Je rozlosováno! Čeká nás anglické čtvrtfinále nebo souboj nejlepších světových gólmanů současnosti

píše Pavel Pubal

 O nejcennější klubovou trofej už se uchází jen posledních osm týmů a páteční los rozhodl o tom, kdo komu bude stát v cestě za ziskem ušatého poháru. Čekají nás další dramatické a strhující bitvy – Barcelona vyzve Manchester United a Ajaxu Amsterdam se po Realu postaví do cesty další velký favorit. Kdo převezme po třech letech dominance v podání Realu Madrid vládu nad evropským fotbalem? První zápasy čtvrtfinále se hrají 9. a 10. dubna, odvety jsou na programu o týden později.

Citizens čeká ve čtvrtfinále další anglická bitva

 Hned čtyři zástupce měla v osudí nejlepší osmičky Evropy pro letošní rok anglická Premier LeagueTottenham, Liverpool a oba kluby z Manchesteru. Ostatní země měly po jednom zástupci. Oči všech fotbalových fajnšmekrů jistě budou vzhlížet třeba k výhradně anglickému čtvrtfinále mezi Tottenhamem a Manchesterem City. Guardiolův tým čeká anglický souboj ve čtvrtfinále druhým rokem po sobě, loni se mezi nejlepší čtyřku soutěže nepodíval po vypadnutí s Liverpoolem. Severolondýnští kohouti, kterým šéfuje kapitán a snajpr Harry Kane, by byli moc rádi, kdyby Citizens opět skončili už mezi nejlepší osmičkou Ligy mistrů.

 Velkým tahákem čtvrtfinále Champions League bude i souboj dost možná dvou nejlepších gólmanů planety: Barcelona Manchester United. Na jedné straně německý brankář Marc-André ter Stegen, na druhé Španěl ve službách Rudých ďáblů David De Gea. Jak na Camp Nou, tak na Old Trafford nás jistě čekají parádní bitvy. Oba týmy jsou ve výborné formě – bude se radovat fenomenální Lionel Messi, nebo třeba Paul Pogba? Pokud se rozhodnete s námi vycestovat na jakýkoliv ze zápasů tohoto čtvrtfinále, rozhodně nebudete litovat. Poznejte s námi krásy Evropy a té nejlepší světové kopané!

 Do města Beatles se s námi můžete jet podívat zase na čtvrtfinálové utkání Liverpoolu proti Portu, které v osmifinále vyřadilo v prodloužení Schickův AS Řím. Dostanou se Reds opět až do finále, nebo letos skončí před branami zápasu roku, ke kterému každoročně vzhlíží celá fotbalová Evropa? Pokud neholdujete jen fotbalu, nabídneme vám i v Liverpoolu mnoho jiného vyžití. Za vidění rozhodně stojí renovované přístavní stavby z červených cihel Albert Dock nebo muzeum „Brouků“ The Beatles Story, mapující život a dobu Beatles pomocí dobových předmětů a interaktivních expozic.

 A protože se v pátek losovalo rovnou i nasazení do semifinále, už nyní je jasné, že v něm proti sobě nastoupí právě vítězové dvojutkání Barcelony s Manchesterem United a Liverpoolu s Portem. Na případné městské derby o Manchester tak může dojít až ve finále. Naposledy se potkaly dva celky z jednoho města v bitvě o ušatý pohár v roce 2016, kdy Real Madrid porazil svého rivala Atlético.

Pomstí Ronaldo svůj bývalý tým?

 Zajímavé překážky přináší los do cesty za čtvrtým titulem z Ligy mistrů v řadě Cristianu Ronaldovi. Nejprve Portugalec fenomenálním hattrickem v odvetě prakticky sám vyřadil svého letitého rivala z doby řádění v dresu Realu Madrid – městského soupeře Atlético, aby měl nyní čtyřiatřicetiletý fotbalový génius možnost pomstít vyřazení Realu z osmifinále. Dalším soupeřem Juventusu totiž bude přemožitel Bílého baletu – Ajax Amsterdam. Vyskočí si Holanďané na dalšího favorita, nebo bude Pavel Nedvěd v roli viceprezidenta Juventusu dál snít o zisku ušatého poháru?

Slavia se podívá na Stamford Bridge

 V pátek se losovaly také další fáze Evropské ligy a po senzačním obratu pražské Slavie nechyběli v osudí ani svěřenci kouče Trpišovského. A k radosti celé slávistické obce vyfasovali londýnskou Chelsea. Česká republika tak zažívá týdny toho nejlepšího evropského, potažmo světového fotbalu u nás. Po Seville už zanedlouho (úterý, 26. března) dorazí reprezentační výběr Brazílie a o pár dní později Eden Hazard se svou Chelsea. Mezi nejlepší osmičku Evropské ligy se naposledy dostala z českých klubů Sparta Praha v sezoně 2015–16, kdy v jarní fázi vyřadila FK Krasnodar a Lazio Řím, ale ve čtvrtfinále nestačila na španělský Villarreal. Dostanou se sešívaní ještě dál, nebo pro ně bude nejlepší osmička také letošním vrcholem? Pohádka pokračuje 11. dubna v Edenu, odveta je na programu o týden později v Londýně.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zajímavých zájezdů, abyste mohli i na vlastní oči sledovat, kdo převezme vládu nad evropským fotbalem po Bílém baletu. Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku a stačí si jen vybrat!