Inter proti Juve = čirá nenávist. Co za tím stojí?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Moc větších zápasů ve světovém fotbale nenajdete. Inter Milán i Juventus patří mezi největší historické kluby. Ani jedna strana neuzná, že ta druhá je lepší. Jde o výjimečnou rivalitu, ve které neexistují pozitivní emoce. Převládají ty negativní. Slovo nenávist je opravdu na místě.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Nenávist od roku 1961

Jedná se o dva nejúspěšnější italské kluby. Navrch má i díky poslední dekádě Juventus, vzájemná historie je ale pořádně dlouhá. Jak dlouhá? Přinejmenším 50 let, ačkoli nikdo s jistotou neví, co ji odstartovalo. Většina fanoušků si myslí, že rivalita sahá až do sezony 1960–61 a slavného vítězství Juventusu 9:1.

Tehdy přijel druhý Inter v dubnu 1961 do Turína, aby se utkal s prvním Juventusem.

Inter ztrácel pouhé čtyři body a již dříve v téže sezoně porazil Juve 3:1. Bohužel se na zápas dostavilo příliš fanoušků. Až 5 000 z nich se vyhrnulo z tribun, aby sledovali zápas od postranní čáry, a někteří se dokonce dostali na lavičku Interu.

Přesto zápas začal podle plánu, ale po půlhodině prvního poločasu rozhodčí nařídil přerušení hry kvůli příznivcům Juventusu na hřišti. Podle pravidel bylo Interu přiznáno kontumační vítězství 2:0.

Juventus se proti tomuto rozhodnutí odvolal k fotbalové asociaci a v poslední den sezony, těsně před výkopem posledního zápasu, se rozhodlo, že výhra Interu bude zrušena a zápas se bude muset opakovat.

Aby toho nebylo málo, šéfem asociace byl v té době Umberto Agnelli, prezident Juventusu. Prezident Interu Angelo Moratti a trenér Helenio Herrera se rozhodli, že na protest postaví do opakovaného utkání mládežnický tým Interu. Výsledkem bylo zničení Interu 9:1 a zrod rivality, která trvá dodnes.

Poslední roky? Podobný osud

Jak se historie vyvíjela? Z Juventusu se stal evropský gigant, který má v současnosti 36 ligových titulů. Inter je společně s rivalem AC na druhém místě, oba milánské celky mají po devatenácti titulech.

V posledních letech se týmy na výsluní férově vystřídaly. Zatímco Inter válel v první dekádě tohoto milénia, Juventus ovládl tu druhou. Poslední triumf Juve se datuje do roku 2020, Inter slavil scudetto o rok později.

Letos jsou oba týmy po loňské nadvládě Neapole zpátky v boji o titul. Každý bod se počítá a ty ze vzájemného utkání dvojnásob!

Zažijte to s námi na vlastní kůži

Fotbalová kultura má v Itálii své nezaměnitelné kouzlo. Vášeň, oddanost, fanatismus – to jsou znaky příznivců Interu i Juventusu. Bitva o Scudetto slibuje emoce, napětí a parádní fotbal.