Ikonické stadiony, památky a úžasná gastronomie. To všechno na víkendovém zájezdu do Itálie!

Píše Richard Hanzlík

Italská liga poslední roky připomínala scénář Ulice. Pointu jste věděli už po prvním dílu a vůbec nevadilo, pokud jste ji 5 měsíců nesledovaly a zapnuli ji až v dubnu. Výsledek byl vždy stejný.

Juventus dominoval a zbytek se bil o Ligu mistrů. S výjimkou Neapole nikdo nemohl ani předstírat boj o titul. Taková to byla dominance. Juventus si po každé sezóně zdarma přivedl jednoho, dva výborné hráče, což porušil před rokem nákupem Ronalda. Od té doby šla liga raketově nahoru. Bodejť by také ne.

Co La Liga oplakala, to Serie A jakoby našla. Dostala nový náboj a energii, která jí pár sezón chyběla. A tento rok možná i ten boj o titul bude zajímavý, zatím vynikajícím Intere jistě promluví do boje o titul,

juventus ronaldo

K výšinám míří i Neapol, Atalanta a oba římské kluby. A co se stane s AC Milán? To nikdo neví. Experiment s Giampaolem nevyšel a šanci dostal Stefano Piola. Rossoneri však připomínají zakletý klub, který nyní na věci, jako evropské poháry vůbec ani nemyslí. Cíl je je jasný , AC Milán musí začít pomalu stoupat nahoru.

K italská lize patří krásné, až ikonické stadiony. Fotbalové historické památky, které na rozdíl od jiných, každý víkend žijí fotbalem. A hned tři z nich se dají navštívit během jednoho víkendu.

 

Inter Milán – AS Řím

Pokud milujete fotbal a ještě jste nebyli na San Siru, zůstávají vám poslední tři sezóny. Od ročníku 2022/2023 budou se oba milánské kluby budou stěhovat na nové stadiony.

Kdoví, zda se v Miláně udrží Milan Škriniar. Škriniar si i pod Contem, v energií napumpování Interu, stále drží místo v obraně , letos má  Inter vysoké ambice. Do zápasu proti Juventusu to byl pro jeho mužstvo perfektní ligový start, pouze v Lize mistrů zatím ztrácí bodíky.

Conte dal dohromady mužstvo, které nepotřebuje megahvězdu. Vyrovnal se s odchodem Perišiče, kabinu už neničí Icardi, jehož nahradil Lukaku. Ve středu pole běhají neuvěřitelný Sensi s Barella. Vzadu kromě Škriniara má další dva obránce a to Godina s De Vrije.

Římané jsou rádi, že se jim letos podařilo udržet Džeka a megatalent Zaniola. Zaujal příchod Smallinga s Mkhitaryan a svou dlouhověkost stále dokazuje Aleksandar Kolarov. Poslední tři vzájemné zápasy se sice skončily remízou, ale pokud chce Inter myslet na titul, doma potřebuje získat tři body.

Atalanta Bergamo – Hellas Verona

Atalanta je mužstvem snů. V uplynulé sezoně nejprve snila o Evropské lize,  ale k závěru sezóny začal být reálný sen postoupit do Ligy mistrů. Sen se stal skutečnosti v posledním kole, na úkor AS Řím a AC Milán. Atalanta se za odměnu dostala do skupiny s Manchesterem City, Dynamem Záhřeb a Šachtarem Doněck.

Body, parta kolem Tlama Gomeze v nejslavnější fotbalové soutěži světa zatím nezískala, ale pokud byste jim to řekli před rokem, vůbec by nic nenamítali. Jedinou nevýhodou této účasti je fakt, že nyní už nikdo nebude moci prohlížet talent hráčů jako tTama Gomez, Iličiče nebo Duvana Zapaty.

Nabídky přijdou a Atalanta bude mít co dělat, aby si hráče udržela. Ale jednou už nemožné dokázala, proč by to nemohla zopakovat znovu?

Na maličký Stadio Atleti Azzurri d’Italia přijede Verona. Typicky italské mužstvo bez velkých hráčů, se zatím spokojeně umístilo ve středu tabulky. Ale na severu země ji čeká peklo. Domácí tifosi vědí proměnit typický italský stadion na bublající hrnec na rizoto.

 

Bologna – AC Milán

Fandit Milánu je řehole, ale i láska. Taková, která vás velmi dlouho trápí, ale vy jí stále dáváte novou a novou šanci. Nic jiného vám ani nezbývá. Při srdci vás hřejí už jen vzpomínky na dávné úspěchy a víra v něco, co nemusí nejbližší roky vůbec přijít. Ale podle toho se pozná fanoušek.

Mužstvu, které dominuje každé lize, je velmi snadné fandit. Bologna je spíše známá typem špaget, ale také jde o klasické italské fotbalové město. A její stadion Renato Dall’Arra s ikonickou věžičkou na postranní tribuně je místem, které krásně demonstruje, že fotbal je v této zemi více než jen sport.

I fakt, že se AC dostal do spodní části v tabulce, způsobil výměnu trenéra. Horší to být nemůže a ani nesmí. Vždyť stačí jména hráčů jako Donnarumma, Kessie, Calhanoglu, Piatek, Leao, Rebič, Paqueta. Mužstvo má potenciál a v zimě by se mu hodil lídr do středu pole. Zejména se mluví o Rakitičovi, pokud se chtěla ho Barcelona stále zbavit. V Boloni mu však za jakýchkoliv okolností historie a hrdost velí pouze vyhrát.

Bude vás zajímat: Podívejte se, jak vypadá více zápasů v jednom zájezdu

Jeden prosincový víkend, dva milánské kluby, klub z věčného města, černý kůň soutěže a tři nádherné stadiony. Takové jsou výlety do Itálie. Plné fotbalu a všeho, co s ním souvisí.

*Trojzápas Inter Milán – AS Řím, Atalanta – Verona, Bologna – AC Milán*