Hluboká rána z MS 2014 se stále nezahojila, Brazilci míří do Berlína pro odplatu

píše Šimon Sedlařík pro www.fotbaltour.cz

Všichni fanoušci ten moment pamatují, pro některé z nich je koneckonců i po takové době stále čerstvý. Když mexický sudí Marco Rodriguez krátce po sedmé večerní pískl naposledy, žlutá záře na stadiónu v Belo Horizonte tehdy najednou nevěděla, kam s očima. Její pýcha, populární „Kanárci“ a potomci Pelého, totiž právě utrpěla debakl 1:7. Nikdo v historii nedopadl v semifinále či finále hůře. A nyní, téměř o čtyři roky později, se staré rány otevírají – Brazilci hodlají německou reprezentaci roztančit v odvetě!

 

Nejčernější noc brazilského fotbalu

Prognózy červencového duelu v létě 2014 předpovídaly předčasný boj o titul, výsledek pak naopak rozpoutal jihoamerickou národní tragédii. Fred, Marcelo a spol., hrající bez zraněného lídra Neymara, tempo budoucích šampiónů absolutně nestíhali a poprvé od roku 1975 padli na domácím pažitu. A jakým způsobem! Jednalo se o vůbec nejtvrdší direkt Kanárkům za více než devadesát let, podobný jim zasadila v roce 1920 tehdy suverénní Uruguay. Místo vymodlených oslav tak celou zemi zahalil tmavý oblak hysterie.

„Dnešní noc byla tou nejčernější v historii brazilského fotbalu.“

„Nejostudnější porážka domácích v historii MS.“

„Maximální zostuzení.“

„Katastrofa.“

Média, fanoušci ani samotní obyvatelé kritikou vpravdě nešetřili, svaz proto s nožem na krku ihned začal napravovat. A střih – o více než tisíc dní poté jsou Brazilci vítězem kvalifikační skupiny, bez větší námahy si zajišťují postup na šampionát do Ruska a začínají spřádat plány, jak někdejší bolavý knock-out napravit.

Krok první? Překvapit obávaného kata první ranou.

Plejáda hvězd. Berlín uvidí galaktickou bitvu

Nikdo zřejmě nepochybuje o tom, že na Olympiastadionu v Berlíně, který za svůj svatostánek pojala místní Hertha, se bude jednat o vrchol přípravného období. Domácí Němci jsou v současnosti možná nejlepší sestavou planety, skvadrou, na které těžko hledat sebemenší kazy. Na výsluní se přitom nevyhřívá pouze seniorský tým, světovým žebříčkům vládnou i mladší generace. Vždyť i bez několika nadějných mladíků, kteří byli povoláni výše, vloni Němci ovládli Euro „jednadvacítek“…

Nejen výběr Joachima Löwa tedy funguje jako stroj, který už ani není potřeba mazat. Každá součástka splňuje přesně to, co se od ní očekává, a když už vypoví službu, v záloze jsou dvě další, minimálně stejně výkonné. Které z nich pravděpodobně v hvězdami nabitém přáteláku uvidíme?

Domácí svatyni by měl strážit Manuel Neuer, kapitán a opora mnichovského Bayernu. Do defenzívy se počítá s Matsem Hummelsem či Jérômem Boatengem, jeho klubovými kolegy, z dalších tahounů zmiňme například Shkodrana Mustafiho, Jonase Hectora a Benedikta Höwedese. Ta pravá úroda nicméně kvete mezi středopolaři – do akce zbrojí Sami Khedira, Mesut Özil, André Schürrle, Toni Kroos, İlkay Gündoğan a Julian Draxler. A pokud byste stále měli pocit, že zmíněné mašině cosi chybí, projeďte si útočnou soupisku. Thomas Müller, Mario Gomez, Mario Götze, Timo Werner, Lars Stindl

Co jméno, to fotbalový perfekcionista.

Nicméně ani hosté, kteří plánují zmíněnou sportovní invazi, se papírovou velikostí nechtějí nechat zahanbit. Na západ starého kontinentu by tak měli dorazit gólmani Alisson či Ederson, v obraně nastoupí populární Dani Alves, po jehož boku většinou tančí Thiago Silva, Marcelo, Danillo či Marquinhos. I mezi záložníky mají Jihoameričané z čeho vybírat, zmiňme pojmy jako Willian, Paulinho, Philippe Coutinho, Fernandinho či Casemiro, lodivod Tité mimo jiné může povolat i mladého Freda či zkušeného Diega. Coby míčoví kouzelníci však Brazilci disponují tím nejlepším hlavně ve hře dopředu – kromě Neymara, současného klenotu PSG, mezi vyvolenými figurují i Douglas Costa, Gabriel Jesus, Roberto Firmino, Dudu nebo Diego Souza.

Několik zajímavostí o duelu aneb proč jej nezmeškat?

* Brazilci se chtějí pomstít za semifinále MS 2014, Němci naopak za neúspěšnou finálovou bitvu do třiadvaceti let pod olympijskými kruhy v Riu.

* Pokud naši sousedé zvítězí i v březnu, bude to poprvé, co někdo v Berlíně Kanárky zdolá. Jihoameričané zde totiž odolali jak Západním Němcům v roce 1973, tak i porazili Chorvaty na MS 2006.

* Poslední vzájemný duel obou soupeřů v hlavním městě Německa skončil v roce 2004 smírně 1:1.

* Brazilci pravděpodobně přijedou s tím nejlepším, co mají k dispozici, po tomto utkání chce totiž Tité vytvořit nominaci na nadcházející šampionát v Rusku.

* Neymar je čtvrtým nejlepším střelcem brazilské historie, na legendárního Pelého v současnosti ztrácí jen 24 zásahů. Přiblíží se mu už v Berlíně?

* Kapacita místního Olympiastadionu je 74 475 diváků. O tu nejlepší možnou fotbalovou atmosféru tak bude bezpochyby postaráno!

 

Pojeďte fandit s Fotbaltour.cz!

Dvoudenní zájezd (27. 3. – 28. 3. 2018) v ceně 2990,- Kč obsahuje kromě samotné vstupenky základní kategorie i služby delegáta, dopravu komfortním autobusem, nonstop infolinku i památeční společné foto účastníků. Máte rovněž možnost doobjednat si speciální pojištění pro fotbalové zájezdy! Více informací naleznete ZDE.