United, kde dostal padáka v prosinci minulého roku, přebírá Tottenham Hotspur. Stal se tak bleskovou náhradou za Mauricia Pochettina a mužstva se ujal ani ne den po odvolání Argentince. Ten u Kohoutů působil dlouhých pět a půl roku, dostal severolondýnský klub mezi nejužší špičku, probojoval se s ním do posledního finále Ligy mistrů. Od té doby už se ale jeho partě vůbec nedařilo a vedení Spurs došla trpělivost. Náhradou je kontroverzní Portugalec, který doslova rozděluje fotbalovou společnost. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Nic mezi tím. Special One zkrátka baví, vyvolává emoce. Nyní je zpátky a plánuje pozvednout Tottenham do vyšších pater tabulky.

 

Mourinho? Továrna na trofeje, ale i válečná atmosféra, která mu podřízla větev

Mourinho přebírá tradiční klub na čtrnáctém místě tabulky. Mimochodem právě na adresu Spurs kontroverzní kouč v roce 2015 pronesl před finálovým zápasem Ligového poháru, že by je nikdy nevedl. Na to prý fanoušky Chelsea příliš miluje a nikdy by k rivalovi nepřestoupil. Od té doby ale uteklo hodně vody a teď se mu výrok vrací jako boomerang. Začátky u Tottenhamu rozhodně nebude mít idylické, tým se trápí a atmosféra není ideální. Navíc argentinský předchůdce svým hráčům hodně přirostl k srdci. Nicméně dá se jen těžko očekávat, že by se zrovna Mourinhovi rozklepala kolena. Dlouho byl považován za světového trenéra číslo jedna. Je úspěšný, vyhrával trofeje (což přesně Tottenhamu schází), jeho životopis zkrátka mluví za vše. V ideální okamžik na sebe navíc dokázal strhnout veškerou pozornost a ulevit tak svým hráčům od tlaku veřejnosti. Rád byl středem dění. V posledních letech ale jeho renomé trochu utrpělo. Po velké krizi byl vyhozen z Chelsea, kde tak nenavázal na své první velmi úspěšné angažmá, a následně neuspěl ani u Rudých ďáblů v Manchesteru United. Tam se dokonce objevovaly časté neshody s hráči i vedením, vytvářel kolem celého klubu negativní, někdy až válečnou atmosféru a ukázal, že jak není po jeho, je zle. Chtěl bojovat se všemi kolem sebe, ale nakonec tím ubližoval jen sám sobě. Bude velmi zajímavé sledovat, jestli nezvolí u Spurs trochu skromnější formu vystupování. Po takřka nevyhnutelném konci u United si dal pracovní volno, stal se expertem v ruském zpravodajském kanálu RT.

Vysvobodí Mourinho ze zajetí v Realu Garetha Balea?

Angažmá u Kohoutů pro něho bude obrovskou výzvou. Přebírá velmi talentovaný tým, ale musí ho zase probudit a posunout na další level. Jinak jeho aura „trenéra se zárukou úspěchu“, jak tomu platilo ještě před několika lety, definitivně zhasne. Další šanci dostane v Londýně, kde to on i jeho rodina milují. A Mourinho má potenciál ještě předčít Pochettina. Minimálně finančně už si dokázal vydupat lepší podmínky. Smlouvu podepsal do konce sezony 2022–23 a brát bude 450 milionů korun za rok, ihned se stal druhým nejlépe placeným manažerem Premier League. Ještě o 150 milionů více dávají šejkové z Manchesteru City Pepu Guardiolovi. Prakticky okamžitě se Mourinho pustil do práce. Údajně už si vytipoval i případné posily, ale peníze na ně dostane až v létě po skončení aktuální sezony. Prvním velkým podpisem by mohl být třicetiletý křídelník z Realu Madrid Gareth Bale. Ten u Bílého baletu není příliš spokojený a po posledním sledu událostí se navíc dá očekávat, že jeho návrat z reprezentačního srazu nebude zrovna harmonický. Interní vztahy mezi Garethem a Realem zkrátka nejsou ideální a návrat do Hotspur, odkud před šesti lety do Realu odcházel, by mohl být vysvobozením pro všechny strany. Mourinho jej navíc chtěl už před léty do United. Dalším jménem, které nikoho nepřekvapí, je Nemanja Matič. Ten totiž pod Portugalcem působil jak v Chelsea, tak následně v Manchesteru. Dále nový lodivod Spurs pošilhává také po kapitánovi Sportingu Lisabon Bruno Fernandesovi nebo stoperovi konkurenční Benfiky Rúbenu Diasovi.

Mourinho proti Lampardovi. Vyrazte s námi na vzrušující londýnské derby!

Ať už bude Tottenham pod vedením Josého vypadat jakkoliv, Premier League se má jistě zase na co těšit. A jak je u Mourinha známo, zábava to nebude jen na zelených trávnících, ale také v mix zónách a na tiskových konferencích. Vzrušující boje nabídnou třeba bitvy Mourinha s jeho bývalými zaměstnavateli Chelsea Londýn nebo Manchesterem United. Vždyť právě Chelsea nyní trénuje Frank Lampard, klubová legenda, která během prvního angažmá Mourinha u Blues patřila k jeho stěžejním hráčům. Nyní už se postaví tváří v tvář jako manažeři. A právě na tyto očekávané bitvy na ostří nože pro vás děláme akční zájezdy. Dokážete si představit lepší vánoční dárek? My tedy ne!

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat. Máme pro vás i spoustu akčních zájezdů. Ideální vánoční dárek pro Vás!