„Husina“ na počkání. Fotbalové hymny, které zná každý

píše Richard Hanzlík

Tak a máme tu, co jsme nechtěli. Co si budeme, fotbal nám v tomto období chybí a ještě bohužel nějakou dobu bude.

Ale nikdy nemůže být tak zle, aby vám náladu nezlepšíly ty nejlepší fotbalové hymny. Připomeňme si alespoň tu skvělou atmosferu, kterou lze zažít jenom na stadionech.

1. You Will Never Walk Alone

Společná hymna Liverpoolu, Celticu, Dortmundu nebo Feyenoordu známá především z Anfield Road. Původně šlo o muzikálovou píseň, kterou přezpívala Liverpoolská skupina Gary and the Peacemakers. Zajímavostí je, že po neštěstí na Hillsborough ji v zápase proti Realu Madrid zpívali fanoušci AC Milán jako poctu všem 96 obětem.

2. I am forever blowing bubbles

Ruku nahoru každý, kdo neviděl film Green Street Hooligans. A teď ruku nahoru ten, kdo i předtím znal hymnu West Hamu United. Na to, o jak moc průměrný klub se jedná, má až příliš chytlavou hymnu. Zní vám to na první poslech jako typická hospodská písnička? Ano, kdysi ji po vítězných zápasech kladivářů zpíval jejich bývalý hráč Billy J. Murray, přezdívaný bublina.

3. God save the Queen

Ať už hráli Angličané na turnajích jakkoli, člověk měl vždy záruku, že vrchol zápasu zažije těsně před výkopem. Hymna všech zemí Commonwealthu z hrdel tisíců rowdies je jako balzám na duši.

4. ​Il Canto degli Italiani

Znáte z dob, kdy v F1 dominovaly červené monoposty. Nemusíte znát slova, ale z hymny v podání Italů je jasné, jak moc jsou ochotni za svou zemi bojovat.

5. Roma, Roma

Toto je trochu jiný přístup k hymně. Úvodem protivníka uspíme a jedním silným refrénem mu Kostas Manolas dá třetí gól, po kterém Barcelona vypadne z Ligy mistrů. Klub z věčného města má hymnu, která říká, že Řím se nemá zpochybňovat. Měli byste ho milovat.

6. Sweet Caroline

Příznivci Severního Irska jsou opravdu vášnivými fotbalovými fanoušky a dokáží si užít utkání jak se sluší a patří.

7. Hala Madrid

Trochu více do operního stylu to dali v Madridu. Aby také ne, když ji nazpíval Plácido Domingo. V roce 2014 sice klub vydal hymnu novou, Hala Madrid y nada mas, ale tato klasika má svou sílu. Je to honosné, je to velké, je to jako Real Madrid.

Bonus 1 – You Will Never Walk Alone

Slavný skotský velkoklub a hymna You Will Never Walk Alone v podání fanoušku Celticu.

Bonus 2 – Andrea Bocelli & Leicester

Toto není hymna. Toto byla oslava fotbalového zázraku, na kterou si trenér Claudio Ranieri zavolal svého krajana Andreu Bocelliho.


FOTO: pixabay.com